Δουλειές του σπιτιού: Πώς μπορούν τα παιδιά να βοηθήσουν και τι να κάνουν

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει δουλειές στο σπίτι αλλά καλό είναι να βάζετε τα παιδιά να σας βοηθούν ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι κατά κάποιο τρόπο εκείνα ευθύνονται για τον μικρό «χαμό» που επικρατεί στο σπίτι.

Δεν είστε σίγουροι αν τα παιδιά σας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να τα φέρουν εις πέρας; Κάντε μια προσπάθεια και θα καταλάβετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε τις δουλειές περισσότερο διασκεδαστικές ώστε να μην τις βλέπουν ως μια αγγαρεία.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν μικροδουλειές;

Ο οικογενειακός σύμβουλος Jim Fay, συν-ιδρυτής της ιστοσελίδας Love and Logic, λέει ότι όλοι πρέπει να αισθανόμαστε χρήσιμοι και να συμβάλουμε στην καθημερινότητα, ακόμη και τα παιδιά. «Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν πώς συνεισφέρουν στην οικογένεια», τονίζει ο Fay. Άλλωστε μην ξεχνάτε πώς ένα παιδί πρέπει να έχει ευθύνες και να είναι υπεύθυνος – τουλάχιστον για τα πράγματά του – ώστε να μην γίνει μεγαλώνοντας ευθυνόφοβος.

Παγίδες που πρέπει να αποφεύγονται στις μικροδουλειές

Μην επιμείνετε στην τελειότητα
Κανείς δεν είναι τέλειος και είναι προτιμότερο να έχετε μια χαλαρή προσέγγιση για το πόσο καλά κάνουν τα παιδιά σας τις δουλείες που τους αναθέσατε.

Μην το καθυστερείτε
Μπορεί να πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πολύ μικρό ακόμα αλλά είναι πιο ικανό από ό,τι νομίζετε. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές σε πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα μπορούν να βγάλουν τα ρούχα από το πλυντήριο ή να μαζέψουν το πιάτο τους από το τραπέζι μετά το δείπνο. Δηλαδή, θα μάθουν μέσα από την πράξη.

Μην είστε φειδωλοί με τους επαίνους
Μην τσιγκουνεύεστε τον καλό τον λόγο! Επαινέστε το παιδί σας και μη περιμένετε να γίνει πρώτα η δουλειά αγγαρεία και μετά να το κάνετε. Ενθαρρύνετε το παιδί σε αυτό που κάνει και πείτε του πόσο ευχαριστημένοι είστε και πόσο σημαντική είναι η συμβολή του.

Φροντίστε τα παιδιά να είναι συνεπή
Η Elizabeth Pantley, συγγραφέας του βιβλίου Kid Cooperation: How to Stop Yelling, Nagging, and Pleading and Get Kids to Cooperate, τονίζει πώς είναι σημαντικό να τηρείται το πρόγραμμα ενδεχομένως και με μία αυστηρότητα. Διαφορετικά τα παιδιά θα πιστέψουν πώς πάντα θα μπορούν να την «σκαπουλάρουν» και να κάνουν άλλοι τις δουλειές τους.

Κάντε ένα διάγραμμα με μικροδουλειές
Δημιουργήστε ένα πλάνο με τις δουλειές που πρέπει να κάνουν τα μέλη όλης της οικογένειας. Ξεχωρίστε ποιες από αυτές πρέπει να γίνουν από τα παιδιά και στη συνέχεια φτιάξτε ένα γράφημα.

Πρώτον βεβαιωθείτε ότι ο καθένας έχει να κάνει μια δουλειά που είναι κατάλληλη για την ηλικία του. Στη συνέχεια χωρίστε το διάγραμμα σε τρεις στήλες. Στην πρώτη στήλη σημειώστε τις δουλειές και το όνομα αυτού που πρέπει να την κάνει, στην δεύτερη τις προθεσμίες και στην τρίτη ένα σήμα ελέγχου όταν η αγγαρεία γίνεται.  Κολλήστε το διάγραμμα κάπου ώστε να μπορεί να το βλέπει όλη η οικογένεια όπως π.χ στο ψυγείο.

Περισσότερες συμβουλές

Να είστε συγκεκριμένοι με τις οδηγίες
Για παράδειγμα η φράση «Μάζεψε το δωμάτιο σου» μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Αντ ‘αυτού, πείτε,« Βάλε τα ρούχα σου στην ντουλάπα, τα βιβλία στο ράφι, τα πιάτα στην κουζίνα και τα παιχνίδια στο κουτί με τα παιχνίδια.»
   
Διευκολύνετε το παιδί
Στην αρχή δείξτε του βήμα βήμα πώς γίνεται η δουλειά και στη συνέχεια αφήστε το παιδί να σας να σας βοηθήσει να την κάνετε. Στη συνέχεια, μπορεί το παιδί να την ολοκληρώσει μόνο του υπό τη δική σας εποπτεία. Όταν τα καταφέρει μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του.

Επιμείνετε στις προθεσμίες και τις υπενθυμίσεις
Είναι το παιδάκι σας αναβλητικό και τα αφήνει όλα τελευταία στιγμή; Για να του υπενθυμίσετε αυτό που έχει να κάνει πείτε του «Όταν ο σκύλος θα έχει φαγητό στο πιάτο του τότε θα μπορέσεις κι εσύ να απολαύσεις το δείπνο σου.»

Να δίνω χαρτζιλίκι για τις μικροδουλειές;

Οι ειδικοί λένε όχι. Κι αυτό επειδή οι δουλειές του σπιτιού είναι εν μέρει ευθύνη όλων μας και δεν πρέπει να συσχετίζονται με την απόκτηση των χρημάτων. Εννοείται βέβαια πώς τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χειρίζονται τα χρήματα αλλά όχι από τις δουλειές του σπιτιού που υποτίθεται πρέπει να κάνουν έτσι κι αλλιώς.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή τους δίνετε χρήματα τα παιδιά θα θεωρήσουν μοναδικό κίνητρο για να κάνουν τις δουλείες τα χρήματα και απλά θα επιλέγει πότε να τις κάνει.

Κατάλληλες δουλείες ανά ηλικία

Να θυμάστε ότι με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βάλει ένα παιδί στον υπολογιστή κάποιο δύσκολο παιχνίδι για να παίξει έτσι ακριβώς μπορεί να βάλει και το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργία!

Σε γενικές γραμμές πάντως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να κάνουν απλά πράγματα αλλά όσο «μεγαλώνουμε» τόσο αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Δείτε ποιες δουλειές μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανά ηλικία:

Παιδιά ηλικίας 2 έως 3

Δουλειές για παιδιά ηλικίας 4 έως 5

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω δουλειές και επιπλέον:

Δουλειές για παιδιά ηλικίας 6 έως 7

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω δουλειές και επιπλέον

Δουλειές για παιδιά ηλικίας 8 έως 9

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω δουλειές και επιπλέον:

Δουλειές για παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω δουλειές και επιπλέον:

Exit mobile version