Τα ζευγάρια που γίνονται για πρώτη φορά γονείς είναι λογικό να αγχώνονται με το παραμικρό και να έχουν πάρα πολλές απορίες. Παρακάτω δείτε τις απαντήσεις που δίνουν οι παιδίατροι σε 9 βασικά ερωτήματα των πρωτάρηδων γονέων!
1#: Πρέπει να θηλάζω για έναν ολόκληρο χρόνο; Έχουν περάσει έξι μήνες και αισθάνομαι εξαντλημένη.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον θηλασμό για 12 μήνες, ενώ τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες. «Ωστόσο μια μητέρα μπορεί να σταματήσει τον θηλασμό αν συνειδητοποιεί ότι δεν αντέχει άλλο, αν και ο θηλασμός έχει μυριάδες οφέλη», λέει η Erica Brody, διευθύντρια της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να απογαλακτιστεί το μωρό σας τόσο σύντομα κι αξίζει ο κόπος να προσπαθήσετε.
2#: Πρέπει να αποστειρώνω τα μπουκάλια και τις πιπίλες μετά από κάθε χρήση;
Σε έναν τέλειο κόσμο, ναι, «αλλά δεδομένου ότι δεν είναι ρεαλιστικό για πολλούς γονείς να το κάνουν, σας προτείνουμε να πλένετε καλά τα μπουκάλια μετά από κάθε τάισμα και να τα αποστειρώνετε κάθε βράδυ», λέει η Esther Krych, συντάκτρια της Mayo Clinic. Αυτό σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς. Λάβετε επίσης υπόψη ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η καλή υγιεινή είναι εξίσου σημαντικά με την αποστείρωση.
3#: Πότε θα αρχίσει το μωρό να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας;
Θα γίνει αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται συνήθως για 5 περίπου ώρες και ξυπνάνε για να φάνε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Οι ώρες αυτές επεκτείνεται σε οκτώ έως 12 ώρες όταν το μωρό σας γίνει περίπου 4 μηνών, σημειώνει ο σύμβουλος γονέων Jodi Mindell, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. Αλλά ακόμα κι αν το μωρό σας δεν συγχρονίζεται με το παραπάνω πρόγραμμα, αυτό δεν είναι ανησυχητικό. «Σε κάθε περίπτωση, τα μωρά δεν κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να συμπληρώσουν τους 5 μήνες», λέει ο Δρ Mindell.
4#: Η πεθερά μου λέει ότι κακομαθαίνω το μωρό αν το έχω συνέχεια στην αγκαλιά μου. Είναι αλήθεια;
Όχι. Είναι λογικό να θέλετε να κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να του αντισταθείτε! Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι με αυτόν τον τρόπο το μωρό συνδέεται με εσάς. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τον πρώτο καιρό τα μωράκια υποφέρουν από κολικούς ή έχουν συνηθίσει εκείνη την «μαζεμένη» στάση που είχαν τους εννέα μήνες στην μήτρα. Είναι λογικό λοιπόν να γκρινιάζουν και να κλαίνε και να επιζητούν την τρυφερή αγκαλιά της μαμάς.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας πάντως αν το μωρό σας κλαίει ασταμάτητα αλλά σκέφτεστε ότι κάποια στιγμή πρέπει να αυτονομηθεί, μπορείτε να κάθεστε δίπλα στην κούνια και αντί να το πάρετε αγκαλιά, να του χαϊδεύετε καταπραϋντικά την πλατούλα. Το χάιδεμα σας θα το νανουρίσει .
#5: Το παιδί μου δεν «κοιμάται σαν μωρό.» Κάνει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις στα άκρα και τους ώμους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πάει κάτι στραβά;
Χαλαρώστε. Τα μωρά περνούν έως και το ήμισυ του ύπνου τους με συσπάσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πιπίλισμα και γενικότερα θορύβους, λέει ο Δρ Mindell. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ύπνος ακόμη και σε αυτή την ηλικία περιέχει την φάση REM (Rapid Eye Movement) κατά την οποία τα μάτια κινούνται απότομα προς διάφορες κατευθύνσεις, οι μυς των άνω και κάτω άκρων παραλύουν προσωρινά και ο ρυθμός της καρδίας και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται και είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σε κάθε περίπτωση μετά τους 6 μήνες το μωρό σας θα κοιμάται ήσυχα.
#6: Τα πράσινα κακά είναι φυσιολογικό;
Σίγουρα. Το χρώμα από τα περιττώματα μπορεί να είναι και ανοιχτό κίτρινο, μουσταρδί και καφέ. Αυτές οι διακυμάνσεις στην απόχρωση εξαρτώνται από το εάν το μωρό σας πίνει γάλα εμπορίου ή το μητρικό γάλα. Να θορυβηθείτε μόνο εάν το χρώμα είναι λευκό ή αλευρώδη, μαύρο ή κόκκινο, λέει η Δρ Krych. Αυτές οι αποχρώσεις μπορεί να σημαίνουν κάποια ασθένεια, γι ‘αυτό επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας. Δώστε προσοχή όχι τόσο στις κενώσεις όσο στις ενουρήσεις. Έχετε υπόψη ότι το μωρό θα πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον έξι υγρές πάνες κάθε μέρα, ώστε να είστε σίγουρη ότι είναι καλά ενυδατωμένο και έχει πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
#7: Είναι κακό που ορισμένες φορές ξυπνάω το μωρό όταν κοιμάται;
Όχι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ευεργετικό. «Αν το μωρό σας δεν παίρνει βάρος, ο παιδίατρος κατά πάσα πιθανότητα θα σας συμβουλέψει να το ξυπνάτε για να τρώει σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα» λέει ο Δρ Mindell. Μια επίσης καλή στρατηγική είναι να ξυπνάτε το βρέφος λίγες ώρες πριν πάτε εσείς για ύπνο ώστε να έχει τον χρόνο να παίξει, να φάει και να συγχρονιστεί λίγο με το δικό σας πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό σας μέχρι να γίνει έξι μηνών θα έχει προσαρμοστεί και θα κοιμάται τις ίδιες ώρες περίπου με εσάς.
#8: Πόσα στρώματα ρουχισμού πρέπει να φοράει το μωρό για να βγει μια βόλτα έξω;
Ντύστε το μωρό σας λίγο πιο ζεστά απ’ ότι εσείς είστε ντυμένοι. «Για παράδειγμα αν εσείς φοράτε μόνο ένα μπλουζάκι, τότε φορέστε στο μωράκι σας δύο», λέει ο Δρ. Mindell.
#9: Είναι αλήθεια ότι τα μωρά μπερδεύουν τη νύχτα με τη μέρα;
Ασφαλώς! Συμβαίνει όλη την ώρα, γι’ αυτό βοηθήστε το μωρό σας να αναστρέψει το εσωτερικό του ρολόι. Πηγαίνετε για έναν περίπατο ή για μια βόλτα στο φως της ημέρας ώστε να καταλάβει ότι είναι πρωί. Μιλήστε επίσης με ένα πιο ενεργητικό τόνο της φωνής σας το πρωί ώστε να καταλάβει ότι είναι μια καινούργια μέρα. Το βράδυ χαμηλώστε τα φώτα και μιλήστε πιο ψιθυριστά ώστε το μωρό σας να καταλάβει ότι είναι ώρα να κάνει νάνι.