Είτε πρόκειται για τον ύπνο στο κρεβάτι σας ή να τους αφήσετε να κερδίσουν σε εκείνο το παιχνίδι που παίζατε μαζί, δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να κάνουν πίσω σε ορισμένες σημαντικές ή και λιγότερο σημαντικές συνήθειες των παιδιών τους.
Αλλά πόσο εύκολο είναι να σπάσουν; Το σίγουρο είναι πάντως πώς θέλουν χρόνο και τρόπο. Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: 7 κακές συνήθειες που ήρθε η ώρα να σταματήσουν.
Δείτε παρακάτω 5 συνήθειες των παιδιών στις οποίες είναι δύσκολο να μπει τέλος και τις εμπειρίες των γονιών
Να τους αφήνετε να κερδίζουν στα επιτραπέζια
«Συνήθιζα να αφήνω την κόρη μου να κερδίζει σε επιτραπέζια παιχνίδια και αγώνες μόνο και μόνο επειδή έκανε χαριτωμενιές και ήταν συγκινημένη κάθε φορά που κέρδιζε. Είναι μοναχοπαίδι κι έτσι πάντα παίζαμε μαζί. Αργότερα όμως, γύρω στην ηλικία των 4, όταν ξεκίνησε να παίζει και με άλλα παιδάκια, διαπίστωνα ότι είχε βίαια ξεσπάσματα κάθε φορά που έχανε! Συνειδητοποίησα πόσο λάθος ήμουν! Ακόμα και τώρα που είναι επτά, δεν της αρέσει να χάνει.»
Να σταματήσουν να μιλάνε μπεμπεκίστικα
«Είμαι νηπιαγωγός και βλέπω πόσο δυσκολεύονται οι γονείς αλλά και διασκεδάζουν όταν τα παιδιά τους μιλάνε μπεμπεκίστικα. Ναι είναι αστείο να ακούτε το παιδί σας να λέει «Τσέλω νεγό» και όχι «Θέλω νερό» και πιθανότατα να μην το διορθώνετε. Στο τέλος όμως τα παιδιά φτάνουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην ξέρουν να μιλάνε σωστά.»
Να ξεκολλήσουν από το τάμπλετ
«Η εξάρτηση με την τεχνολογία μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί. Το κάνουμε όλοι λίγο πολύ όταν προσπαθούμε να κάνουμε δουλειές του σπιτιού και δελεάζουμε τα παιδιά με τάμπλετ, κινητά, τηλεόραση. Μετά όμως η σοκολάτα δεν πιάνει!»
Πιπίλισμα δακτύλου
«Στον γιο μας, ο οποίος τώρα είναι πεντέμιση ετών άρεσε από μωρό να πιπιλάει το δαχτυλό του ενώ είναι σκεπασμένος με την αγαπημένη του κουβερτούλα. Ακόμα και τώρα που μεγάλωσε αυτή η κουβέρτα είναι η αγαπημένη του, αν και πιπιλάει το δάχτυλο μόνο λίγο πριν πάει για ύπνο.»
Χοροπήδημα από τα έπιπλα
«Όταν τα παιδιά μας ήταν ενός και το κάνανε ήταν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για εκείνα και τα θεωρούσαμε γενναία. Τώρα που φτάσανε τα 4 όμως, τι είναι;»