Είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά σας ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς; Διδάξτε τους πώς να αποτρέψουν μια πυρκαγιά και πώς να παραμείνουν ασφαλείς σε ενδεχόμενο φωτιάς.
Μην παίζετε με σπίρτα και αναπτήρες
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ακόμα και να βλέπουν τα παιδιά σπίρτα και αναπτήρες. Σε κάθε περίπτωση μάθετε τα παιδιά ότι αυτά τα πράγματα είναι για ενήλικες. Αν λοιπόν βρεθούν στα χέρια τους να είστε σίγουροι ότι θα το πουν σε κάποιον μεγαλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τα αναμμένα κεριά.
Το καλύτερο είναι βέβαια να τοποθετείτε τα σπίρτα και τους αναπτήρες κάπου ψηλά ή ακόμα καλύτερα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι που δεν μπορούν να το φθάσουν τα παιδιά.
Τοποθετήστε στο σπίτι σας ανιχνευτές καπνού
Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας σε κάθε όροφο του σπιτιού σας και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν ξεμείνει από μπαταρία. Οι περισσότερες πυροσβεστικές υπηρεσίες προτείνουν να αλλάζουμε μπαταρίες δύο φορές το χρόνο – το φθινόπωρο, όταν τα ρολόγια πάνε μια ώρα πίσω και την άνοιξη, όταν τα ρυθμίζουμε προς τα εμπρός.
Ελέγξτε το σπίτι για τους κινδύνους πυρκαγιάς
Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν παίζουμε με την φωτιά όταν ανάβει το τζάκι. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα ηλεκτρικά καλώδια είναι σε καλή κατάσταση. Αν στο σπίτι σας είστε καπνιστές, βεβαιωθείτε ότι οι στάχτες σας αδειάζουν σε μεταλλικά δοχεία στα οποία τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση.
Κάντε ένα οικογενειακό σχέδιο πυρασφάλειας
Τι πρέπει να κάνετε αν ακούσετε το συναγερμό καπνού να χτυπά στη μέση της νύχτας; Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με το πού πρέπει να πάνε και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, ώστε να μην είναι απροετοίμαστα. Θα πρέπει να υπάρχουν δυο τρόποι να φύγουν από το δωμάτιο ώστε αν το Plan Α έχει αποκλειστεί για εκείνη την ώρα, να υπάρχει το Plan B. Επιλέξτε επίσης μια θέση έξω – ένα μεγάλο δέντρο, ένα κοντινό πάρκο, το πάργκινγκ- ώστε να είναι το σημείο συνάντησης της οικογένειας σε περίπτωση φωτιάς.
Πρακτικό σχέδιο πυρασφάλειας
Τα λόγια δεν αρκούν – βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα παιδιά θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Ελέγξτε μαζί τα παράθυρα, τις πόρτες , τις οθόνες και κατά τη διάρκεια της άσκησης, συναντηθείτε στο καθορισμένο μέρος έξω.
Εάν υπάρχει πυρκαγιά στο σπίτι σας, να θυμάστε αυτή τη σημαντική συμβουλή
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν κρύβονται μέσα στο σπίτι, δεν αλλάζουν δωμάτιο αλλά πρέπει αμέσως να βγουν έξω. Είναι λογικό να τρομάξουν αλλά εκείνη την ώρα δεν πρέπει να ψάχνουν για γονείς και κηδεμόνες. Πρέπει να βγουν έξω όπως θα τους έχετε εξηγήσει και να περιμένουν στο σημείο που έχετε συνεννοηθεί.
Ο καλύτερος τρόπος για να διαφύγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι να πέσουν στο έδαφος και να μπουσουλήσουν
Χαμηλά στο έδαφος υπάρχει λιγότερος καπνός στον αέρα. Τα παιδιά πρέπει να το ξέρουν αυτό ώστε να ανιχνεύσουν το δρόμο προς την έξοδο με ασφάλεια.
Αν πιάσουν τα ρούχα φωτιά, μην πανικοβληθείτε.
Μάθετε τα παιδιά ότι σε περίπτωση που πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους, πρέπει να ακινητοποιηθούν, να πέσουν κάτω και να κυλιστούν ώστε να σβήσει η φωτιά. Αν υπάρχει ενήλικας τριγύρω πρέπει να τυλίξει το φλεγόμενο άτομο με μια κουβέρτα ή ένα ρούχο τελοσπάντων . Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τρέχουν γιατί έτσι η φωτιά εξαπλώνεται πιο γρήγορα.
Ποτέ μην επιστρέφετε μέσα σε ένα φλεγόμενο κτίριο
Είναι πολύ επικίνδυνο. Να είστε σαφείς και να κάνετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι μόλις φτάσουν στο καθορισμένο σημείο συνάντησης, πρέπει να μείνουν εκεί και να περιμένουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να φτάσουν.
Κλήση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Όπως και με την Αστυνομία (100) και τα Νοσοκομεία (166), έτσι και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν το τηλέφωνο (199) ώστε να το καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να ξέρουν τον αριθμό ενός κοντινού συγγενή ή φίλου, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν εάν η οικογένειά σας χρειάζεται βοήθεια.