Η φυσική ηλικία αποθηλασμού του παιδιού είναι τα 2,5+ έτη. Και μετά; Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η διατροφολόγος, Ειρήνη Καμαρίτη, μια μελέτη του 2013 κατατάσσει το αγελαδινό γάλα μετά τα 2 έτη στις «άδειες θερμίδες» μαζί με το γρήγορο, έτοιμο, επεξεργασμένο φαγητό.
Στη χώρα μας βλέπουμε παιδιά 2,4 και 8 ετών να καταναλωνουν πάνω από μισό λίτρο τη μέρα. Αυτό αναπόφευκτα δεν αφήνει “χώρο” σε μια ισορροπημένη διατροφή και έχει φανεί πως μπορεί να συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία.
Αν ένα παιδί σταματήσει το γάλα, το ασβέστιο και τα πολύτιμα λιπαρά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα.
Άλλες πηγές ασβεστίου
- Τόφου
- Πορτοκάλια
- Σπανάκι
- Ταχίνι
- Κολοκύθα
- Ρεβύθια
- Σπόροι chia
- Γιαούρτι σόγιας
- Μπρόκολο
- Σύκα
- Γλυκοπατάτα
- Κέιλ
- Αμύγδαλα
- Κινόα
- Παπαρουνόσπορος
- Φασόλια
- Αγκινάρες
- Λιναρόσπορος
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, οι αγελάδες στην πραγματικότητα δεν συνθέτουν ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι μέταλλο, το οποίο υπάρχει στη γη. Από το έδαφος ταξιδεύει στις ρίζες, τα φύλλα και στο πιάτο μας.
«Ούτως ή άλλως δεν είμαστε φτιαγμένοι να πίνουμε γάλα, που ένα άλλο θηλαστικό το έχει για το μωρό που θηλάζει. Η φύση δεν το προορίζει για εμάς», σημειώνει.