Η κοιλιοκάκη επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Εάν το έχει το παιδί σας, είναι σημαντικό να το καταλάβετε και να ισορροπήσετε τη διατροφική του πρόσληψη.
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι μια δια βίου κατάσταση. Όσον αφορά την ηλικία διάγνωσης , υπάρχουν δύο κορυφές με μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων: σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών και σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 50 ετών.
Δείτε ορισμένες βασικές διατροφικές συστάσεις για παιδιά με κοιλιοκάκη.
– Μην τρώτε προϊόντα που παρασκευάζονται με σπόρους που περιέχουν γλουτένη όπως σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι.
– Δώστε προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πολλές από τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές μπορούν να περιλαμβάνουν αλεύρι ή άλλα συστατικά που περιέχουν γλουτένη, παρόλο που ίσως δεν μοιάζει με αυτό. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να τα αποφύγετε εντελώς.
– Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες προσεκτικά.
– Όταν μαγειρεύετε, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφής με γλουτένη. Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι μαγειρέματος κ.λπ.
– Στα εστιατόρια, βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν πιάτα χωρίς γλουτένη και ότι ακολουθούν τα σωστά πρότυπα υγιεινής για να αποφύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση.
– Προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικά προϊόντα από τα συνηθισμένα δημητριακά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε κινόα, καλαμπόκι, κεχρί και φαγόπυρο.
– Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, προσπαθήστε να φάτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, τρώγοντας φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Εν ολίγοις, αξίζει να σημειωθεί η σημασία της ενημέρωσης από ειδικό για την κοιλιοκάκη, επομένως αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη του παιδιού σας, ούτε σωματική ούτε κοινωνική.