Φαγητό, το δυσκολότερο «πεδίο μάχης» με τα παιδιά

Όταν ένα παιδί σπρώχνει το πιάτο του με τα λαχανικά με απσοτροφή, οι γονείς δεν βλέπουν απλώς μία περιφρόνηση. 

Αυτό που αντιλαμβάνονται είναι, ότι ξεκινά άλλη μία προσεκτικά ενορχηστρωμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης, μία στις περίπου 260 που κάνουν μέσα σε ένα χρόνο οι γονείς γενικότερα.

Το σενάριο που εκτυλίσσεται στις οικογένειες θέλει τους γονείς να περνούν περίπου 67 ώρες ετησίως στο να «διαπραγματεύονται» με τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ποιο είναι το «πεδίο μάχη; Η πιο συχνή αιτία αυτών των διαπραγματεύσεων δεν είναι άλλο από το φαγητό, όπου τα λαχανικά είναι οι «κακοί» και τα παιδιά βλέπουν με δυσπιστία τις νέες τροφές.

Μία μελέτη που διεξήχθη με τη συμμετοχή 2.000 γονεών με παιδιά της σχολικής ηλικίας αποκάλυψε την έκταση των «μαχών» που γίνονται στα σπίτια για το φαγητό. Ο μέσος όρος των γονέων κάνει πέντε «παζάρια» την εβδομάδα με τα παιδιά του με το φαγητό να είναι στο επίκεντρο. Όπως κατέδειξε η έρευνα, περίπου τα παιδιά 5 ετών είναι αυτά που είναι περισσότερο δύστροπα στο φαγητό.

Παράλληλα, περίπου το 44% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα, ανησυχούν, ότι η επιλεκτικότητα των παιδιών τους στο φαγητό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην συνολική τους σίτιση, μία ανησυχία δικαιολογημένη, καθώς τα διατροφικά μοτίβα της παιδικής ηλικίες συχνά επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες μακροπρόθεσμα.

«Κακός δαίμονας» τα λαχανικά

Όταν έρχεται η ώρα της γκρίνιας στο φαγητό, κατά γενική ομολογία τα λαχανικά είναι η αιτία της… συμφοράς. Η μελέτη ιεραρχεί λεπτομερώς τα παράπονα που φέρνουν σε διαμάχη παιδιά και γονείς.

Στην κορυφή της λίστας είναι τα λαχανικά, όπως προαναφέρθηκε, με το 37% των γονιών να ακούει από τα παιιδιά του «δεν μου αρέσουν τα λαχανικά»

Ένα 33% των παιδιών τα απορρίπτει λόγω της μυρωδιάς, ενώ ένα 32% για την εμφάνισή τους, δηλώνοντας ευθαρσώς: «Μπλιαχ, δεν μου αρέσουν όπως φαίνονται».

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γονείς είναι η προσπάθειά τους να διευρύνουν τους γευστικούς ορίζοντες των παιδιών τους, με το 14% των τσακωμών για το φαγητό να προέρχονται από την άρνησή τους να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούργιο.

Ένα 10% των παιδιών απορρίπτουν τρόφιμα που είναι πολύ σκέτα, ένα 9% τα βρίσκει βαρετά, ανάλογο ποσοστό επισημαίνει, ότι τα έχει ξαναφάει, “πολύ σκληρό” λέει ένα άλλο 9%, η θερμοκρασία (πολύ ζεστό ή πολύ κρύο) ενοχλεί το 9 και το 7% των παιδιών αντιστοίχως, ενώ ένα 6% βρίσκει το φαγητό πολύ τραγανιστό.

Με λίγη δημιουργικότητα όλα λύνονται

Αυτή η ολοένα αυξανόμενη περιέργεια στο φαγητό αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για τους γονείς, που προσπαθούν να διασφαλίσουν, ότι τα παιδιά τους τρέφονται σωστά κατά τη διάρκεια των χρόνων της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα.

Όλοι οι γονείς θέλουν να είναι βέβαιοι, πως τα παιδιά τους ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, αλλά ταυτόχρονα είναι αρνητικά στο να φάνε κάτι που δεν έχουν ξαναδοκιμάσει.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι,  ότι επιστρατεύοντας λίγη δημιουργικότητα, η εισαγωγή νέων τροφών, γεύσεων και αρωμάτων στα οικεία πιάτα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες και να ευχαριστηθούν μία πολυσυλλεκτικότερη, θρεπτική διατροφή χωρίς άγχος.

Exit mobile version