Αν μεγαλώνετε ένα νήπιο το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσεις πολλές φορές την φράση «Έλα μωρέ, περνάει απλώς μια φάση! Θα περάσει». Είτε προέρχεται από τους παππούδες, είτε από καλοπροαίρετους φίλους, αυτή είναι η απάντηση σε κάθε τι περίεργο που διηγείστε με πρωταγωνιστή το παιδάκι σας.
Γίνεται επιθετικό με τα άλλα παιδάκια στο νηπιαγωγείο; Περνάει απλώς μια φάση! Φοβάται το μπάνιο; Περνάει απλώς μια φάση! Έχει αρχίσει και ξυπνάει στις 3 το πρωί; Είναι απλώς μια φάση!
Ακόμη και οι πιο παράξενες και ιδιόρρυθμες συμπεριφορές του παιδιού σας μπορεί να αποδοθούν σε φυσική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη και επομένως, θα διαρκέσουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό τουλάχιστον είναι ελπιδοφόρο!
Δείτε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες φάσεις που περνάνε όλα τα νήπια:
Ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μόλις το μωρό σας αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα, η φρίκη της στέρησης ύπνου έχει αρχίσει να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος. Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες όταν ακούσατε ξανά εκείνη τη γνώριμη, τσιριχτή φωνούλα κατά τη διάρκεια της νύχτας…
Ο άστατος ύπνος στην ηλικία των δύο ετών είναι πολύ συχνός αλλά το πιθανότερο είναι να κρατήσει για λίγο. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και έχει επίγνωση του περιβάλλοντός του, το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και όταν εκείνο είναι στο κρεβατάκι του, δεν του αρέσει καθόλου. Αισθάνεται ότι το αφήνετε στην «απ’ έξω» κατά κάποιο τρόπο. Ταυτόχρονα, θα είναι πιο επιρρεπή σε φόβους, είτε πρόκειται για το σκοτάδι είτε για θορύβους έξω.
Να είστε υπομονετικοί και δείξτε του ότι το γεγονός ότι δεν σας βλέπει δεν σημαίνει ότι δεν είστε εκεί.
Απέχθεια για το μπάνιο
Στην αρχή επιμένει να παίξει πρώτα με το καουτσούκ παπάκι του, το αμέσως επόμενο λεπτό όμως αρνείται να πάει κοντά στο λουτρό, πόσο μάλλον να μπει μέσα.
Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να εξηγούν γιατί τόσα πολλά νήπια αρχίζουν ξαφνικά να φοβούνται το νερό αλλά ευτυχώς ο φόβος αυτός περνάει με την πάροδο του χρόνου.
Ξαφνικοί φόβοι
Όπως με τον φόβο του μπάνιο, έτσι μπορεί να προκύψουν και άλλοι ξαφνικοί φόβοι. Μπορεί για παράδειγμα το παιδάκι σας να φοβάται ξαφνικά και να μην θέλει να πάει στην παιδική χαρά. Ο λόγος είναι πως καθώς το μικρό σας μεγαλώνει έχει μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου και του πόνου, είτε πρόκειται για τις δικές τους εμπειρίες ή βλέποντας τα άλλα παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε το να παίξει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να το πάρετε από το χέρι και να πάτε μαζί. Μην γίνεστε υπερβολικοί και μην δείχνετε την ανησυχία σας. Μια ήπια προσέγγιση θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ σας με αργά αλλά σταθερά βήματα.
Φωνές
Μπορεί απλά να πειραματίζεται με τις φωνητικές του χορδές ή να ανακαλύπτει έναν νέο τρόπο για να τραβήξει άμεσα την προσοχή. Το βέβαιο είναι ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να διαχειριστούν τις κραυγές και τις φωνές και θέλει υπομονή.
Στην αρχή προσπαθήστε να μιλάτε ψιθυριστά και να κάνετε απαλή την φωνή σας. Αν δεν «πιάσει» ξεκαθαρίστε ότι με τις φωνές δεν θα πάρει την προσοχή που ψάχνει.
Χτυπήματα και δαγκωματιές
Σας είπαν οι δασκάλες στο νηπιαγωγείο ότι το αγγελούδι σας έχει χτυπήσει άλλα παιδάκια ή ακόμα χειρότερο το είδατε εσείς η ίδια να χτυπάει άλλο παιδάκι στην παιδική χαρά; Αυτή η συμπεριφορά σε καμία περίπτωση δεν είναι η αντανάκλαση της δικιάς σας προσωπικότητας ούτε χαρακτηρίζει το παιδί σας ως άτομο. Αλλά μια περιορισμένη ικανότητα για έκφραση μέσω της γλώσσας και μια υπανάπτυκτη αίσθηση του αυτοελέγχου μπορεί να κάνει τα νήπια να εκδηλώσουν μια επιθετική συμπεριφορά.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι ώστε να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση.
Δάχτυλο στο στόμα
Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σχεδόν για όλα τα παιδιά και αυτό επειδή σε αυτή την ηλικία τα νήπια ανακαλύπτουν την σχέση της αιτίας και του αποτελέσματος. Ανακαλύπτουν το σώμα τους και το βρίσκουν διασκεδαστικό! Διαπιστώνουν επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να τραβήξουν κατευθείαν την προσοχή σας.