Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Βίβιαν Ρέντινγκ και στόχο έχει να προωθήσει μία υπεύθυνη, σεβαστή, κριτική και δημιουργική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ειδικά ανάμεσα σε νέους και παιδιά.
Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, τα παιδιά στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των 7 ετών, ενώ η μέση ηλικία που ανοίγουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα 13 έτη. Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποίησε έρευνα το διάστημα 2021-2022 για τις διαδικτυακές συνήθειες των μαθητών στην χώρα μας. Συνολικά συμμετείχαν 5.000 μαθητές 12-18 ετών, εκ των οποίων το 71% ήταν μαθητές Γυμνασίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
- Το 59% των παιδιών έχει συνομιλήσει στο διαδίκτυο με κάποιον άγνωστο
- 1 στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο διαδίκτυο κάποιος τα προσέγγισε με κακό σκοπό
- Το 46% των παιδιών έχουν καταγγείλει κάποιον μέσω των διαθέσιμων εργαλείων που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα και παιχνίδια (report)
- Το 62% δηλώνει ότι θα ζητούσε βοήθεια από τους γονείς του σε περίπτωση προβλήματος
- Το 26% των παιδιών θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος φόβος στο διαδίκτυο είναι η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων
- Το 6% έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού ενώ το 13% των παιδιών δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες διαδικτυακού εκφοβισμού. Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν παρατηρήσει ότι εκφοβίζεται κάποιος φίλος ή γνωστός τους δεν αδιαφόρησε, αλλά προσπάθησε να βοηθήσει.
- Μόνο το 35% των παιδιών που έπεσαν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα για βοήθεια.
- Έδαφος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει και η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο με το 34% των παιδιών να δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο.