Τα παιδικά βιβλία αποτελούν μικρούς θησαυρούς σοφίας και πολιτισμού. Δίνουν τροφή για σκέψη, άλλες φορές ταξιδεύουν κι άλλες φορές αποτελούν ένα καταφύγιο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου θεσπίστηκε το 1966 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με αφορμή τα γενέθλια του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Στόχος της και στόχος μας πια είναι να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα, να παροτρύνει τα παιδιά να διαβάσουν ή να ακούσουν ιστορίες, να γνωρίσουν σπουδαίες προσωπικότητες και να ονειρευτούν. Αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί παιδικών βιβλίων γράφουν τρυφερές ιστορίες για την αξία της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης, για τα δικαιώματα των ανθρώπων, για να δώσουν θάρρος πως τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν τα πάντα στη ζωή τους!
Οι παιδικές ιστορίες από τους συγγραφείς ζωντανεύουν μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες των εικονογράφων.
Διαλέξαμε 6 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για παιδιά αλλά και… για μεγάλους!
Η Φάρμα των Ζώων
Διασκευή από τον Μιχάλη Μακρόπουλο σε εικονογράφηση Θέντα Μιμηλάκη
Η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ σε μια διασκευή από τον Μιχάλη Μακρόπουλο και εικόνες από τη Θέντα Μιμηλάκη. Αυτή η πολιτική αλληγορία, που γράφτηκε το 1944, ειπώθηκε σήμερα με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο για να συναρπάσει και τους μικρούς αναγνώστες. Ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο που ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάσουν και το αυθεντικό κείμενο σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η Φάρμα των Ζώων είναι ένα μάθημα ιστορίας ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού και, όπως λέει ο Μιχάλης Μακρόπουλος, «τα παιδιά πρέπει να νιώσουν ίσως ότι όλοι είμαστε ίσοι κι ας μην είμαστε ίδιοι. Ότι η δημοκρατία θέλει δουλειά κι επίγνωση. Και ότι δημοκρατία είναι να σέβεσαι ταυτόχρονα τους πολλούς και τον έναν».
Κορίτσια που Έγιναν Μύθος από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια
Κατερίνα Σέρβη σε εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου
Η συγγραφέας Κατερίνα αντλεί από τα έπη του Ομήρου τις λογοτεχνικές φόρμες, όπως τον λυρισμό και τη θεατρική αφήγηση, και εστιάζει στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής τους, περιγράφοντας ιστορίες για μάχες και έρωτες, αρετές και αδυναμίες, προδοσίες και συγχώρεση.
Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –ισχυρές και ταυτόχρονα εύθραυστες, ατίθασες, αφοσιωμένες, μοιραίες, καλόκαρδες– αντιπροσωπεύουν έντονα τη γυναίκα του σήμερα που συνεχίζει να διεκδικεί μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.
Μια Ξεχωριστή Κυριακή
Συγγραφέας και εικονογράφος: Έφη Λαδά
Ένα βιβλίο που μιλάει για εκείνα τα κυριακάτικα απογεύματα της παιδικής μας ηλικίας που ήταν όλα μουντά και βαρετά, που έπρεπε να τα περάσουμε οικογενειακά, μακριά από τους φίλους μας. Μιλάει όμως και για τη μοναξιά, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την πληρότητα που νιώθει κάποιος όταν έχει ζήσει μια γεμάτη ζωή. Η συζήτηση με τη θεία Κοραλία θα ταξιδέψει τη μικρή Σοφία σε μακρινούς τόπους για να ανακαλύψει ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας έρχονται απροσδόκητα!
Οικογένεια Είναι
Κατρίνα Τσάνταλη σε εικονογράφηση Κώστα Θεοχάρη
Οικογένεια είναι… μια αγκαλιά όπου το παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια. Οικογένεια είναι… να ζει με ευτυχισμένους ανθρώπους.
Οικογένεια είναι… άνθρωποι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον.
Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα… Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.
Γέτι- Η δύναμη του ακόμη
Συγγραφέας και εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη
Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε;
Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.
Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.
Σι Λόντε – Το Κορίτσι που Βρήκε τη Μουσική
Μίλτος Πιστώφ σε εικονογράφηση Ιωάννη Σκουλούδη
Οι κάτοικοι ενός αφρικανικού χωριού αναστατώνονται όταν το τύμπανο της γιαγιάς Μάχα σωπαίνει. Η σύνδεσή τους με τη μουσική και τον ρυθμό και κατ’ επέκταση με τη χαρά της ζωής σπάει ξαφνικά. Ο καθημερινός τους κόσμος γκρεμίζεται… Η μικρή Σι Λόντε θα αναζητήσει τη λύση του μυστηρίου μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή αυτογνωσίας στη ζούγκλα.
Οικολογικά, φυλετικά και καλλιτεχνικά μηνύματα μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη θέληση μέσα μας.