Vernix caseosa: Το «βουτυράκι» των νεογέννητων είναι θαυματουργό!

Mόλις γεννιέται ένα μωρό, το δερματάκι του είναι λίγο παραπάνω κόκκινο, «ρυτιδιασμένο, λίγο ταλαπωρημένο από το ζούληγμα και μια λευκοκίτρινη ουσία πάνω του, η οποία πολλές φορές δεν ξέρουμε τι είναι και γιατί την έχει.

Η ουσία αυτή λέγεται Vernix Caseosa ή αλλιώς εμβρυϊκό σμήγμα. Πρόκειται για μία λευκή, παχιά ουσία, της οποίας η σύσταση μοιάζει με κερί ή βούτυρο. Κάποια μωρά είναι καλυμμένα με αυτήν την ουσία, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, ενώ κάποια μωρά δεν έχουν καθόλου.

Τι είναι όμως αυτή η ουσία;

Το εμβρυϊκό σμήγμα είναι μία «μαγική» ουσία. Είναι ένα φυσικό προστατευτικό για το δέρμα του μωρού από το αμνιακό υγρό, όταν εκείνο βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του.

Αποτελείται από 81% νερό, 9% λιπίδια και 10% πρωτεΐνες. Τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 40 εβδομάδες τείνουν να έχουν ελάχιστη τέτοια ποσότητα σμήγματος.

Το εμβρυϊκό σμήγμα είναι εξαιρετικά ενυδατικό, συνεπώς καλό είναι να μην σπεύσετε να το σκουπίσετε από τα μωρά. Θα απορροφηθεί φυσιολογικά από το δέρμα τις πρώτες λίγες ημέρες της ζωής του μωρού.

Μπορεί να εντοπιστεί, εκτός από το πρόσωπο, κάτω από τα μπράτσα του μωρού, ή στους μηρούς, μετά τη γέννησης. Αυτήν την ουσία την αναπτύσσει μόνο ο άνθρωπος και έτσι την έχουν μόνο αυτά τα μωρά.

Παράλληλα, εάν ένα μωρό έχει καταπιεί μηκώνιο (σσ. τα πρώτα κόπρανα του νεογνού) στην μήτρα, τότε το σμήγμα μπορεί να είναι πράσινο ή κίτρινο.

Ένας από τους λόγους που οι μαίες συστήνουν την αναβολή του πρώτου μπάνιου του μωρού είναι για να μην ξεπλυθεί το σμήγμα, καθώς εμπεριέχει αντιμολυσματικές και αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικά.

Βοηθά, ακόμη, το δέρμα του μωρού να προσαρμοστεί έξω από την κοιλιά της μαμάς την πρώτη εβδομάδα της ζωής, αν δεν σκουπιστεί.

Το δικό σας μωράκι γεννήθηκε με εμβρυϊκό σμήγμα;

Exit mobile version