Velcro Baby: Μήπως έχετε ένα μωρό… «αυτοκολλητάκι;»

 

Προτού αποκτήσετε παιδιά, αναμφίβολα θα απολαμβάνατε περισσότερο προσωπικό χρόνο και χώρο. Αγκαλιές σε όσους θα θέλατε και όχι «αναγκαστικές», φιλιά το ίδιο και γενικότερα περισσότερη αυτονομία. Όμως, από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο ένα μωρό, οι αγκαλιές αλλάζουν. Και ειδικά, αν το παιδάκι μας τις πάει σε άλλο επίπεδο και κολλά πάνω μας όπως το velcro στα αθλητικά του παπούτσια.  «Είναι ένα velcro baby», αυτό που η κοινωνία αποκαλεί «κολιτσίδα», «αυτοκολλητάκι».

Αν έχετε ένα τέτοιο μωρό – αυτοκολλητάκι, δεν είστε μόνη. Δεν είναι λίγα τα βίντεο στο TikTok με μαμάδες , που δίνουν συμβουλές για να διαχειριστούν τα κολλημένα πάνω τος μωρά τους, ενώ κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά μέσα στο σπίτι.

«Το να έχεις ένα μωρό Velcro δεν είναι αστείο. Είναι φορές, που νιώθω πολύ ένοχη, όταν αφήνω μισοτελειωμένες δουλειές, αλλά είναι αδύνατο να τις κάνω με το ένα χέρι. Το απόγευμα γίνεται ένας μεγαλύτερος πανικός επειδή ο γιος μου έχει αυτισμό και βιώνει τις δικές του προκλήσεις, οι οποίες χρειάζονται προσοχή. Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ είναι ΔΥΣΚΟΛΗ. Το να είσα 24/7 στο σπίτι είναι δύσκολο. Δεν είναι επ’ ουδενί ο εύκολος δρόμος», σημειώνει μία μητέρα.

Πώς να διαχειριστείτε ένα velcro baby

Αν είστε αρχάριες μαμάδες, καλό θα είναι να έχετε στο νου σας, ότι αυτά τα μωρά – αυτοκόλλητα δεν προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν ή θέλουν να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη με «δόλο».

«Όταν βιώνουμε μία αντίστοιχη συμπεριφορά προσκόλλησης από το μωρό μας, μαθαίνουμε, ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης», σημειώνουν κλινικοί κοινωνικοί λειτουργοί.

Επισημαίνουν, δε, ότι η φυσική εγγύτητα στον γονιό ή τον φροντιστή για τα μωρά είναι μία επιβεβαίωση του αισθήματος ασφάλειας. Είναι φυσικολογικό να δείτε αυτήν την τάση του μωρού λίγο περισσότερο έντονα μεταξύ των 6 και 9 μηνών, καθώς τα μωρά σιγά σιγά αρχίζουν να βρίσκονται με περσσότερους ανθρώπους γύρω τους, γεγονός που ενισχύει αυτήν την αναζήτησή τους για ασφάλεια.

Μην μειώνετε το χρόνο της σύνδεσης, απλά απολαύστε τη

Σε αντιδιαστολή με την ιδέα του να μειώσετε δραστικά την επαφή με το velcro μωράκι σας, καλό θα ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε αυτήν την ώρα σαν ώρα ξεκούρασης και επαναφόρτισης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να αφήσετε κάποιες δουλειές σας στην άκρη (ή να αναθέσετε σε κάποιον άλλον να τις κάνει)

Δημιουργήστε μία ρουτίνα

Ναι, τα μωρά και τα νηπιάκια ευδοκιμούν στην σύνδεση. Γνωρίζετε, επίσης, πώς αλλιώς ευδοκιμούν; Με το να ξέρουν τι να περιμένουν. Δημιουργώντας μία ρουτίνα, όπου το παιδί σας θα γνωρίζει πότε είναι η ώρα να συνδεθεί μαζι σας και πότε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε έναν ρυθμό ζωής, τόσο για εσάς, όσο και για εκείνο, και να ενισχύσετε ταυτοχρόνως και την αίσθηση της ασφάλειας.

Κάντε μικρά βηματάκια

Μιλώντας για ρουτίνα, καλό θα ήταν να κάνετε μικρά βηματάκια προς αυτή. Όταν προχωράμε αργά, αλά σταθερά και μιλήσουμε για τον αποχωρισμό στο παιδί μας, τότε όλα θα γίνουν ευκολότερα.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με 30 δευτερόλεπτα μακριά από το παιδί, προτού αυτό επιστρέψει ξανά στην αγκαλιά σας, να συνεχισετε με ένα λεπτό και ούτω καθεξής.

Εφαρμόστε λεκτική επικοινωνία

Το να ξεφεύγετε από το Velcro μωράκι σας, όταν αυτό δεν κοιτά, μπορεί να αποτελεί πειρασμό, αλά σίγουρα δεν είναι λύση, δίνει στο παιδί σας να καταλάβει και να αισθανθεί βέβαιο, ότι θα ξαναγυρίσετε.
Η έκφραση των συναισθημάτων σας με λόγια προς το μωρό είναι μια καλή ιδέα, αν το παιδί σας δεν μπορεί πλήρως να καταλάβει. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε: «η μαμά νιώθει λίγο κουρασμένη τώρα και καταλαβαίνω ότι θέλεις αγκαλιά» ή «Η μαμά θα χορέψει μαζί σου το επόμενο τραγουδάκι, μετά όμως θα κάνουμε διάλειμμα»

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ναι, έχετε κι εσείς ανάγκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για εσάς, είτε όταν το μωρό κοιμάται, είτε λίγα λεπτά στο ντους. Η αυτοφροντίδα δεν θα πρέπει πάντα να μοιάζει σαν μία ολόκληρη μέρα σε spa. Επίσης, θα πρέπει ένας ειδικός ψυχικής υγείας να σας δώσει εργαλεία, ώστε να διαχειριστείτε τυχόν στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να βιώνετε με ένα velcro μωράκι.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Ιδού!

Όπως και να ‘χει, τίποτα δεν είναι μη διαχειρίσιμο. Ψυχραιμία, λοιπόν!

Exit mobile version