Όταν μιλάμε για σύνδρομο FOMO (Fear of Missing Out) αναφερόμαστε στον τύπο του κοινωνικού άγχους, που αποτελεί έναν φόβο να μη χάσει κανείς τα κοινωνικά δρώμενα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Computers in Human Behavior το 2013, το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από μια διάχυτη ανησυχία ότι οι άλλοι μπορεί να βιώνουν ωραιότερες εμπειρίες, καθώς και από την επιθυμία συνεχούς σύνδεσης με αυτά που κάνουν οι άλλοι.
Το σύνδρομο FOMO έχει συνδεθεί με μειωμένη διάθεση και χαμηλά συναισθήματα ικανοποίησης. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, ο συγκεκριμένος τύπος κοινωνικού άγχους συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης και έχει αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ συνδέεται κατά βάση με τα social media.
Όμως, σε σχέση με άλλα άγχη, υπάρχει ηλικιακό όριο που ξεκινά το FOMO; Ή πιο συγκεκριμένα, μπορούνα τα μωρά να έχουν FOMO; Σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok μία μαμά δείχνει τα νεογέννητα μωρά της μαζί σε κάποιες δραστηριότητες, όπως ξαπλωμένα στο κρεβάτι, να νανουρίζονται στην κούνια, να κάνουν βόλτα στο καρότσι και άλλα. Η ειρωνεία στο βίντεο είναι ότι σε κάθε περίπτωση, το κοριτσάκι είναι πάντα ξύπνιο, ενώ το αγοράκι κοιμάται ήρεμο.
Όσοι είδαν το βίντεο σχολίασαν, ότι το κοριτσάκι βιώνει τη δική του περίπτωση FOMO. «Είχα ένα μωρό FOMO… Δεν κοιμόταν πάνω από 45 λεπτά τη φορά μέχρι να απογαλακτιστεί στους 16 μήνες. Ακόμα τώρα προπαθώ να αναπληρώσω τον χαμένο μου ύπνο», λέει μία μαμά.
@lifewithlivs_ Anyone else?? 😂👀 #newborn #babygirl #boygirltwins #fraternaltwins #twinmom #newmom #postpartum ♬ Are you that somebody – Loog🪬
Υφίσταται πράγματι το FOMO Baby;
Ενώ δεν υπάρχει ο όρος επισήμως ή κάποια ιατρική διάγνωση επ’ αυτού, η συμπεριφορά του νεογέννητου στο βίντεο δεν είναι κάτι εντελώς νέο για τους παιδιάτρους και άλλους ειδικούς που ασχολούνται με μωρά.
Η Macall Gordon, εκπαιδεύτρια ύπνου και συγγραφέας του βιβλίου “Why Won’t You Sleep?!: A Game-Changing Approach for Exhausted Parents of Nonstop, Super Alert, Big Feeling Kids”, περιγράφει αυτά τα μωρά ως “μέσα στην ενέργεια”.
«Όταν ακούω έναν γονέα να λέει “το μωρό μου μοιάζει να έχει FOMO” είναι σαν να μπαίνουν στο club των γονιών παιδιών που είναι μέσα στην ενέργεια. Αυτά είναι τα παιδιά, που έχουν έρθει στον κόσμο σαν να διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα το μικροσκοπικό τους νευρικό σύστημα. Δεν έχουν στην πραγματικότητα την συνείδηση να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να χάσουν κάτι από τα τεκταιόμενα, απλά επενδύουν τρόπον τινά στο να μένουν ξύπνια, να μαθαίνουν κα να παρατηρούν», σημειώνει.
Παράλληλα, εξηγεί, το πώς τα μωρά έρχοονται στον κόσμο… για να τον ανιχνεύουν και να επεξεργάζονται ερεθίσματα. Ορισμένα παιδιά έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν διαχειρίσιμο αριθμό ερεθισμάτων και με την ίδια ικανότητα να αποσυνδέονται από αυτά, όταν είναι απαραίτητο, αναγνωρίζοντας τα σημάδια που τους στέλνει το σώμα τους, ότι χρειάζονται ανάπαυλα.
«Αυτά τα παιδιά μπορούν απλά να αποκοιμηθούν», λέει η Gordon.
Άλλα παιδιά, πάλι, έχουν την πρόθεση να λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερα ερεθίσματα και μοιάζουν και πρόθυμα να το κάνουν ακόμη περισσότερο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην αντιλαμβάνονται τα σήματα που τους στέλνει το σώμα τους να ξεκουραστούν ή αυτά τα σήμετα δεν είναι τόσο ισχυρά και έτσι… συνεχίζουν ακάθεκτα και μέσα στην τρελή χαρά κι ενέργεια.
Από τη πλευρά της η Kelsey Alford, ειδικός στον παιδιατρικό ύπνο, δινει μία ελαφρά διαφορετική οπτική, λέγοντας, ότι κάποια μωρά είναι γονιδιακά προσαρμοσμένα στον λίγο ύπνο για να αναπτυχθούν.
«Τα μωρά και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών γενικότερα έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου και ευαισθησίες στον περίγυρό τους», υπογραμμίζει.
Η Gordon επισημαίνει, ότι οι γονείς των FOMO μωρών θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, ότι η ξεκούραση ή ο ύπνος του παιδιού δεν συνδέεται με κάτι που κάνουν εκείνοι λάθος Το ταξίδι της γονεϊκότητας είναι μοναδικό, όπως οι προσωπικότητες των παιδιών και θα πρέπει να εστιάζεται απλά στο πόσο καλά θα τα αναθρέψουμε.