Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιχνίδια βοηθούν με πολλούς τρόπους το παιδί. Το μαθαίνουν να επικοινωνεί, να συνεργάζεται, να βελτιώνει δεξιότητες και συνάμα να ψυχαγωγείται. Όσο πιο δημιουργικό και ευφάνταστο είναι το παιχνίδι τόσο περισσότερα είναι τα ερεθίσματα για το παιδί.
Συχνά οι γονείς αγοράζουν στο παιδί τους όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούν, για να μην αισθάνεται μειονεκτικά ως προς τα άλλα παιδιά. Και τελικά καταλήγουν να προσπαθούν να φέρουν σε τάξη και την ακαταστασία που επικρατεί στο σπίτι από τα δεκάδες σκορπισμένα παιχνίδια.
Σύμφωνα με μελέτη, το βάθος και η διάρκεια του παιχνιδιού με μόλις τέσσερα παιχνίδια ήταν καλύτερα από ό,τι όταν τα παιδιά είχαν πρόσβαση σε 16 παιχνίδια. Αν και μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, η ιδέα είναι σαφής: η υπερβολική ποσότητα παιχνιδιών μπορεί να κατακλύσει τα παιδιά και να μειώσει την ποιότητα του παιχνιδιού τους. Με λιγότερες επιλογές, τα παιδιά τείνουν να ασχολούνται πιο βαθιά και για μεγαλύτερες περιόδους, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την εστίαση.
Όπως επισημαίνει στους γονείς και η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, η ενασχόληση με πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού, ενώ η ενασχόληση με λιγότερα παιχνίδια:
- Καθιστά το ίδιο το παιχνίδι πιο δημιουργικό
- Ευνοεί τη συγκέντρωση του παιδιού
- Καλλιεργεί τη φαντασία του παιδιού.
Καθίστε δίπλα στο παιδί σας και παροτρύνετέ το να «ανακαλύψει» μόνο του το παιχνίδι που έχει μπροστά του. Επιπλέον, μπορείτε να του προσφέρετε το επόμενο παιχνίδι μόνο όταν δείχνει εμφανή σημάδια ότι βαριέται με το παιχνίδι που ήδη χρησιμοποιεί.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε βέβαια πως όσο πιο μικρό ηλικιακά είναι το παιδί, τόσο μικρότερος είναι και ο χρόνος συγκέντρωσης που μπορεί να αφιερώσει στην κάθε δραστηριότητα.
Αν αναζητείτε, λύση για την καταπολέμηση της συγκέντρωσης πολλών παιχνιδιών αυτό είναι οι εναλλαγές τους. Αυτή η τακτική περιλαμβάνει την περιοδική αλλαγή ορισμένων παιχνιδιών και την εισαγωγή άλλων, διατηρώντας μόνο μια περιορισμένη επιλογή διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.