Σύμφωνα με την κοινωνική επιστήμη μόλις το 12% της ευτυχίας μας είναι στο χέρι μας.
Η μισή μας ευτυχία οφείλεται στην κληρονομικότητα (γονίδια) και το υπόλοιπο ποσοστό είναι αποτέλεσμα των γεγονότων της ζωής μας. Επομένως πώς μπορεί κανείς να εκμεταλλευθεί αυτό το 12% για να δημιουργήσει μια πιο χαρούμενη ζωή; Δείτε τα μυστικά που μοιράστηκαν με τον κόσμο 6 ευτυχισμένοι άνθρωποι που τυχαίνει να είναι και διάσημοι για το έργο τους.
Τόμας Τζέφερσον
«Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι είναι προικισμένοι από το Δημιουργό τους με ορισμένα απαράγραπτα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών είναι το δικαίωμα της ζωής, το δικαίωμα της ελευθερίας και η επιδίωξη της ευτυχίας»
Όταν ο Τόμας Τζέφερσον έγραψε το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, οραματίστηκε ένα έθνος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι ΗΠΑ ιδρύθηκαν κάτω από αυτά τα ιδανικά, που αποτελούν ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης δημοκρατίας. Καθένας από αυτούς τους πυλώνες – ζωή, ελευθερία, και επιδίωξη της ευτυχίας – είναι ζωτικής σημασίας για να υποστηρίξει τους άλλους τρεις. Ως ελεύθερος άνθρωπος, δεν έχετε μόνο το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη, να ακολουθήσετε τη δική σας αυτοπραγμάτωση και ευτυχία.
Δαλάι Λάμα
«Η ευτυχία δεν είναι κάτι έτοιμο: Προέρχεται από τις δικές σας πράξεις»
Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να το επιδιώξεις. Πρέπει να κατανοήσεις τα «θέλω» σου, να βάλεις στόχους και στη συνέχεια οι κινήσεις που θα κάνεις στη ζωή σου και οι αποφάσεις που θα πάρεις θα πρέπει να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η κατεύθυνση όμως της αγέλης στηρίζεται στην κατεύθυνση του συνόλου. Για να γίνει ο κόσμος ένα πιο ευτυχισμένο μέρος πρέπει πρώτα να είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που θα ζουν σε αυτόν. Αλλά κάτι τέτοιο θέλει δουλειά. Ακόμα κι αν στόχος σας είναι να κάθεστε και να μην κάνετε τίποτα, θα πρέπει να προσπαθήσετε για αυτό.
Όσκαρ Ουάιλντ
«Ορισμένοι προκαλούν ευτυχία όπου πάνε. Άλλοι όποτε φεύγουν»
Ο Ιρλανός συγγραφέας και ποιητής, Όσκαρ Ουάιλντ χωρίζει τον κόσμο σε δύο ομάδες: Αυτούς που προκαλούν ευχαρίστηση με την παρουσία τους και αυτούς που προκαλούν ευχαρίστηση με την απουσία τους. Αν δεν εμπνέεις, δίνεις κίνητρα και διασκεδάζεις τον κόσμο που είναι γύρω σου δεν θα πρέπει να περιμένεις και πολλά από αυτούς. Αν δεν κάνεις τους ανθρώπους να χαμογελάνε, θα χαμογελάσουν μόλις φύγεις.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
«Ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα μπολ με φρούτα κι ένα βιολί. Τι άλλο θέλει ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;»
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ιστορίας. Η ιδιοφυΐα του όμως δεν έγκειτο μόνο στην ικανότητά του να εφαρμόζει την επιστημονική μέθοδο. Είχε επίσης την ικανότητα (γιατί περί ικανότητας πρόκειται) να κάθεται και να απολαμβάνει τη ζωή του. Άλλωστε, ποιο είναι το νόημα να είσαι ο πιο πλούσιος, έξυπνος ή ισχυρός άνδρας του κόσμου αν δεν μπορείς να απολαύσεις τις απλές χαρές της ζωής;
Μαχάτμα Γκάντι
«Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις βρίσκονται σε αρμονία»
Η μη βίαιη αντίσταση του Γκάντι αποτελεί ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία. Και ο Γκάντι το έκανε ενώ ζούσε ευτυχισμένος στη φτώχεια. Είχε καταλάβει ότι αν ονειρεύεσαι διαρκώς ή αν φιγουράρεις όσα κάνεις ή έχεις, τότε δεν είσαι ευτυχισμένος.
Έλεν Κέλερ
«Τα πάντα κρύβουν τα θαύματά τους, ακόμα και το σκοτάδι και η σιωπή. Και μαθαίνω ότι υπάρχει κάτι καλό σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκομαι»
Σίγουρα, όποια προβλήματα κι αν έχετε είναι μικρότερα από αυτά που είχε η Έλεν Κέλερ. Κωφή και τυφλή έζησε μέχρι τα επτά της χρόνια χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν. Με κάποιον τρόπο όμως, η γυναίκα αυτή βρήκε την ευτυχία και έγινε πιο επιτυχημένη από όσο θα γίνουμε ποτέ εμείς, που παραπονιόμαστε όλη μέρα για τη φτώχεια μας, τις αμέτρητες ώρες εργασίας, την βρωμιά που υπάρχει στον κόσμο κτλ.
Η Έλεν Κέλερ μεγάλωσε στον ίδιο αυτό κόσμο, απένταρη, μόνη, στο σκοτάδι και μέχρι να πεθάνει, στα 87 της χρόνια, είχε ταξιδέψει τον κόσμο, ήταν ακτιβίστρια, συγγραφέας και παρείχε κοινωνικό έργο. Αν εκείνη, μπορεί να χαμογελάει, τότε μπορείτε κι εσείς.