Όλοι οι νέοι γονείς έχουν ανησυχίες για τα παιδιά τους και ιδιαίτερα όταν αυτά είναι νεογέννητα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ανησυχίες που δεν χρειάζεται να τις έχετε καθώς πρόκειται για φυσιολογικές καταστάσεις.
Δείτε τέσσερα πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να ανησυχείτε…
1. Συνεχής λόξυγκας
Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί τα μωρά παθαίνουν τόσο συχνούς λόξυγκες. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οφείλεται σε μια παρανόηση μεταξύ εγκεφάλου και διαφράγματος (του πιο σημαντικού μυ του αναπνευστικού μας συστήματος). Όπως και να ‘χει, πάντως, ο λόξυγκας δεν χρειάζεται να εγείρει καμία ανησυχία.
2. Συνεχές κλάμα
Τα μωρά δεν διαθέτουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και αιφνιδιάζονται εύκολα. Οι παραπάνω, ωστόσο, είναι δύο μόνο από τους δεκάδες λόγους για τους οποίους κλαίει ένα μωρό. Ο κυριότερος είναι επειδή το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Όσο συχνά κι αν κλαίει, όμως, και όση διάρκεια κι αν έχει το κλάμα του, μην ανησυχείτε: δεν πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του. Προσπαθήστε να μυηθείτε σε αυτήν την πρωταρχική προσπάθεια διαλόγου μαζί σας, για να μάθετε να ικανοποιείτε τις ανάγκες του.
3. Ακμή
Μία ακόμη πιθανότητα είναι να παρουσιάσει το μικρούλι σας κέγχρους ή, αλλιώς, κεγχροειδή ακμή, δηλαδή μικρά άσπρα μπιμπικάκια στη ράχη της μύτης. Αυτά προκαλούνται από το παροδικό μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών και των σμηγματογόνων αδένων, που εκκρίνουν σμήγμα για την ύγρανση του δέρματος. Σχεδόν πάντα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό που εσείς, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε είναι να τα καθαρίζετε απαλά με λίγο βαμβάκι και ζεστό νερό.
4. Συνεχές φτέρνισμα
Τα μωρά έχουν μικροσκοπικές γλυκές μυτούλες. Το μέγεθος τους, λοιπόν, σημαίνει πως ακόμα και με μια μικρή ποσότητα βλέννας το μικρούλι σας μπορεί να αρχίσει να φτερνίζεται. Ακόμη, επειδή μόλις «δραπέτευσε» από το υγρό περιβάλλον την μήτρας μπορεί να παρουσιάζει ακόμα μια μικρή συμφόρηση που να του δημιουργεί διαδοχικά αλλεπάλληλα φτερνίσματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, εκτός κι αν οι… μυξούλες του είναι παχύρευστες και κίτρινες, κάτι που μπορεί να προμηνύει κάποιο κρυολόγημα.