Τα έξι στάδια της άδειας μητρότητας

Για κάποιους η άδεια μητρότητας φαντάζει κάτι ονειρεμένο και ευκαιρία για ξεκούραση.

Ωστόσο για μια εργαζόμενη έγκυο γυναίκα η άδεια μητρότητας είναι μια διευκόλυνση ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για τον ερχομό του μωρού και ασφαλώς να το φροντίσει όσο καλύτερα μπορεί αφού εκείνο έρθει στον κόσμο.

Υπάρχουν πάντως ορισμένα στάδια που ενδεχομένως όλες οι γυναίκες θα περάσουν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών μηνών με ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι.

Ευτυχία

Αν αποφασίσατε να πάρετε την άδεια μητρότητας λίγες μόλις μέρες πριν το μωράκι σας έρθει στον κόσμο, ώστε απλά να τακτοποιήσετε κάποιες εκκρεμότητες ή να ρυθμίσετε μικρές λεπτομέρειες, τότε οι ημέρες αυτές θα είναι απόλυτης ευτυχίας! Μπορεί να έχετε λίγο άγχος, αλλά κατά κύριο λόγο θα υπάρχει μια γενική αίσθηση ευτυχίας! Κανένα έργο, καμία δουλειά για τις επόμενες 17 εβδομάδες αγκαλιά με το μωράκι σας!

Κούραση

Ο τοκετός προαναγγέλλει την περίοδο της κούρασης. Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν πολλές νοσοκόμες στα μαιευτήρια που φρόντιζαν τα μωρά και έδιναν την δυνατότητα στη μαμά να ξεκουραστεί για λίγο μετά από έναν εξαντλητικό τοκετό. Υπήρχε λοιπόν ένα μαγευτικό μέρος όπου βρίσκονταν όλο τα μωράκια και επισκέπτονταν τη μανούλα τους κατά καιρούς, για να θηλάσουν ή κατόπιν αιτήματος. Στις μέρες μας ωστόσο, με τις περικοπές που έχουν γίνει ακόμα και στα μαιευτήρια (τουλάχιστον στα δημόσια) και με τις νοσοκόμες να είναι ελάχιστες κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα μαγευτικό μέρος όπου φυλάσσονται τα μωρά, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από ένα τοκετό που μπορεί να κράτησε ακόμη και 33 ώρες η μαμά καλείτε να φροντίσει το νεογέννητο μωράκι της από την πρώτη στιγμή. Στη συνέχεια θα το κάνει και στο σπίτι. Και δεν σταματάμε εδώ!

Άγχος

Αν η τύχη είναι με το μέρος σας και ο σύντροφός σας τις πρώτες 2 βδομάδες έχει καταφέρει να πάρει κι εκείνος άδεια και να μοιράζεστε τις ευθύνες και το άγχος του πρωτάρη γονέα, τότε τα πράγματα βαίνουν ομαλά! Σε διαφορετική περίπτωση μάλλον το άγχος σας έχει κυριεύσει! Τι θα κάνετε μία ολόκληρη μέρα με ένα  νεογέννητο μωρό στο σπίτι; Πώς θα διαχειριστείτε τις δυσκολίες στον θηλασμό; Πόσες πάνες πρέπει επιτέλους να αλλάζετε και τι γίνεται όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα; Το πιθανότερο είναι να έχετε την αίσθηση ότι η μέρα έχει μεγαλώσει και είναι τεράστια!

Ρουτίνα

Να λοιπόν που τίποτα δεν είναι δύσκολο και μάλλον έχετε αρχίσει να συνηθίζετε την καινούργια σας καθημερινότητα. Το μωράκι σας κι εσείς ακολουθείτε μια ρουτίνα που βασίζεται στο φαγητό, το άλλαγμα πάνας και στον ύπνο σε πρώτη φάση. Ακόμα κι αν ξεφεύγετε λίγο από το καθιερωμένο πρόγραμμα, πλέον μπορείτε και καταλαβαίνετε τους λόγους για τους οποίους μπορεί αυτό και συμβαίνει. Οι ημέρες δεν φαίνονται πια μεγάλες και το μωρό δεν είναι και τόσο «εύθραυστο». Μάλιστα έχετε αρχίσει να κάνετε και τις βόλτες σας και απολαμβάνετε τη καθημερινότητα με το μωράκι σας το οποίο έχει αρχίσει να σας χαρίζει τα πρώτα του χαμόγελα!

Διαπραγμάτευση

Έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το ενδεχόμενο να μείνετε με το μωρό στο σπίτι. Ίσως τελικά να μην είναι κακή ιδέα και να είναι ωραία! Έχετε αρχίσει να σκέφτεστε πόσες σημαντικές στιγμές της ζωής του μωρού σας θα χάσετε αν επιστρέψετε στη δουλειά. Το επόμενο βήμα είναι να πιάσετε το κομπιουτεράκι και να κάνετε υπολογισμούς για να δείτε αν «βγαίνετε» και οικονομικά. Ή μήπως να πιάσετε μια δουλειά μερικής απασχόλησης; H μήπως ακόμα καλύτερα εργασία από το σπίτι;

Εγκατάλειψη της ιδέας

Αντιλαμβάνεστε ότι για την ώρα τουλάχιστον τα εισοδήματά σας είναι αρκετά! Αλλά τι θα γίνει στο μέλλον; Έχετε έξοδα που τρέχουν και ο τοκετός ήδη κόστισε πολύ. Δεν θέλετε να στερήσετε πράγματα από το μωράκι σας αλλά αντιθέτως να του προσφέρετε τα πάντα. Επιστρέφετε στην δουλειά…με βαριά την καρδιά!

Exit mobile version