Το πρώτο μπάνιο του μωρό αγχώνει πολύ τις νέες μαμάδες. Με λίγη τύχη μπορεί να αρέσει στο μωρό σας και με λίγη πρακτική θα αισθάνεστε κι εσείς πιο άνετα.
Ξεκινήστε με την εκμάθηση των βασικών για το μπάνιο του μωρού:
Πόσο συχνά να κάνω μπάνιο το μωρό μου;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε το μωρό σας μπάνιο κάθε μέρα αφού ακόμα δεν μπουσουλάει και δεν λερώνεται. Στην πραγματικότητα το καθημερινό μπάνιο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα του μωρού, οπότε καλό είναι να μην το παρακάνετε. Το συχνό άλλαγμα της πάνας και το ρέψιμο είναι αυτά που θέλουν προσοχή για να παραμένουν καθαρά το πρόσωπο, ο λαιμός και η περιοχή γύρω από την πάνα.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για μπάνιο;
Αυτό είναι στο χέρι σας. Διαλέξτε μια στιγμή της ημέρας που δεν είστε βιαστικές έτσι ώστε να μην χρειαστεί να διακόψετε την διαδικασία. Μερικοί γονείς επιλέγουν τις πρωινές ώρες, όταν τα μωρά τους είναι σε εγρήγορση και έτοιμα να απολαύσουν την εμπειρία. Άλλοι προτιμούν να το κάνουν μπάνιο το βράδυ προκειμένου να βοηθήσουν το μωρό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα. Αποφύγετε μόνο το μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό γιατί μπορεί να κάνει εμετό.
Τι θα χρειαστώ για να κάνω μπάνιο το μωρό μου;
Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό αφού τα μωρά χάνουν πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους. Επίσης, προτού ξεκινήσετε, συγκεντρώστε όσα θα χρειαστείτε:
- Μια παιδική μπανιέρα με νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού με το χέρι σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αρκετά ζεστό.
- 2 μαλακές πετσέτες ή μια πετσέτα και ένα μπουρνούζι με κουκούλα
- Ένα μαλακό σφουγγαράκι.
- Δίσκους βαμβακιού
- Ένα απαλό σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για μωρά
- Μωρομάντηλα
- Μια καθαρή πάνα
- Μια αλλαξιά ρούχα
Στην πράξη
Όταν είστε έτοιμες γδύστε το μωρό σας και τυλίξτε το με μια πετσέτα. Μιλήστε του γλυκά προκειμένου να προετοιμαστεί για το μπανάκι. Κρατήστε το κεφαλάκι του μωρού και αφού έχετε βρέξει με χλιαρό νερό το βαμβάκι καθαρίστε την περιοχή γύρω από τα μάτια . Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγαράκι, σκουπίστε γύρω από το στόμα, τη μύτη και όλο το πρόσωπο του μωρού σας από μέσα προς τα έξω, χρησιμοποιώντας μόνο λίγο νερό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτιά, κάτω από το πιγούνι και στο σβέρκο.
Ενώ είναι ακόμα τυλιγμένο με την πετσέτα, κρατήστε το μωρό από την πλάτη του, με το χέρι σας κάτω από το κεφάλι. Με το ελεύθερό σας χέρι βρέξτε τα μαλλιά του μωρού σας και απλώστε μια μικρή ποσότητα από το σαμπουάν. Ξεπλύνετε τα μαλλάκια του μωρού σας με νερό μέχρι να φύγει όλη η σαπουνάδα και ξαπλώστε το προσεκτικά απλώνοντας την πετσέτα πάνω του για να μην κρυώνει.
Αφού έχετε τελειώσει με τα μαλλιά, πλύνετε το σώμα του μωρού σας απαλά με το σφουγγαράκι. Εάν το μωρό είναι βρώμικο, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο ενυδατικό σαπούνι, διαφορετικά το νερό είναι αρκετό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή γύρω από την πάνα. Επίσης, πλύνετε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
Τέλος το ξεπλένετε και το στεγνώνετε πολύ καλά. Όσον αφόρα τον ομφάλιο λώρο μπορείτε, αφού φορέσετε μια μπλούζα στο μωρό για να μην κρυώνει, να το καθαρίσετε γύρω γύρω και στη βάση με ένα βαμβάκι.
Τι είδους μπανιέρας να διαλέξω ;
Πολλοί γονείς επιλέγουν την κλασσική βρεφική μπανιέρα από πλαστικό, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα νεογέννητα . Άλλοι επιλέγουν τις πλαστικές λεκάνες που χωράει μέσα στην μπανιέρα. Ο νεροχύτης της κουζίνας και του μπάνιου αποτελεί επίσης επιλογή.
Να θυμάστε, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ασφάλεια και όχι κατ ‘ανάγκην ο τύπος της μπανιέρας .