Όλα τα μωρά κλαίνε, κάποια όμως κλαίνε πολύ. Το κλάμα είναι ο τρόπος του μωρού σας να σας πει ότι χρειάζεται φροντίδα. Μερικές φορές είναι εύκολο να καταλάβετε τι είναι εκείνο που το ενοχλεί, άλλες πάλι όχι.
Σε κάθε περίπτωση δείτε τι μπορείτε να κάνετε όταν το μωρό σας κλαίει για να το ηρεμήσετε.
Φασκιώστε το
Μπορεί σε εσάς το φάσκιωμα να φαίνεται σας ζουρλομανδύας. Σε ένα κλαψιάρικο όμως και ιδιότροπο μωρό φαίνεται πώς είναι πίσω στην μήτρα, εκεί δηλαδή που βρισκόταν επί εννέα μήνες. Αν δεν ξέρετε πώς να φασκιώνετε ένα μωρό διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες σε σχετικό άρθρο του Baby.gr. Φροντίστε μόνο να είναι αρκετά άνετο και να μπορεί να κινεί κάπως χεράκια και ποδαράκια.
Αλλάξτε θέση
Οι περισσότεροι γονείς, όταν το μωρό τους υποφέρει από κολικούς, έχουν την τάση κρατάνε το μωρό στα χέρια τους προς τα επάνω, αλλά αυτό δεν βοηθάει και τόσο. Αντ ‘αυτού, κρατήστε το πρόσωπό του προς τα κάτω – με το χέρι σας κάτω από την κοιλίτσα του και το κεφάλι του στο αντιβράχιο σας. Η πίεση στην κοιλιά της μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλούν οι κολικοί.
Ενεργοποιήστε τους «λευκούς ήχους»
Επιστημονικές έρευνες ανακάλυψαν ότι κάποιοι θόρυβοι ηρεμούν τα μωρά καθώς αισθάνονται ασφάλεια όπως μέσα στη μήτρα! Aυτοί είναι οι λεγόμενοι λευκοί ήχοι που ηρεμούν το μωρό και μοιάζουν με της μήτρας. Αυτοί είναι: ο ανεμιστήρας, το πιστολάκι για τα μαλλιά, ο αποροφητήρας, ένα cd που μπορείτε να βρείτε στην αγορά με τέτοιους θορύβους.
Δώστε την πιπίλα
Τα βρέφη λατρεύουν την πιπίλα και ηρεμούν απίστευτα μόλις την βάλουν στο στόμα τους. Όταν την πιπιλούν, εκκρίνονται στον οργανισμό του ενδορφίνες, οι «ορμόνες» που του δημιουργούν μια έντονη ευφορία, αλλά και ένα αίσθημα καθησυχασμού. Αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα συνήθως το παρηγορούν, το βοηθούν να ξεχνάει τα όποια πονάκια και να αποκοιμιέται σαφώς ευκολότερα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
Σςςςς
Κάντε αυτόν τον ήχο στο αυτάκι του μωρού σας ενώ το έχετε αγκαλιά. Να διατηρείτε έναν χαμηλό τόνο της φωνής σας ώστε να μην τρομάξετε το μωρό αλλά να το καθησυχάσετε.
Πηγαίνετε μια βόλτα
Τα μωρά από την μήτρα έχουν συνηθίσει να κινούνται. Για να κοιμηθεί λοιπόν το μωρό σας μπορεί να θέλει μια βολτίτσα πρώτα. Βάλτε το σε μια κουνιστή καρέκλα ή εάν δεν είστε και πολύ κουρασμένη, πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.
Μασαζάκι
Η καταπραϋντική δύναμη του χεριού σας μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα μωράκι που κλαίει. Πολλά μωρά αγαπούν την επαφή με το δέρμα και οι μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που απολαμβάνουν πρώτα ένα μασάζ το βράδυ κλαίνε λιγότερο και κοιμούνται καλύτερα. Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr πώς να κάνετε μασάζ στο μωράκι σας.
Φορέστε τον μάρσιπο αγκαλιάς
Το μωρό όταν είναι στον μάρσιπο είναι και στην αγκαλιά της μαμάς, δηλαδή στο καλύτερο περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι. Μπορεί να κρύψει το προσωπάκι του στην ζεστή αγκαλιά, να χαλαρώσει, να ηρεμήσει, να βλέπει τους γύρω του ή ακόμα και να κοιμηθεί. Το καλύτερο είναι ότι εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά, απλά να φορέσετε τον μάρσιπο.
Βοηθήστε το να ρευτεί
Εάν το μωράκι σας κλαίει μετά το φαγητό, είναι πιθανό να θέλει να ρευτεί. Τα μωρά καταπίνουν αέρα όταν θηλάζουν ή όταν πίνουν γάλα από το μπιμπερό και αν αυτός ο αέρας δεν απελευθερωθεί, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις. Κάποια μωρά ενοχλούνται πολύ από την ύπαρξη αέρα στο στομάχι τους, ενώ άλλα δε χρειάζεται να ρευτούν καθόλου.
Για να το βοηθήσετε, χτυπήστε το ελαφρά στην πλατούλα. Η κλασική θέση είναι το κεφάλι του μωρού να ακουμπά στον ώμο σας.