Αν καθημερινά αισθάνεστε να κατακλύζεστε από ενοχές να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνες αφού οι ενοχές είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για όλες τις μαμάδες.
Η Τζίνα Φόρντ, συγγραφέας και μαία αναφέρει «Οι μητέρες, χωρίς αμφιβολία, είναι οι χειρότερες κριτές του εαυτού τους.» Είναι πολυάσχολες και λίγες καταφέρνουν να αφιερώσουν τον χρόνο και την προσοχή που επιθυμούν, όμως αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος των τύψεων. Οι σύγχρονες μαμάδες έχουν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από τους εαυτούς τους συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές επιπλήττοντας συνέχεια τους εαυτούς τους. Δείτε τις 7 πιο συχνές ενοχές που κάθε μαμά νιώθει.
«Το παιδί μου θα έπρεπε να είναι μαζί μου, όχι με τη νταντά»
Τη στιγμή που πάνε στη δουλειά όλες οι εργαζόμενες μαμάδες αισθάνονται τις περισσότερες τύψεις και δεν είναι να απορεί κανείς. Νιώθουν ότι αφήνουν τα παιδιά τους σε «ξένα χέρια», ότι χάνουν ωραίες στιγμές των παιδιών τους, ότι το μωράκι τους θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα παιδάκι χωρίς καν να το καταλάβουν. Όπως όμως τονίζει η κα Φόρντ «Η εργασία είναι μέρος της ζωής. Δουλεύετε για να εξασφαλίσετε μια καλύτερη ζωή στο μωράκι σας αλλά και σε εσάς τις ίδιες. Προσπαθήστε να βρείτε τις ισορροπίες μαζί με τον σύντροφό σας ή αν εξακολουθείτε να νιώθετε άσχημα που πηγαίνετε στη δουλειά, αφήνοντας το παιδί στο σπίτι, προτιμήστε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα.»
«Δεν μπορώ να του αγοράζω ότι έχουν οι φίλοι του»
Ένα σημάδι της σύγχρονης εποχής ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν οτιδήποτε ζητήσουν. Αντί να κάνετε ατελείωτες συζητήσεις οι οποίες ενθαρρύνουν τα παιδιά να γκρινιάζουν και να ζητήσουν ακόμη περισσότερα πείτε απλά «Λυπάμαι, δεν μπορώ να σου αγοράζω αυτό που θέλεις» προτείνει στο iVillage ο μπαμπάς ενός 4χρονου αγοριού. Αν το παιδάκι σας είναι λίγο μεγαλύτερο και του δίνεται ένα λογικό χαρτζιλίκι μπορείτε να πείτε: « Καλά, αν περιμένεις λιγάκι θα μπορέσεις να το αγοράσεις με τα δικά σου χρήματα.»
«Δεν παίζουμε αρκετά μαζί»
Αισθάνεστε άσχημα επειδή δεν κυλιέστε κάθε μέρα στο χαλί μαζί με το παιδί σας; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει να κάνει το «γαϊδουράκι» στο παιδί του μετά από οχτώ ώρες εργασίας ή να χτενίζει τις Barbie για εκατοστή φορά. Αν όμως εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι δεν ξοδεύετε αρκετό χρόνο παίζοντας επιλέξτε παιχνίδια που ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού ή επινοήστε ακόμα και δικά σας παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση καταλάβετε πως τα παιδιά δεν χρειάζονται κάποιον να τα ψυχαγωγεί κάθε δευτερόλεπτο. Προσπαθήστε απλά να περνάτε έστω και μισή ώρα την ημέρα με τα παιδιά σας, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως θα είστε συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνετε κι όχι στις εκκρεμότητές σας.
«Δεν προσέχω όσο θα έπρεπε τη διατροφή του παιδιού μου»
Αν τις περισσότερες φορές φροντίζετε την διατροφή του παιδιού σας και προσπαθείτε να τρώει όσο πιο υγιεινά γίνεται, δεν πειράζει αν φάει περιστασιακά κάτι λιγότερο υγιεινό. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ποτέ κανένα παιδάκι δεν προτίμησε τα φρούτα από τα γλειφιτζούρια.
«Το παιδί μου βλέπει πολύ τηλεόραση»
Ακούτε συνεχώς ότι η τηλεόραση κάνει κακό στα παιδιά, συμβάλλει στην παχυσαρκία, δημιουργεί υπερκινητικότητα και ένα σωρό δεινά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η παιδοψυχολόγος Δρ Ντόροθι Έινον «Μερικές φορές οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο για να διευθετήσουν εκκρεμότητες και η τηλεόραση αποδεικνύεται καλή λύση για να αποσπάσει την προσοχή τον παιδιών».
Αφήστε λοιπό το παιδάκι σας να παρακολουθήσει το αγαπημένο πρόγραμμα του και στη συνέχεια απενεργοποιήσετε την τηλεόραση και ενθαρρύνετε το να κάνει κάτι άλλο.
«Δεν δίνω τόση σημασία στο δεύτερο παιδί μου»
Σας κυνηγούν οι τύψεις ότι παραμελείτε το μικρό σας σε σχέση με το μεγάλο: δεν του διαβάζετε παραμυθάκια πριν τον ύπνο, δεν το πάτε βόλτα στο πάρκο, δεν του δίνετε όση προσοχή δίνατε στο μεγαλύτερο που ήξερε να μετράει μέχρι το 10 από πολύ νωρίς! Όλες οι μαμάδες το παθαίνουν αυτό. Ηρεμήστε και απλά προσπαθήστε να αποφύγετε τη σύγκριση. Βάλτε προτεραιότητες στη ζωή σας και ανακαλύψτε κάποιο χρόνο για να μείνετε μόνη με το μωρό.
«Τσακωνόμαστε μπροστά στο παιδί»
Σε έναν τέλειο κόσμο, η ατμόσφαιρα στο σπίτι θα ήταν αρμονική όλες τις ώρες. Αν λοιπόν εσείς και ο σύζυγός σας αισθάνεστε τύψεις επειδή καμιά φορά το παιδί σας γίνεται μάρτυρας των τσακωμών σας να σας θυμίσουμε ότι ο κόσμος μας δεν είναι ιδανικός.
Όλοι οι άνθρωποι χάνουν την ψυχραιμία τους μερικές φορές, συνήθως μάλιστα με τους ανθρώπους που αγαπάνε περισσότερο. Η αντιπαράθεση, ο θυμός και οι διαφορετικές απόψεις των ανθρώπων είναι μέσα στη ζωή. Υπάρχει όμως και η ώριμη αντιμετώπισή τους. Μάθετε απλά να μην ξεπερνάτε τα όρια.