Μία νέα έρευνα που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Care.com φανερώνει ότι μια στις τέσσερις εργαζόμενες μητέρες κλαίνε μία φορά την εβδομάδα, λόγω του άγχους που “περιλαμβάνει τα πάντα.”
Το 29% μάλιστα αυτών των μαμάδων παρόλο που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια και να έχουν μια babysitter για τα παιδιά δεν το κάνουν επειδή έχουν πολλές ενοχές. Ποια είναι όμως η πηγή αυτού του άγχους και των ενοχών;
Η Katie Bugbee, οικογενειακή σύμβουλος και ειδική σε θέματα ανατροφής των παιδιών, σε δηλώσεις της στη Huffington Post, είπε «Θέλουμε πραγματικά να είμαστε σούπερ μαμάδες. Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικές στη δουλειά μας, εξαιρετικές στις σχέσεις μας, να είμαστε καλές φίλες, άριστες στα συζυγικά μας καθήκοντα και αποδοτικές στη δουλειά μας. Στην κορυφή όμως της λίστας θέλουμε να βρίσκεται η οικογένειά μας, να έχουμε ένα καταπληκτικό σπίτι που να είναι όμορφο και καθαρό.»
Στην έρευνα συμμετείχαν 991 εργάσιμες μαμάδες και διαπιστώθηκε ότι το 80% αυτών αγχώνονται για την εξισορρόπηση της φροντίδας των παιδιών με την εργασία, το σπίτι και τις σχέσεις, που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες αυτές ξοδεύουν περίπου 80 ώρες σε ευθύνες που αφορούν μόνο το σπίτι, πέρα από την εργασία. Το 11% πηγαίνει καθυστερημένα στη δουλειά ή τηλεφωνεί ότι είναι άρρωστο τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Το 50% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο για το σύντροφο, ενώ το 30% παραδέχεται ότι μαλώνει με την οικογένεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Πώς θα μπορούσαν οι μαμάδες να διαχειριστούν το στρες και τις ενοχές που νιώθουν, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα;». Μετά από αυτά λοιπόν, τα δάκρυα δεν είναι άξιο απορίας!
Αυτό που προτείνει η Bugbee είναι να φτιάξετε ένα πλάνο και να ζητήσετε βοήθεια. «Η βοήθεια μπορεί να είναι σε πολλές διαφορετικές μορφές και να μην κοστίζει τίποτα όπως το να ζητήσετε από έναν γείτονα ή φίλο να κρατήσει τα παιδιά ενώ κοιμούνται και να πάτε με την ησυχία σας εσείς στο super market ή να ζητήσετε από τον σύζυγό σας να κάθεται περισσότερες ώρες με τα παιδιά. Όσο λιγότερο πιέζετε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε με τους αγαπημένους σας κι επομένως λιγότερο άγχος αλλά και ενοχές», συμπληρώνει.