Ένα γράμμα που θα ήθελε να διαβάσει κάθε γυναίκα, που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα για πρώτη φορά.
«Έγινες μαμά για πρώτη φορά και όλος σου ο κόσμος έχει αλλάξει εντελώς. Σου γράφω αυτό το γράμμα, το οποίο θα ήθελα να είχα λάβει, όταν έγινα εγώ μητέρα για πρώτη φορά.
Πρώτον, συγχαρητήρια. Κατάφερες να κυοφορήσεις το μωράκι σου στην κοιλιά σου για εννέα μήνες και να το φέρεις στον κόσμο! Ανέλαβες την ευθύνη κάθε σπιθαμής του σώματός σου, φρόντισες το μωρό σου, το αγάπησες και έκανες τα πάντα για να έρθει στον κόσμο δυνατό και υγιές. Να νιώθεις περήφανη, γιατί δεν είναι μία εύκολη αποστολή.
Όταν έμαθες πως ήσουν έγκυος, αφενός γέμισες ευτυχία, αφετέρου και ένιωσες και πολλές ανασφάλειες, φόβους, αβεβαιότητες. Γνωρίζω. Μου συνέβη κι εμένα. Είμαι σίγουρη, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου ενημερώθηκες για όσα είχαν να κάνουν με αυτήν, αλλά και την γέννηση του παιδιού. Όμως, τι συμβαίνει την περίοδο μετά τον τοκετό; Μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι χαμένη και φοβισμένη. Κι αυτό μού συνέβη, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα μητέρα…
Είναι φυσιολογικό μία νέα μαμά να έχει φόβους
Τώρα είσαι στο σπίτι σου με το μωρό σου, έχεις αφήσει πίσω σου το μαιευτήριο, νιώθεις αγχωμένη. Έχεις αμφιβολίες για το αν τα κάνεις όλα καλά, αν είσαι καλή μητέρα. Όμως, μην ξεχνάς, ότι είσαι η καλύτερη μαμά για το μωρό σου. Ενώ βρίσκεσαι στη διαδικασία της ανάκαμψης από τον τοκετό, έχεις ήδη αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας ενός μωρού, το οποίο χρειάζεται συνεχώς την προσοχή σου. Δεν μπορείς να κοιμηθείς, όσο θέλεις και χρειάζεσαι, δεν ξεκουράζεσαι καλά και μπορεί να έχεις μία δύσκολη περίοδο επανόδου.
Μπορεί αυτό το χρονικό διάστημα να είσαι ευάλωτη, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Βρίσκεσαι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής σου, αντιμέτωπη με το άγνωστο, και νιώθεις, ότι δεν είσαι προετοιμασμένη.
Πάρ’το λίγο αλλιώς. Όλες νιώσαμε κάπως έτσι. Ακόμη κι αν νομίζεις, ότι δεν είσαι έτοιμη, είσαι να ξέρεις. Πρέπει να εμπιστευθείς τον εαυτό σου και το ένστικτό σου. Το μόνο πράγμα, που χρειάζεται το παιδί σου είναι η αγάπη σου, η τροφή και η φροντίδα. Εάν είσαι εσύ καλά, θα είναι και το μωρό σου. Τα μωρά αντιλαμβάνονται πλήρως τη διάθεσή μας. Αν είμαστε αγχωμένες ή φοβισμένες, το καταλαβαίνουν και γίνονται πιο ευερέθιστα.
Θυμίσου, ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό ήσασταν ένα και ακόμη κι έξω από την κοιλιά σου, το μωρό εξακολουθεί να νιώθει κομμάτι σου.
Το να είσαι μητέρα είναι μία συνεχής διαδικασία μάθησης
Κανείς δεν γεννήθηκε με ένα βιβλίο οδηγιών, ούτε να τα ξέρει όλα. Η μητρότητα είναι μία διαδιακσία που συνεχώς μαθαίνεις. Και φυσικά, υπάρχει και το ένστικτο, που σου λέει τι χρειάζεται το παιδί σου, πώς νιώθει και τι πρέπει να κάνεις.
Θα υπάρξουν στιγμές εξουθένωσης και μπορεί να πεις στον εαυτό σου: «Δεν αντέχω άλλο, είμαι τόσο κουρασμένη». Από την άλλη, θα υπάρξουν στιγμές φόβου που θα σκεφτείς: “το παιδί μου μπορεί να γλιστρίσει στο μπάνιο” ή στιγμές που θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου, θα αναρωτηθείς αν τα κάνεις όλα σωστά.
Οι πρώτες εβδομάδες είναι οι πιο περίπλοκες για μία νέα μαμά. Μετά τον τοκετό, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι πολύ δυσκολότερη για κάποιες μητέρες σε σχέση με άλλες. Είναι μία δύσκολη περίοοδος, επειδή οι ορμόνες σου παραμένουν σε αναβασμό και προσπαθείς να προσαρμοστείς σε μία νέα πραγματικότητα. Νιώθεις συναισθηματική ένταση, κούραση, τις ώρες να περνούν και έχεις την αίσθηση, ότι δεν έχεις κάνει τίποτα, όπως το περιμένεις. Όλα αυτά ενδέχεται να σε κάνουν να νιώσεις αναστάτωση. Κι εκεί δεν θα πρέπει να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Θα κάνεις όσα μπορείς και όσα δεν μπορείς, θα τα αφήσεις στην άκρη. Οφείλεις να ζητάς βοήθεια, όταν το χρειαστείς.
Τώρα, η σχέση σου με τον σύντροφό σου έχει αλλάξει. Δεν περνάτε πλέον τον ίδιο χρόνο μαζί, όσο πριν. Πλέον είστε οικογένεια. Όσο για την ερωτική διάθεση, είσαι μετά τον τοκετό και αναρρώνεις. Ίσως, δεν είσαι ακόμη έτοιμη ή να έχεις όρεξη για σεξ. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο για τους άντρες και οφείλουν να αποδεχθούν, ότι πλέον είσαι απασχολημένη και με τον ρόλο της μητέρας, όπως κι εκείνοι στον ρόλο του πατέρα. Μην ανησυχείς, θα περάσουν αυτά και θα βρείτε τον τρόπο να είστε ικανοποιημένοι και οι δύο.
Μπορεί να είσαι νέα μαμά, αλλά δεν χρειάζεσαι οδηγίες από κανέναν
Θα ακούσεις πολλές συμβουλές, που μπορεί να σε ενοχλήσουν, όπως “μην κάνεις αυτό στο μωρό”, “πεινάει, πρέπει να το ταΐσεις περισσότερο”, “κλαίει, επειδή πεινάει” ή “μην το βάζεις να ξαπλώσει με την πλάτη” και χίλια δύο άλλα. Κάποιες στιγμές θα θυμώσεις ή θα νιώσεις άβολα. Θυμίσου, όμως, ότι εσύ είσαι η μαμά του μωρού και κανείς άλλος πέρα από σένα δεν γνωρίζει τις ανάγκες του καλύτερα.
Θα πρέπει να είσαι υπομονετική. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι εσύ το ξέρεις καλύτερα από τον καθένα. Οι άλλοι θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν. Όμως, εκείνη που θα πάρει τις αποφάσεις για τον τρόπο που θα μεγαλώσει το παιδί της είσαι εσύ.
Είσαι η καλύτερη μαμά για το μωρό σου. Δεν είσαι απλώς μία νέα μαμά, είσαι η μαμά του μωρού σου, του κόσμου του. Είσαι εκείνη που το θρέφεις, του χαρίζεις αγάπη και ό,τι χρειάζεται. Μην αφήσεις κανέναν να σε κάνει να πιστέψεις, ότι δεν μπορείς, επειδή εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Εσύ έχεις κουβαλήσει αυτό το μωρό στην κοιλιά σου κι εσύ το έφερες στον κόσμο.
Το σώμα σου γνωρίζει πώς να δημιουργεί και η ύπαρξη και η ψυχή σου γνωρίζουν πώς να μεγαλώσεις το παιδί σου»