Γιατί το μωρό μου ξυπνάει μόλις το αφήνω στην κούνια του;

Είναι μεγάλη η απογοήτευση ενός γονιού όταν μόλις έχει καταφέρει να αποκοιμίσει το μωρό στην αγκαλιά του, όταν το ακουμπάει στο κρεβατάκι του για να πάει τουαλέτα ή και για να φάει, εκείνο αμέσως ξυπνάει!

Το πιθανότερο είναι να σας έχει συμβεί το παραπάνω σενάριο ακόμα κι αν αποχωρείτε από το δωμάτιο περπατώντας στις μύτες των ποδιών σας. Δεν έχει σημασία πόσο θα προσπαθήσετε ώστε να μην ξανασυμβεί ή πόσο βαθιά κοιμάται το μωρό, αυτό θα συμβαίνει ξανά και ξανά.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: Πρώτον είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο κύκλος του ύπνου σε ένα μωρό είναι διαφορετικός από εκείνον του ενήλικα. Δεύτερον όπως υποστηρίζουν οι παιδίατροι, χρειάζονται έως και 20 λεπτά για τα μωρά για να καταλήξουν σε βαθύ ύπνο που σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί εύκολα να διαταραχθεί, αν δεν περάσει αυτό το 20λεπτο.

Ωστόσο κάποιοι γονείς έχουν παρατηρήσει πώς το να περιμένουν δεν είναι λύση. Δυστυχώς – ή ευτυχώς, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς – δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε ή να αλλάξετε. Ως κορυφαίος ειδικός στον ύπνο, ο καθηγητής James McKenna, εξηγεί: «Τα βρέφη βιολογικά αισθάνονται κίνδυνο μόλις διαχωρίζονται από τους φροντιστές τους. Αισθάνονται μέσω του δέρματός τους ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει και τους λείπει η απαλότητα της αφής της μαμάς τους, η θερμότητα του σώματός της, η μυρωδιά του γάλακτος (αν θηλάζουν), οι κινήσεις της, η αναπνοή της και το στήθος της. Έχουν λοιπόν την αίσθηση ότι προστατεύονται κι ότι κάτι επικίνδυνο έχει συμβεί μόλις τα ακουμπήσουν στο κρεβατάκι. Τα βρέφη λοιπόν ξυπνάνε μόλις βρεθούν στο κρεβατάκι τους επειδή φοβούνται την εγκατάλειψη. Βέβαια σε αντίθεση με τον εγκέφαλο ενός ενήλικα, ο εγκέφαλος ενός μωρού που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί αρκετά, δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβει ότι μπορεί κάποιο άλλο πρόσωπο πέρα από τη μαμά του, να το ακουμπήσει κάτω. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 6 – 9 μήνες, όταν εμφανίζεται και το άγχος του αποχωρισμού. Δεν βάζει λοιπόν επίτηδες τα κλάματα ώστε να το πάρετε αγκαλιά. Αισθάνεται απλά απροστάτευτο και το μόνο που χρειάζεται είναι μια σταθερή ρουτίνα και περιβάλλον.

Αν λοιπόν έχετε ένα μωράκι 2 μηνών (για παράδειγμα), σκεφτείτε ότι το μωρό βρίσκεται στον κόσμο μας μόλις οκτώ εβδομάδες. Οκτώ εβδομάδες! Είναι λοιπόν λογικό να είναι προσκολλημένο πάνω σας και να αισθάνεται απροστάτευτο όταν το αφήνετε έστω και για λίγο. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς πάτε στη δουλειά και ότι θα επιστρέψετε σε λίγο. Μέχρι τότε, θα πρέπει να θυμάστε ότι η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η φροντίδα είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει μια ασφαλή αίσθηση της εμπιστοσύνης, της ανεξαρτησίας και της αυτοεκτίμησης.

Μέχρι τότε όμως τι μπορείτε να κάνετε;

Προφανώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε από τη σκοπιά της βιολογίας. Αλλά μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να καταλάβει ότι μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια κατά το χρονικό διάστημα της απουσίας σας. Για παράδειγμα αν μόλις ακουμπάτε το μωρό στην κούνια του βάζει τα κλάματα, μπορείτε αντί να το πάρετε αγκαλιά να σταθείτε πάνω από την κούνια και να το καλμάρετε με την παρουσία σας. Μπορεί να αισθανθεί πιο άνετα έτσι. Αλλά αν αυτό δεν βοηθήσει ή αν ακούτε τις κραυγές του μωρού να κλιμακώνονται, μπορεί ενδεχομένως να αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους του επειδή νομίζει ότι το εγκαταλείπετε ή βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό στην αρχή αλλά σίγουρα προτεραιότητα είναι τώρα το μωρό σας και οι ανάγκες του.

Όταν αισθάνεστε κουρασμένη ή στρεσαρισμένη, μπορείτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είναι προσωρινό και θα περάσει.

Ιδέες για να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη

Exit mobile version