Ένας απλός έλεγχος της υγείας προτού πάρετε την απόφαση να φέρετε ένα δεύτερο μωρό στον κόσμο, θα κάνει τη σύλληψη πιο εύκολη και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός υγιούς παιδιού.
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το «μεγάλωμα» ενός μωρού για εννέα μήνες στην κοιλιά είναι μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες που αναλαμβάνει το γυναικείο σώμα. Προτού λοιπόν υποβάλετε το σώμα σας σε αυτή την διαδικασία και πάλι, είναι μια πολύ καλή ιδέα να το προετοιμάσετε ώστε να είναι σε φόρμα.
Αφιερώστε χρόνο για να ανακάμψει
Σύμφωνα με έρευνες το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες για να επανέλθει, μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 173.205 βρέφη διαπίστωσε ότι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, είναι όσα συλλήφθηκαν νωρίτερα από έξι μήνες από τη γέννηση των μεγαλύτερων αδερφών.
Το σώμα σας λοιπόν χρειάζεται μια ευκαιρία να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακόμα κι ο τοκετός ήταν εύκολος περιμένετε τουλάχιστον ένα χρόνο για να προσπαθήσετε ξανά. Αν γεννήσατε με καισαρική τομή ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε από 18 έως 23 μήνες.
Επιτρέψτε στις ορμόνες σας να συνέλθουν
Λάβετε επίσης υπόψη ότι και οι ορμόνες χρειάζονται χρόνο για να σταθεροποιηθούν μετά τη γέννηση. Τα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης (οιστρογόνα και προγεστερόνη) πρέπει να έρθουν σε ισορροπία πριν γίνει νέα σύλληψη. Η έμμηνος ρύση είναι ένα επίσης σημαντικό θέμα. Στις γυναίκες που δεν θηλάζουν επανέρχεται κανονικά μετά από 6 – 8 εβδομάδες, στις γυναίκες όμως που θηλάζουν μετά από τέσσερις με πέντε μήνες ή ίσως και περισσότερο. Ίσως βέβαια και να υπάρξει ωορρηξία κατά την περίοδο του θηλασμού και ναι μεν η γονιμότητα την γυναίκας δεν είναι μεγάλη, όμως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μείνει ξανά έγκυος.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα που πρέπει να εξετάσετε. Το σώμα σας χρειάζεται μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, δεδομένου ότι τα διατροφικά αποθέματα είναι λίγα.
Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει το ασβέστιο, το σίδηρο, το φολικό οξύ αλλά και την αιμοσφαιρίνη που χρειάζεται, είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Τι διατροφή να ακολουθήσω
Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεϊνη. Μια αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι η εναλλαγή της πρωτεΐνης κρέατος με φυτικές πρωτεϊνες, όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια, ενισχύουν τη γονιμότητα.
Η υγιεινή διατροφή σας βοηθά επίσης να χάσετε τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης. Μην ξεχνάτε ότι το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συλλάβετε για δεύτερη φορά αλλά και να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα υγείας όπως φλεβίτιδα, αιμορροΐδες, πονεμένα και πρησμένα πόδια.
Ασχοληθείτε σοβαρά με τυχόν προβλήματα υγείας
Σε μια αυστραλιανή μελέτη, το 94% των γυναικών ανέφεραν προβλήματα υγείας μετά την εγκυμοσύνης. Αυτά περιλαμβάνουν οσφυαλγία, σεξουαλικά προβλήματα, αιμορροΐδες, πόνος περινέου και ακράτεια ούρων . Υπάρχει όμως μια τάση στις μαμάδες να τα θεωρούν φυσιολογικά αυτά τα προβλήματα και να δίνουν την απαιτούμενη προσοχή για την αντιμετώπισή τους. Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και ζητήστε βοήθεια. Το μωρό σας χρειάζεται μια υγιή μαμά δίπλα του.
Στόχος είναι να αισθάνεστε σε φόρμα και υγιής, ακριβώς όπως ήσασταν προτού έρθει το πρώτο σας μωρό στον κόσμο!