Στην τρίτη εβδομάδα της ζωής του το μωρό έχει πλέον προσαρμοστεί στο σπίτι και τρώει καλά.
Το πιθανότερο είναι και η μαμά να αισθάνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της και να έχει αναρρώσει από τον τοκετό ή να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Σε αυτό το στάδιο θα έχετε παρατηρήσει ότι το μωράκι σας αποκτά βαθμιαία των έλεγχο των μυών του και οι κινήσεις που κάνει με τα χεράκια και τα ποδαράκια να είναι λιγότερο σπασμωδικές. Με τον καιρό θα αρχίσει να αρπάζει και να κλοτσά διάφορα αντικείμενα και να τεντώνει ή να μαζεύει τα ποδαράκια του κάθε φορά που το ξαπλώνετε ανάσκελα ή το σηκώνετε.
Στο τέλος της τρίτης εβδομάδας το μωρό θα μπορεί να σηκώνει για λίγο το κεφαλάκι του και ενδεχομένως να το στρέφει αριστερά ή δεξιά, όταν είναι ξαπλωμένο πάνω στην κοιλίτσα του. Δοκιμάστε να βάλετε το πρόσωπό σας μπροστά από το μωρό για να το ενθαρρύνετε να κρατήσει ψηλά το κεφάλι και να σας κοιτάξει στα ματιά. Σύντομα πάντως το νευρικό και μυϊκό του σύστημα θα ωριμάσει και θα μπορεί να συντονίζει επαρκώς τις κινήσεις του.
Στα μωρά αρέσει επίσης πολύ να μιμούνται, γι’ αυτό παρακινήστε το να σας κάνει γκριμάτσες. Μπορεί στην αρχή να μην καταλαβαίνει το παιχνίδι σας, αν επιμείνετε όμως μπορεί να σας χαρίσει κι ένα δικό του χαμόγελο!
Να ξέρετε πάντως πως σε αυτό το στάδιο το μωρό χρησιμοποιεί το κλάμα για να επικοινωνήσει μαζί σας. Παρατηρήστε λοιπόν τη διαφορά ανάμεσα στο κλάμα της πείνας και στο κλάμα της κούρασης ή της πείνας. Με τον καιρό πάντως θα γίνεται expert σε αυτά!
Την 3η εβδομάδα το μωρό
- Έχει αποκτήσει ένα σταθερό προγραμμα διατροφής και ύπνου.
- Δείχνει να απολαμβάνει τα τραγουδάκια που του τραγουδάτε και τις φράσεις που λέτε.
- Μπορεί να σηκώνει για λίγο το κεφαλάκι του ή να το στρέφει αριστερά ή δεξιά.
- Επικοινωνεί μαζί σας με διάφορα «είδη κλάματος».
Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του μωρού είναι επίσης σημαντικό:
- Να μπορείτε να καταλαβαίνετε πότε το μωρό κλαίει επειδή εξαιτίας των κολικών ή της τροφικής δυσανεξίας και πότε επειδή έχει απλά «έντονο ταπεραμέντο».
- Να μπορείτε να το ανακουφίζετε, όταν κλαίει.
- Το τάισμα είτε είναι με το μπιμπερό είτε επειδή θηλάζετε να αποτελεί πλέον ρουτίνα της καθημερινότητάς και να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Να βάζετε το μωρό για ύπνο πριν εκείνο κουραστεί πολύ.
Πηγή: babycenter.com