Ανάπτυξη μωρού: Τι μπορεί να κάνει την πρώτη εβδομάδα;

Το μωράκι σας είναι πλέον στην αγκαλιά σας και αρχίζει σιγά σιγά να συνηθίζει αυτόν το φωτεινό και θορυβώδες κόσμο.

Τα πάντα του φαίνονται πρωτόγνωρα και αυτό το καταλαβαίνετε κι εσείς με τις σπασμωδικές και ασυντόνιστες κινήσεις που κάνει. Τι πρέπει όμως να περιμένετε αυτή την πρώτη εβδομάδα της ζωή του και πότε να ανησυχήσετε;
 
Το μωρό την πρώτη εβδομάδα της ζωής του τρώει και κοιμάται. Όταν το ταίζετε θα βλεπετε κι εσείς την προσπάθεια που κάνει να εντοπίσει την θηλή σας αν θηλάζετε ή το μπιμπερό. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές και τραγουδήστε του, μιλήστε του απαλά και χαϊδέψτε το. Θα εντυπωσιαστείτε από τον τρόπο που θα ανταποκριθεί, παρόλο που είναι τόσο μα τόσο μικρό!

Όταν δεν κοιμάται ή δεν τρώει, το πιθανότερο είναι να πιπιλάει τα χεράκια του επειδή έχει μεγάλο αριθμό αισθητηρίων νευρών στα χέρια και στα χείλη και η κίνηση αυτή το ανακουφίζει.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το μωράκι σας σας άκουγε αυτούς τους εννέα μήνες στην μήτρα οπότε μπορεί και ξεχωρίζει και τώρα τους ήχους. Αυτό που δεν έχει πλήρως ανεπτύχθη είναι η όραση, που θα πάρει λίγο καιρό και προς το παρόν βλέπει αντικείμενα που είναι κοντά του.

Ώρα για παιχνίδι 

Δοκιμάστε να παίξετε με το μωράκι σας. Πάρτε μια πολύχρωμη κουδουνίστρα και κουνήστε την πέρα δώθε, σε απόσταση περίπου 20 – 25 εκ. από το πρόσωπό του. Θα δείτε ότι θα ανταποκριθεί και θα προσπαθήσει να καταλάβει από πού προέρχεται ο ήχος. Δοκιμάστε επίσης να παίξετε με ένα καθρεφτάκι. Τα μωρά αγαπούν τα πρόσωπα και η ανακάλυψη του δικού τους ειδώλου θα τα γεμίσει με χαρά.

Τι να περιμένετε

Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του το μωρό:

Συμβουλές για την πρώτη εβδομάδα

Μετά από όλη αυτή την αναμονή βρίσκεστε πλέον σπίτι σας με το μωράκι σας πανευτυχείς. Σε περίπτωση όμως που αισθάνεστε μια περίεργη νευρικότητα άγχος και σύγχυση, μην ανησυχήσετε. Αυτό που βιώνετε είναι απολύτως φυσιολογικό αφού η «συναισθηματική δυσφορία» ή όπως αλλιώς ονομάζεται ονομάζεται «baby blues», συμβαίνει στις νέες μητέρες γύρω στην τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό και μέχρι την 10η ημέρα θα έχει συνήθως εξαφανισθεί. Διαβάστε περισσότερα σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Πώς να νικήσετε την “συναισθηματική δυσφορία” μετά τον τοκετό.

Την πρώτη επίσης εβδομάδα του μωρού θα γίνει και η πρώτη επίσκεψη του παιδίατρου, η οποία συνήθως γίνεται στο σπίτι ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε ούτε εσείς αλλά ούτε και το μωρό. Στην πρώτη επίσκεψη ο παιδίατρος θα κάνει ένα γενικό κλινικό check up του μωρού που περιλαμβάνει: ακρόαση πνευμόνων και καρδιάς, νευρολογικά αντανακλαστικά, αυτιά, κοιλιά, αρθρώσεις, πρόσθια και οπίσθια πηγή κεφαλιού, γεννητικά όργανα, ζύγισμα, μέτρημα κ.α Αν η επίσκεψη θα γίνει στον χώρο σας θα σας δώσει και συμβουλές όπως για τη θέρμανση, το μπάνιο του μωρού, τον θηλασμό κ.α.

Πηγή: babycentre.com

Exit mobile version