Το παιδί σας έχει πια μπει στο φαγητό και αναρωτιέστε πότε θα αρχίσει να τρώει μόνο του. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και με το φαγητό, για κάθε παιδί είναι διαφορετικός ο χρόνος που θα ξεκινήσει, όπως και η περίοδος προσαρμογής.
Άλλα παιδιά τρώνε νωρίτερα μόνα τους και προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα διαδικασία και άλλα όχι. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν υπομονή και να βοηθούν τα παιδιά τους να φάνε μόνα τους.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν. Δείτε παρακάτω κάποιους από αυτούς.
Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες
Για αρχή καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες. Σνακ, όπως φρούτα σε μικρές μπουκιές που θα του δώσετε να τις κρατήσει μόνο του, είναι μια καλή επιλογή. Επίσης έχετε στο νου πως τροφές όπως το γιαούρτι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω στο κουταλάκι.
Αφήστε το φάει με το χέρι
Στις αρχές θα τρώει με το χέρι. Μη σας πιάνει πανικός και μην επιμένετε να ξεκινήσει με το κουταλάκι. Η πρώτη αφή του παιδιού με το φαγητό θα το βοηθήσει και θα του δώσει κι ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθεί περισσότερο με το φαγητό, με τελικό σκοπό να το δοκιμάσει.
Δικό του κουταλάκι
Υπολογίστε πως τα παιδιά συνήθως τρώνε μόνα τους με κουταλάκι γύρω στην ηλικία των 2 2 ετών. Οπότε, είναι σημαντικό να έχουν τα δικά τους σκεύη, τα οποία θα οικειοποιηθούν καλύτερα με το φαγητό και με την όλη διαδικασία. Ακόμα καλύτερο να του πάρετε κάποιο κουταλάκι με παιδικούς ήρωες ή χρώματα που θα του εξάψουν την περιέργεια να το επεξεργαστεί περισσότερο. Και να το βάλει στο στόμα του.
Σε αυτό το σημείο, μπορείτε οι ίδιες να βοηθήσετε το παιδί με το να κατευθύνετε το χεράκι του μέσα στο στόμα του. Εάν το επαναλάβετε αρκετές φορές, το παιδί θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει.
Το δικό του μπολάκι
Όπως με το κουταλάκι, το ίδιο ισχύει και με το μπολάκι. Εδώ, το κόλπο είναι να βάζετε μέσα στο μπολ λίγο φαγητό κάθε φορά, να μην το γεμίζετε δηλαδή. Εάν βλέπετε πως το τρώνε, τότε προσθέστε ολοένα και περισσότερο φαγητό μέσα στο σκεύος.