Η υγεία και η σωστή ανάπτυξη των μωρών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε γονιό. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, που εξαρτάται από το τι τρώει η μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό. Τα καλά λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, έχουν μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς, ότι τα ω-3 λιπαρά οφελούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
Συμπεριλαβμάνοντας μία ποικιλία αυτών των τροφίμων στην διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μπορείτε να εξασφαλίσετε, ότι το μωρό σας θα λάβει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά και γενικότερα.
Πώς τα Ω-3 βοηθούν τον εγκέφαλο του μωρού;
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι από τα πλέον σημαντικά συστατικά για το μωρό που αναπτύσσεται στη μήτρα, αλλά και μετά την γέννησή του. Μεταφέρονται στον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου. Έρευνα του 2022 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Properties, αποκάλυψε, ότι τα ω-3 συμβάλλουν σε επίπεδο 50-60% της εγκεφαλικής δομής των βρεφών. Μεταξύ αυτών, το DHA (δοκοξαενοϊκό οξύ) βοηθά σε ποσοστό 30% στη σύνθεση του εγκεφάλου και κατά 85% της όρασης.
Αντιστοίχως, το EPA ω3 έχει ισχυρότερη επίδραση στην έκφραση και τη διάθεση, ενώ το DHA συμβάλλει ακόμη και στην σύναψη των νευρώνων. Η πρόσληψη των ω-3 από τα βρέφη εξαρτάται από την διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό. Μετά τους 6 μήνες μπορούν να τα λαμβάνουν από την δική τους διατροφή.
Η συνιστώμενη δόση αυτών των λιπαρών οξέων κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό είναι 300mg ανά ημέρα του DHA και 200mg του EPA.
Ποιες τροφές περιέχουν Ω-3
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι πέστροφες και το σκουμπρί είναι πλούσια σε DHA και EPA Ω-3 λιπαρά. Ωστόσο σύμφωνα με τον οργανισμό HealthyChildren, υπάρχουν και ψάρια που θα πρέπει να τα αφήσετε στην άκρη, καθώς ενδέχετεαι να περιέχουν περισσότερο υδράργυρο και αυτά είναι ο ξιφίας, ο λούτσος, ο ερυθρός τόνος και διάφορα είδη καρχαριοειδών.
Αυγά
Μία ιδανική πηγή Ω-3 για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και από την ηλικία των 6 μηνών στα παιδιά.
Λιναρόσπορος
Πλούσια σε α-λινολενικό οξύ και σύμφωνα με μελέτη το έλαιό του βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σε μελέτη που έγινε σε νεογέννητα ποντίκια αποδείχθηκε, ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου αύξησε τις συγκεντρώσεις DHA και ALA στον εγκέφαλό τους. Ωστόσο, σχετικά με την επίδρασή του στους ανθρώπους χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Σπόροι Chia
Είναι πλούσια σε DHA ω3, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, περιέχουν αδιάλυτες ίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ποτάσιο
Καρύδια
Πειέχουν βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και μελατονίνη, ενώ είναι σημαντική πηγή α-λινολεϊκου οξέως. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition αναφέρει, ότι η κατανάλωση καρυδιών συντελεί στην βελτίωση του λεκτικού συλλογισμού στους νέους, ενώ μελέτη του 2023 αποκάλυψε τη δετική του επίδρση στην γνωστική λειτουργία.
Ιχθυέλαιο
Είναι μία αξιοσημείωτη πηγή Ω-3 λιπαρών, ειδικότερα DHA. Το συμπλήρωμα ιχθυελαίου, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.