Τι γεύση έχει το μητρικό γάλα; Οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Έχετε μπει ποτέ στη θέση του μωρού σας και να φανταστείτε πώς ακριβώς γεύεται το μητρικό σας γάλα;  Του αρέσει ή όχι; Τι γεύση μπορεί να έχει; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω για να σας λυθεί και η οποιαδήποτε απορία!

Η γεύση του μητρικού γάλακτος κατά βάση είναι γλυκιά, κυρίως εξαιτίας της λακτόζης, που περιέχει. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες αιτιολογίες, που η γεύση του αλλάζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αν είστε νέα μαμά και δη θηλάζουσα, τότε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αμνιακό υγρό, επίσης, αλλάζει γεύσεις αναλόγως με τη διατροφή της μητέρας. Για τον λόγο αυτό, αργόερα, όταν ξεκινά το παιδί τις αλεσμένες τροφές, μερικές γεύσεις μπορεί να του είναι οικείες, καθώς τις κατανάλωνε η μητέρα στην εγκυμοσύνη.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον θηλασμό. Για αυτό είναι σημαντικό για την μητέρα να ακολουθεί μία ποικιλλόμορφη και ισορροπημένη διατροφή, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και του θηλασμού.
Ας δούμε, όμως, πώς αλλάζει η γεύση του μητρικού γάλακτος με βάση διαφορετικούς παράγοντες κάθε φορά.

Το πρωτόγαλα

Όπως ακριβώς λέει και το όνομά του, είναι το πρώτο γάλα που λαμβάνει το μωρό από το στήθος. Είναι κιτρινωπό, έντονο και παρέει όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το νεογέννητο. Έχει υψηλές συγκεντρώσεις ανοσοσφαιρίνης, η οποία είναι εξέχουσας σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Η γεύση του είναι κάπως αλμυρή, λόγω του υψηλού νατρίου και του χλωρίου που περιέχει στη σύστασή του.
Από τη στιγμή που η μητέρα ξεκινά να παράγει πιο ώριμο γάλα, περίπου δηλαδή στη δεύτερη εβδομάδα, γίνεται πιο γλυκό.

Μαστίτιδα

Σε περίπτωση διόγκωσης του στήθους ή μαστίτιδας, το μητρικό γάλα γίνεται αλμυρότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μερικά μωρά είναι πολύ πιθανό να μην τους αρέσει η γεύση και να αηδιάσουν. Παρόλα αυτά, επ΄ουδενί αυτό σημαίνει, ότι το γάλα δεν είναι καλό. Είναι αρκετά ασφαλές για να το πιει το μωρό. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια μίας μαστίτιδας είναι σμαντικό να προσφέρετε το στήθος σας στο μωρό για θηλασμό ή να αντλείτε γάλα, προκειμένου να πετύχετε την καλύτερη στράγγιση του στήθους.

Το αντλημένο γάλα

Μπορεί να έχει λίγο πιο ξινή γεύση στον ουρανίσκο, κυρίως εξαιτίας της λιπάσης, ενός ενζύμου, που μειώνει το λίπος στο γάλα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι εύπεπτο για τα μωρά. Συνεπώς, παίρνει μία σκληρή, ξινή μυρωδιά και γεύση δίνοντας την αίσθηση, ότι έχει «χαλάσει». Ωστόσο, αν το αντλήσετε και το αποθηκεύσετε σωστά, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτό το γάλα μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από το μωρό. Θυμηθείτε, όμως, ότι μερικά μωρά μπορεί να δέχονται την γεύση, άλλα όχι. Κατά συνέπεια, κάντε μία δοκιμή στο μωράκι σας, προτού το αποθηκεύσετε εις μάτην!

Ό,τι τρώει η μαμά…

Σε πολλές περιπτώσεις η γεύση του μητρικού γάλακτος συνδέεται με τη διατροφή της μητέρας. Από την άποψη αυτή, οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας καθορίζουν και ό,τι θα γευτεί το μωρό. Όσο, λοιπόν, ευρύτερη είναι η ποικιλία των τροφών, που καταναλώνει η μαμά, τόσο περισσότερες θα είναι και οι νέες γεύσεις, που θα γευτεί το μωρό.

Διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφών θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει ευκολότερα διάφορες γεύσεις, θα εμπλουτίσει το αισθητήριό του με διαφορετικές τοφές και πολύ πιθανό στο μέλλον να τρέφεται πολύ καλύτερα, αφότου θα αναγνωρίζεις τις γεύσεις.

Το μητρικό γάλα κατά την εγκυμοσύνη

Αν μία γυναίκα μείνει έγκυος, ενώ θηλάζει, το μητρικό γάλα αλλάζει σύσταση. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η αλλαγή στη γεύση. Γίνεται περισσότερο αλμυρό και δεν είναι σπάνιο το μωρό να αρνηθεί το στήθος.

Κατά τη διάρκεια της περίδου

Και σε αυτό το χρονικό διάστημα, το μητρικό γάλα μπορεί να αλλάξει γεύση και να γίνει κάπως πιο αλμυρό. Άλλα μωρά το αντιλαμβάνονται, άλλα. Αυτό όμως, δεν κρατά παρά λίγες μέρες και επιστρέφει στα φυσιολογικά του.

«Κλειδί» η διατροφή

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, δεν είναι λίγες οι φορές που η γεύση του μητρικού γάλακτος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εξαρτάται από την φυσική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε, καθώς και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν, όπως η διατροφή.

Exit mobile version