Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Είναι αλήθεια, ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι απαιτήσεις σε ενέργεια είναι το ίδιο υψηλές, όσο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Συνεπώς, η μαμά που θηλάζει θα πρέπει να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή και να ενυδατώνεται επαρκώς.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Κλινική Διαιτολόγος /Διατροφολόγος, Ανδρομάχη – Ειρήνη  Μπάλλα, η επαρκής κάλυψη σε συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D3, σίδηρο, ιώδιο και ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διαδικασία του  θηλασμού.

Τροφές που ενισχύουν τη παραγωγή γάλακτος και ποιες πρέπει να προσέχετε

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, το γάλα και οι σούπες φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος όπως επίσης και ο γλυκάνισος, ο μάραθος και το μοσχοσίταρο.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει το τσάι θηλασμού, οι τροφές πλούσιες σε φώσφορο (αυγό, γάλα, τυρί, κόκκινο κρέας, ψάρι, ρύζι, βρώμη και προϊόντα ολικής αλέσεως) και τα ψάρια λόγω πλούσιας πηγής ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων

Τέλος και η μπύρα βοηθά, διότι η μαγιά της περιέχει φυτο-οιστρογόνα, πρωτεΐνες και σίδηρο τα οποία διεγείρουν την παραγωγή γάλακτος.

Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά προκαλώντας ανησυχία ή αέρια στο βρέφος, καλό είναι να διακόπτονται για μερικές ημέρες και εντάσσονται ξανά σταδιακά σε μικρότερη συχνότητα και ένταση.

Τέτοιες τροφές είναι η φράουλα, το σταφύλι, το καρπούζι, το μπρόκολο, το λάχανο, η ντομάτα, ο αρακάς, τα φασόλια, το γάλα αγελάδας και η σοκολάτα, γενικότερα τροφές που περιέχουν σπόρια φαίνεται να είναι αρκετά ενοχοποιητικές για τα παραπάνω συμπτώματα.

Μύθοι και αλήθειες

Όμως κάθε σχέση μητέρας-βρέφους είναι ξεχωριστή και μοναδική επομένως είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ανεκτά όταν καταναλωθούν και σε κάποιες άλλες όχι ακόμη και σε μικρότερη ποσότητα.

Γι’ αυτό και η δοκιμή αυτών των τροφίμων αποτελεί ένα αξιόπιστο τεστ για τον περιορισμό τους ή τον προσωρινό αποκλεισμό τους από την διατροφή της θηλάζουσας.

Επίσης ο αποκλεισμός αλλεργιογόνων τροφίμων όπως ξηροί καρποί, ψάρια και θαλασσινά δεν έχει τεκμηριωθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση αλλεργίας στο βρέφος.

Από την άλλη, τροφές με έντονη οσμή και γεύση όπως το σκόρδο, το πράσο, το κρεμμύδι, η κανέλα, ο βασιλικός, ο δυόσμος, κτλ. αλλοιώνουν μόνο τη γεύση του γάλακτος και όχι τη σύστασήτου προκαλώντας δυσπεψία και ενοχλήσεις στο μωρό.

Exit mobile version