Με τον ερχομό του μωρού, οι απορίες είναι πολλές. Ειδικά, οι νέες μαμάδες που δεν έχουν και την εμπειρία, έχουν και τις περισσότερες. Κάποιες από αυτές αφορούν στον θηλασμό.
Δείτε παρακάτω τις τρεις πιο συχνές απορίες και τις απαντήσεις του:
Δεν έχω πολύ γάλα. Τι μπορώ να κάνω;
Πολλές μητέρες αισθάνονται ότι δεν παράγουν αρκετό γάλα ώστε το μωρό τους να αισθάνεται χορτασμένο. Ανησυχούν ότι κάνουν κάτι λάθος ή ότι το γάλα τους είναι κατά κάποιο τρόπο ακατάλληλο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι, εξαιρώντας ορισμένες ακραίες περιστάσεις, κάθε μητέρα παράγει το ποσό γάλακτος που χρειάζεται το μωρό της.
Αυτό που είναι απαραίτητο, ωστόσο, είναι να ταΐζετε το μωρό σας κατόπιν ζήτησης, χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική θηλασμού.
Εάν το μωρό σας θηλάζει τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα, αυτό θα τονώσει το δέρμα των μαστών σας, διασφαλίζοντας ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με την παραγωγή γάλακτος είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τις πρώτες εβδομάδες.
Πώς μπορώ να ξέρω αν η τεχνική θηλασμού είναι σωστή;
Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα μωρά μπορούν να τρέφονται σωστά μόνο όταν το στόμα τους καλύπτει τη θηλή και ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό είναι σε θέση να πιάσει σωστά και να αδειάσει το στήθος.
Η αναρρόφηση συνδέεται στενά με την παραγωγή γάλακτος. Το στήθος πρέπει να διεγείρεται από το στόμα του μωρού για να παράγει γάλα.
Εάν το μωρό σας δεν ανοίξει πλήρως το στόμα του, δεν θα είναι σε θέση να πιπιλίζει αποτελεσματικά.
Τέλος, μια ακατάλληλη τεχνική θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στο στήθος και τραυματισμένες θηλές, και τα δύο είναι πολύ οδυνηρά. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, μιλήστε με έναν επαγγελματία θηλασμού.
Είναι καλή ιδέα να βγάλω το γάλα χρησιμοποιώντας αντλία;
Για πολλές μητέρες, ιδιαίτερα εκείνες που πρέπει να αφήσουν το μωρό τους με άλλους, μια αντλία μπορεί να είναι μια καλή λύση. Ωστόσο, η διατροφή του μωρού σας από μπουκάλι μπορεί να στερήσει το παιδί από ορισμένα ερεθίσματα που λαμβάνει όταν θηλάζει.