Ο οσφυϊκός και πυελικός πόνος θεωρείται μία από τις πιο συχνές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καιυπολογίζεται πως θα εμφανιστεί έως και στο 70% των εγκύων.
Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν την έγκυο σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα (ενίοτε και τη νύχτα) και επιδεινώνονται με τις καθημερινές δραστηριότητες.
Οι ειδικοί αναφέρουν ως πιθανά αίτια για τα συγκεκριμένα συμπτώματα, τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος της γυναίκας, αφού το μέγεθος της μήτρας επιβαρύνει τους ραχιαίους μύες, οι οποίοι προσπαθούν να αντισταθούν στην τάση του σώματος να γέρνει προς τα εμπρός. Παράλληλα, η αύξηση του σωματικού βάρους, ορμόνες όπως η ρελαξίνη (relaxin), που χαλαρώνει τους συνδέσμους που συγκρατούν το μυοσκελετικό σύστημα, καθώς και προϋπάρχοντα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπως δισκοκήλη, σπονδυλολίσθησηκ.ά., αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του πόνου.
Στις περισσότερες γυναίκες ο πόνος θα περάσει τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, ωστόσο για την αντιμετώπισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως συστήνεται ήπια αερόβια άσκηση, φυσικοθεραπεία ή και άλλες συντηρητικές αναλγητικές τεχνικές καθώς και όταν είναι απαραίτητο παυσίπονα φάρμακα.
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οιατρικός βελονισμός, ως μια απόλυτα ασφαλής, εφόσον πραγματοποιείται από ειδικό εκπαιδευμένο, μη φαρμακευτική τεχνική χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στην διαχείριση προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη όπως είναι και οοσφυϊκός και πυελικός πόνος.
Η έρευνα
Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα μιας ομαδοποιημένης ανάλυσης, ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής γυναικών με οσφυϊκό και πυελικό πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ παράλληλα δεν παρατηρήθηκε κάποιου είδους αρνητική επίδραση στο έμβρυο.
Η συγκεκριμένη ανασκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open, περιελάμβανε 10 μελέτες και ένα συνολικό δείγμα 1040 γυναικών. Οι έρευνες διεξήχθησαν μεταξύ 2000 και 2020 σε χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Βραζιλία.
Οι εγκυμονούσες μητέρες βρίσκονταν μεταξύ της 17ης και 30ης εβδομάδας κύησης και εμφάνιζαν συμπτώματα οσφυϊκού ή πυελικού πόνου ή και των δύο μαζί. Ο βελονισμός εφαρμόστηκε από εκπαιδευμένους ιατρούς, φυσιοθεραπευτές ή μαίες.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη φυσική λειτουργία του οργανισμού, τα αποτελέσματα τεσσάρων μελετών έδειξαν ότι αυτή βελτιώθηκε, ενώ αναφέρθηκε και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής, σε επιπλέον πέντε μελέτες.
Μάλιστα, όσο αφορά στις παρενέργειες, δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερες εκτός από ήπιο άλγος από την τοποθέτηση των βελονών, μικροαιμορραγία όταν υπήρχε τραυματισμός τριχοειδών αγγείων και υπνηλίααπό την χαλάρωση όπως περιεγράφηκε σε επτά από τις μελέτες. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα αξιολόγησαν θετικά την πρακτική του ιατρικού βελονισμού, αναφέροντας μάλιστα πως ήταν πρόθυμες να επαναλάβουν την θεραπεία αν χρειαζόταν.
Η αξία του ιατρικού βελονισμού
«Η εγκυμοσύνη για μια γυναίκα είναι μία συναρπαστική εμπειρία. Παρ΄όλα αυτά, τα συνοδά συμπτώματά της μπορεί να δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Σε αυτό το σημείο έρχεται η επιστήμη της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασηςώστενα βοηθήσει στην διαχείρισητους μέσω θεραπευτικών προτάσεων. Στα μη φαρμακευτικά μέσα που διαθέτουμε είναι και ο βελονισμός», αναφέρει η κ. Μαρκέλλα Σεγρέδου, ιατρός Αποκατάστασης και ειδικός ιατρικού βελονισμού.
«Είναι αποδεδειγμένη η συμβολή του βελονισμού στη διαχείριση προβλημάτων που μπορεί να ταλαιπωρήσουν μία έγκυο όπως τα μυοσκελετικά άλγη, η κεφαλαλγία, η ναυτία και υπερέμεση κύησης,το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες παγιδευτικές νευροπάθειες, η δυσκοιλιότητα, η αυπνία. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποστήριξη του βελονισμού στα προγράμματα της υπογονιμότητας.
Η πρακτική του συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του ατόμου, γι’ αυτό και πολλές εγκυμονούσες γυναίκες καταφεύγουν σε αυτόν, αφού με το να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της εγκυμοσύνης τους, αυξάνουν κατά συνέπεια και την υγεία του εμβρύου.
Οι βελόνες που χρησιμοποιούμε είναι μιας χρήσεως, αποστειρωμένες και εξαιρετικά λεπτές. Τα σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται βοηθούν στην έκλυση ενδορφινών και άλλων ουσιών, που θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού,καθώς και στην αύξηση της ροής του αίματος στους μύες, προκαλώντας έτσι και ένα τοπικό μυοχαλαρωτικό αποτέλεσμα, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Oενδεδειγμένος και πιο ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση του οσφυϊκού και πυελικού πόνου κατά την εγκυμοσύνη με βελονισμό είναι η εφαρμογή του από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, που θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες της εγκύου».
Σε περίπτωση που αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των πόνων και άλλων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω του ιατρικού βελονισμού, η φυσίατρος και ειδικός ιατρικού βελονισμού κ. Μαρκέλλα Σεγρέδου είναι πάντα στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 210 8022142, προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές απορίες και να σας ενημερώσει αναλυτικά για τις ενδείξεις εφαρμογής του ιατρικού βελονισμού.
Ακολουθήστε την κυρία Σεγρέδου στα SocialMedia: Facebook | Instagram