Listeria και εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η λιστερίωση (Listeria) είναι η τροφική δηλητηρίαση η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Listeria monocytogenes (L. monocytogenes).

Σε περίπτωση όμως που προσληφθεί μία έγκυος γυναίκα, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι η λιστερίωση πλήττει κυρίως τις έγκυες, τα νεογνά, τους ηλικιωμένους και τους ενήλικες που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υγιείς ενήλικες και τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με L. monocytogenes, σπάνια θα παρουσιάσουν μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Τι προκαλεί τη λιστερίωση;

Το βακτήριο L. monocytogenes βρίσκεται στο έδαφος και το νερό οπότε είναι εύκολο να μολυνθεί κανείς από:

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, και μερικές φορές ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας ή σπασμούς. Οι έγκυες που μπορεί να μολυνθούν συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα ήπιας γρίπης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της λιστερίωσης γίνεται με φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις για να μάθει λεπτομέρειες για τα συμπτώματα που παρουσιάσετε, τα τρόφιμα που καταναλώσατε το τελευταίο διάστημα και τις συνθήκες εργασίας σας. Μια εξέταση αίματος επίσης ή υγρό νωτιαίου μυελού θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν δεν είστε έγκυος συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία και τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Σε περίπτωση όμως που είστε έγκυος θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για να προστατέψετε το έμβρυο από τη μόλυνση. Αν τελικά κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό το μωρό όταν γεννηθεί θα χρειαστεί να πάρει και το ίδιο αντιβιοτικά. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποια φαρμακευτική αγωγή θα ακολουθήσετε.

Πως μπορώ να αποφύγω τη λιστερίωση;

Τα Αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης Ασθενειών έχουν συγκεντρώσει μία λίστα με οδηγίες προς τις εγκύους, σχετικά με όλα αυτά που πρέπει να προσέχουν, προκειμένου να προφυλάσσονται από τη λιστέρια:

Εάν είστε έγκυος

Τέλος αν έχετε την υποψία ότι προσβληθήκατε από τη λοίμωξη απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Exit mobile version