Γενικά, οι γυναίκες αναφέρουν ότι παίρνουν περίπου 25 έως 35 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους. Ωστόσο, τι συμβαίνει αν μια γυναίκα χάσει βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Παρόλο που αυτό μπορεί να συμβεί, μπορεί να είναι είτε φυσιολογικό είτε ανησυχητικό, ανάλογα με το πότε συμβαίνει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις πιθανές αιτίες απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πώς μπορείτε να διασφαλίσετε την απόκτηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για εσάς και το μωρό σας, και πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας.
Μπορεί κανείς να χάσει βάρος κατά την εγκυμοσύνη;
Κατά γενική ομολογία, δεν πρέπει να προσπαθεί μια μέλλουσα μαμά να χάσει σκόπιμα βάρος μόλις ανακαλύψει ότι είναι έγκυος, ακόμα κι αν είναι υπέρβαρη. Μελέτες δείχνουν ότι η σκόπιμη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για το μωρό, και ο περιορισμός των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι βλαβερός τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο παιδί σας, όπως εξηγεί ο δρ. Pooja Shah, ιατροδικαστής και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής του Banner Medical Group.
Εάν είστε παχύσαρκη, ο γιατρός σας θα σας παράσχει συμβουλές για το πώς να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές. Η δρ. Kimberly Henderson, μαιευτήρας στο Health Quest Medical Practice, αναφέρει: «Για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βασιζόμαστε στο ΔΜΣ που είχε η μέλλουσα μαμά πριν την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες – με ΔΜΣ άνω του 40 – μπορεί να μην πάρουν βάρος κατά την εγκυμοσύνη τους».
Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να χάσετε βάρος ενώ είστε έγκυος, ακόμα κι αν δεν είναι σκόπιμο. Συνήθως, οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν μόνο ανάμεσα σε 1 και 5 κιλά τα πρώτα τρία μήνες της εγκυμοσύνης, οπότε εάν παρατηρείτε απώλεια βάρους στο πρώτο τρίμηνο, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και εμετό που μπορεί να εμποδίζουν τον κανονικό τρόπο διατροφής. Η απώλεια της όρεξης λόγω της πρωινής ναυτίας είναι επίσης κοινή αιτία απώλειας βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Εάν όμως η απώλεια βάρους φτάσει το 5% ή 10% του συνολικού σωματικού βάρους σας, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε.
Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οφείλεται σε καθημερινή άσκηση και υγιεινή διατροφή. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως χρειαστείτε επιπλέον θερμίδες για να υποστηρίξετε τη διατροφή σας και την υγεία του μωρού σας.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σημάδι υπέρέμεσης κύησης. Αυτό είναι μια σοβαρή επιπλοκή όπου η έγκυος γυναίκα εμετίζεται πολλές φορές την ημέρα, έχει έντονους πόνους στο στομάχι και/ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό ή τη μαία σας.
Αντίθετα, τα μωρά παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο, επομένως είναι φυσιολογικό να πάρετε περισσότερο βάρος εκείνη την περίοδο. Εάν, ωστόσο, χάσετε βάρος και βρίσκεστε στο τέλος του τρίτου τριμήνου, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει κακή ανάπτυξη του μωρού, χαμηλό αμνιακό υγρό, υπέρταση ή προεκλαμψία. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να κάνει αξιολόγηση και να σας παρακολουθήσει προσεκτικά.