Εγκυμοσύνη και δόντια: Πώς να τα φροντίσετε σωστά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ποτέ δεν πρέπει να αμελείτε τα ραντεβού  με τον γυναικολόγο σας. Αλλά τι γίνεται με τον οδοντίατρο;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα δόντια σας μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι οι μέλλουσες μητέρες με περιοδοντική νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. “Κάποιο πρόβλημα που ξεκινά στο στόμα μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία μιας εγκύου, γι’ αυτό οι οδοντίατροι και οι γυναικολόγοι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης», λέει ο Stuart Froum, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας και διευθυντής της κλινικής έρευνας του Τμήματος Οδοντιατρική του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ακόμα κι έτσι όμως περισσότερο από το 50% των εγκύων γυναικών  δεν κάνουν οδοντιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων γι’ αυτό και πλέον οι γιατροί συνιστούν την εξέταση των δοντιών πριν την εγκυμοσύνη. Εάν πάντως ανησυχείτε ότι ο χρόνος στην οδοντιατρική καρέκλα μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας, αφήστε τους ειδικούς να δώσουν τις απαντήσεις.

Τα δόντια μου τα αισθάνομαι μια χαρά. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνω μια οδοντιατρική εξέταση;

Κανονικά όλοι οφείλουμε να κάνουμε δυο φορές το χρόνο οδοντιατρικό καθαρισμό. Αν όμως έχετε ουλίτιδα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακόμα πιο συχνό καθαρισμό (ας πούμε, κάθε τρεις μήνες) σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη. Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ προβλήματα με τα δόντια σας, τα αυξανόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένα ούλα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ερεθισμού των ούλων και τη μόλυνση. Περίπου το 40% των μελλουσών μαμάδων έχουν κάποια ανησυχία για την οδοντιατρική τους υγεία και μάλιστα κάποια από αυτά τα προβλήματα δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα ή δυσφορία. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σας, έστω και προαιρετικά.

Θα πρέπει να αλλάξω τακτική της οδοντιατρικής ρουτίνας μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας προτείνει στις έγκυες γυναίκες να βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους με φθοριούχα οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει το ξέπλυμα τη νύχτα με ένα αντιμικροβιακό για τα δόντια.

Είναι ασφαλές να προχωρήσω σε οδοντιατρικές εξετάσεις πέρα από τον καθαρισμό;

Είναι προτιμότερο να προχωρήσετε σε σφράγισμα, γέφυρα, απονεύρωση ή ακόμη και εξαγωγές δοντιών από το να αναπτύξετε μια μόλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Επειδή όμως ορισμένα φάρμακα, όπως η λιδοκαΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, είναι προτιμότερο να υποβληθείτε σ ‘αυτούς τους τύπους των οδοντιατρικών εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν τα φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Θα πρέπει να παραλείψω τις ακτινογραφίες;

“Θα ήθελα να συστήσω σε μια έγκυο γυναίκα να υποβληθεί σε ακτινογραφίες μόνο αν βιώνει ένα οδοντιατρικό πρόβλημα έκτακτου ανάγκης, όπως π.χ ένας βασανιστικός πονόδοντος,” λέει η οδοντίατρος Ada Cooper από τη Νέα Υόρκη. Σε κάθε περίπτωση μην πανικοβάλλεστε. Το επίπεδο ακτινοβολίας των οδοντιατρικών ακτινογραφιών είναι πολύ χαμηλό…

Τι είναι αυτά τα περίεργα εξογκώματα στα ούλα μου;

Περίπου το 5% των μέλλουσων μαμάδων μπορεί να αναπτύξουν μικρές κόκκινες προσκρούσεις ανάμεσα στα δόντια τους, που ονομάζονται «όγκους εγκυμοσύνης.» Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν επιπλέον ροή του αίματος προς τα ούλα και το στόμα . Με όλο αυτό το επιπλέον αίμα, τα ούλα σας μπορεί να πρηστούν και να γίνουν  πιο ευαίσθητα. Είναι ακίνδυνα και εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

Γιατί κάποια από τα δόντια μου χαλαρώνουν;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως τα οστά έτσι και τα δόντια χαλαρώνουν. Μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχετε μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται περιοδοντίτιδα που καταστρέφει τα ούλα και το δόντι. Σε κάθε περίπτωση, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Κάνω πολλούς εμετούς. Βλάπτω τα δόντια μου;

Μην βιαστείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάθε εμετό. Αντ ‘αυτού, ξεπλύνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας διαλυμένης σε ένα φλιτζάνι νερό, χρησιμοποιήστε ένα φθοριούχο ξέβγαλμα, ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη που περιέχει ξυλιτόλη. Όλα είναι αποτελεσματικά για την εξουδετέρωση του οξέος στο στόμα.

Το παρόν άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή σχέδιο θεραπείας για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Πάντα επιδιώξτε την άμεση συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με την υγεία σας ή την υγεία των παιδιών σας.

Exit mobile version