Το homeplay δημιουργήθηκε από την ανάγκη που είχαν οι γονείς να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους, ώστε αυτά με τη σειρά τους να μπορέσουν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερες πτυχές της προσωπικότητας τους.
Στηρίζεται στην παιγνιοθεραπεία ένα είδος θεραπείας η οποία βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν, να εξερευνήσουν και να βιώσουν τα συναισθήματα τους μέσω του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο με το οποίο ένα παιδί εκφράζεται, επικοινωνεί, εξερευνεί και κατανοεί τον κόσμο του.
Σε ποιά παιδιά απευθύνεται:
- Παιδιά που έχουν βιώσει απώλεια (πένθος, διαζύγιο, αλλαγή χώρας)
- Παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί.
- Παιδιά που έχουν βιώσει προσωπική ασθένεια ή ασθένεια κάποιου κοντινού προσώπου.
- Παιδιά που έχουν βιώσει καταστάσεις σε περιβάλλον όπου γίνεται χρήση εθιστικών ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά) ή εθιστικών συμπεριφορών όπως ο τζόγος.
- Παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι. Παιδιά που βιώνουν κατάθλιψη ή επιθετικότητα.
- Παιδιά που απλά θέλουν και έχουν την ανάγκη να εκφραστούν και να παίξουν δημιουργικά, εξερευνώντας όλες τις πτυχές της προσωπικότητας τους.
Στο homeplay οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιά μέθοδο προτιμούν για το παιδί τους ή κατά προτίμηση να ζητήσουν μια διαγνωστική συνάντηση ώστε ο θεραπευτής να του προτείνει το καλύτερο για το παιδί τους.
Ο θεραπευτής δεν βρίσκεται ποτέ μόνος του στο σπίτι με το παιδί αλλά πάντα πρέπει να έχει έναν προσωπικό χώρο μέσα στο σπίτι όπου θα παίζει με το παιδί χωρίς καμία παρεμβολή ή διακοπή από κάποιον.