bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Γέννησε μετά από μεταμόσχευση μήτρας: Ο δρόμος προς το «θαύμα» και η μεγαλοψυχία της αδελφής της

Όταν έφερε στον κόσμο την κόρη της,  έγινε η πρώτη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που γέννησε μετά από μεταμόσχευση μήτρας.

Η Γκρέις και ο Άνγκους Ντέιβιντσον, που μοιράστηκαν την ιστορία τους με το BBC, καλωσόρισαν την κόρη τους σττις 27 Φεβρουαρίου 2025 στο Νοσοκομείο Queen Charlotte’s and Chelsea του Λονδίνου. Η Γκρέις έδωσε στην κόρη της το όνομα Έιμι προς τιμήν της αδελφής της, η οποία τής δώρισε τη μήτρα, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

«Είναι πολύ συγκινητικό, καθώς ποτέ δεν το φανταζόμασταν, ότι θα συμβεί. Είναι ένα αληθινό θαύμα», ανέφερε η 36χρονη Γκρέις για το κοριτσάκι της.

Η μητρότητα φάνταζε άπιαστο όνειρο

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Γκρέις γεννήθηκε χωρίς λειτουργική μήτρα λόγω του σπάνιου συνδρόμου Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, το οποίο δεν της επέτρεπε να αποκτήσει το παιδί που ήθελε τόσο πολύ. Πρόκειται για ένα αγνώστου αιτιολογίας σπάνιο συγγενές σύνδρομο, με φυσιολογικό καρυότυπο, όπου η γυναίκα γεννιέται χωρίς μήτρα ή έχει μόνο δύο υποπλαστικά κέρατα της μήτρας και υποπλαστικό αβαθή κόλπο – απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος 3/4 του κόλπου.

«Ήταν ένα θλιβερό νέο, γιατί πάντα ήθελα να γίνω μητέρα», λέει. Κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, οι γιατροί της ανέφεραν ότι μια μέρα η μεταμόσχευση μήτρας ίσως αποτελέσει πιθανή λύση – αλλά αυτό τότε έμοιαζε με άπιαστο όνειρο.

Ακολούθησε ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος: επώδυνες εξετάσεις, καθυστερήσεις, απογοητεύσεις – χωρίς καμία εγγύηση για επιτυχία.

«Ένιωθα ελλιπής και συντετριμμένη. Ακόμη και τότε, ήξερα πως η μητρότητα ήταν κάτι που κουβαλούσα μέσα μου, κάτι που ένιωθα ότι με ολοκλήρωνε», ανέφερε η Γκρέις.

Το μεγαλόψυχο δώρο ζωής από την αδελφή της

Το 2023, η Γκρέις ξεκίνησε το ιστορικό ταξίδι της προς την απόκτηση παιδιού με επώδυνες εξετάσεις, καθυστερήσεις, απογοητεύσεις και χωρίς εγγύησηγια επιτυχία. Όλα άλλαξαν, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας, όπως σημειώνει το BBC.

Η αδελφή της, Έιμι, είχε ήδη γεννήσει δύο παιδιά και ένιωθε πως η οικογένειά της είχε ολοκληρωθεί. Συνεπώς, αποφάσισε να προχωρήσει στην πιο μεγαλόψυχη πράξη: να δωρίσει τη μήτρα της στην αδελφή της.

Η δωρεά αυτή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Προηγήθηκαν εξαντλητικοί ιατρικοί έλεγχοι και μια χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε 8 ώρες. Στη μεταμόσχευση συμμετείχαν πάνω από 30 γιατροί και νοσηλευτές και η διαδικασία αφαίρεσης της μήτρας από την Έιμι και η μεταφορά της στη Γκρέις διήρκεσε συνολικά 17 ώρες.

Να σημειώσουμε ότι πριν από τη μεταμόσχευση, το ζευγάρι υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και δημιούργησαν επτά έμβρυα, τα οποία καταψύχθηκαν σε κέντρο γονιμότητας στο κεντρικό Λονδίνο.

«Πάντα είχα το μητρικό ένστικτο, αλλά για χρόνια το καταπίεζα, καθώς ήταν αρκετά επώδυνο να φτάσω ως εκεί (σσ. να αποκτήσει ένα παιδί)», σημείωσε η Γκρέις, η οποία υποβλήθηκε σε θεραπείες γονιμότητας για να δημιουργήσει βιώσιμα έμβρυα.

Photo Credits: Imperial College Healthcare NHS Trust

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας έλαβε χώρα το 2013 στη Σουηδία. Από τότε περίπου 135 αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε δεκάδες χώρες συμπεριλαμβανομένων, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και της Τουρκίας, ενώ έχουν γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο περίπου 65 μωρά. Ανάμεσα σε αυτά και το μωρό της Γκρέις.

Ο καθηγητής Richard Smith, χειρουργός γυναικολόγος Imperial College Healthcare, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, διεξάγει έρευνες εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην μεταμόσχευση μήτρας. Όπως είπε, η ομάδα του ενθουσιάστηκε από τη γέννηση της μικρής Έιμι.  Σημείωσε, ακόμη, ότι η γέννηση της μικρούλας δίνει ελπίδα σε πάνω από 15.000 γυναίκες της Βρετανίας, που δεν έχουν λειτουργική μήτρα, ενώ άλλες 5.000 έχουν γεννηθεί χωρίς αυτή.

Εκείνη και ο σύζυγός της δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ευγνώμονες για την ιατρική ομάδα που βοήθησε να έρθει στον κόσμο το πολυπόθητο παιδί τους.  Μάλιστα, εκτός από το όνομα Έιμι, της έδωσαν ως δεύτερο το όνομα Ιζαμπέλ, προς τιμήν της δεύτερης γιατρού που υπό την καθοδήγησή της πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση.

Η επιθυμία για ένα δεύτερο παιδί

Η γιατρός κατενθουσιάστηκε, όταν έμαθε, ότι το μωράκι θα πάρει το όνομά της. Ένιωσε τόσο μεγάλη τιμή που απετέλεσε μέρος αυτής της ιστορικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και βοήθησε τη Γκρέις να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να αποκτήσει το δικό της μωρό.

Για την Γκρέις και τον Άνγκους το ταξίδι της γονεϊκότητας μόλις ξεκίνησε. Ελπίζουν να αποκτήσουν και δεύτερο μωρό, καθώς στη συνέχεια θα αφαιρεθεί η μήτρα της Γκρέις, σημειώνει το BBC. Από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί η μήτρα, η Γκρέις θα σταματήσει τα ανσοκατασταλτικά χάπια που αποτρέπουν το σώμα της από το να αποβάλουν το ξένο όργανο.

Πηγές: People, BBC

Κεντρικής φωτογραφία: Imperial College Healthcare NHS Trust 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print