Απολαυστική κρέμα καραμελέ! Υπάρχει πιο τέλειο και δροσερό γλυκό; Ιδανικό σνακ και για το απόγευμα που μπορεί να συνοδεύσει τα παιδιά που έχουν διάβασμα και να τονώσει τον παιδικό οργανισμό χωρίς να προκαλέσει φούσκωμα ή υπνηλία, όπως άλλα γλυκά.
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για την καραμέλα
- 150γρ. ζάχαρη
- 50γρ. νερό
Για την κρέμα
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
- 1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος στα δύο
- 200γρ. ζάχαρη
- 9 αυγά μεσαίου μεγέθους
Εκτέλεση
Καραμέλα
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα έως ότου γίνουν μια ρευστή σκούρα καραμέλα. Μοιράζουμε την καραμέλα σε φορμάκια της κρέμ καραμελέ.
Κρέμα
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους το γάλα μαζί με το κλωναράκι βανίλιας κα το ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150. Ανακατεύουμε πού καλά σε ένα μεγάλο μπολ με αυγοδάρτη, τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τη βανίλια.
Γεμίζουμε με το μείγμα τα φορμάκια (πάνω από την καραμέλα), τα βάζουμε σε ένα ταψί με νερό (το νερό να φτάνει μέχρι τα 2/3 των μπολ) και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Βυθίζουμε ένα πολύ λεπτό μαχαίρι στην κρέμα και αν το βγάλουμε τραβώντας καραμέλα, το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε τις κρέμες να παγώσουν τελείως, αναποδογυρίζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε.