Κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο την εγκυμοσύνη. Κάποιες λάμπουν πραγματικά και είναι γεμάτες από υγεία, ζωτικότητα και ομορφιά ενώ άλλες αισθάνονται άρρωστες.
Εδώ είναι μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα σημάδια και η σημασία τους.
Αιμορραγία
Περίπου το 25% των εγκύων βιώνουν ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Μάλιστα, τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης μπορεί να δείτε κόκκινες κηλίδες οι οποίες είναι σημάδι ότι το γονιμοποιημένο ωάριο έχει εμφυτευτεί στη μήτρα. Ωστόσο αν έχετε μεγάλη αιμορραγία, κράμπες ή οξύ πόνο στην κοιλιά σας καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια αποβολής ή εξωμήτριας κύησης (εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα).
Ευαισθησία στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζουν τους γαλακτοφόρους πόρους σας να ταΐσετε το μωρό και θα αρχίσουν (οι πόνοι) πιθανότατα από το πρώτο τρίμηνο. Ανεβάζοντας ένα νούμερο το σουτιέν σας ή το να φοράτε σουτιέν εγκυμοσύνης θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα.
Δυσκοιλιότητα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις των μυών που μεταφέρουν το φαγητό μέσω των εντέρων επιβραδύνονται λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης. Επιπλέον ο σίδηρος και οι προγεννητικές βιταμίνες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει .
Αν η δυσκοιλιότητα όμως πραγματικά σας ενοχλεί ζητήστε από τον γιατρό σας να σας χορηγήσει κάποιο ήπιο καθαρτικό που να είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .
Λιγούρες και αποστροφές
Μπορεί να μην φτάσετε στο σημείο να τρώτε ένα μπολ με παγωτό αμέσως μετά από αγγουράκι τουρσί, όπως συνήθως λένε για τις έγκυες, αλλά τα γευστικά σας κριτήρια είναι πιθανόν να αλλάξουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερο από το 60% των εγκύων έχουν λιγούρες ενώ σχεδόν το 30% έχουν απέχθεια για κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Το να υποκύπτετε που και που στις λιγούρες σας είναι λογικό αλλά προσπαθήστε να ακολουθείτε όσο το δυνατόν γίνεται μια ισορροπημένη διατροφή.
Συχνοουρία
Μπορεί το έμβρυο να είναι ακόμα πολύ μικρό, αλλά η μήτρα σας μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην κύστη. Το αποτέλεσμα είναι να θέλετε συνέχεια τουαλέτα. Σε καμιά περίπτωση μην σταματήσετε να πίνετε υγρά – το σώμα σας τα χρειάζεται – αλλά προσπαθήστε να ελαττώσετε την καφεΐνη, η οποία διεγείρει την ουροδόχο κύστη ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Όταν πάντως η φύση σας καλεί μην το κρατάτε μέσα σας.
Καούρα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει περισσότερο την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες. Αυτή η χαλάρωση των μυών μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος, αλλιώς γνωστή ως καούρα. Για να την αποφύγετε τρώτε συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό και αποφύγετε τα λιπαρά, τα πικάντικα και τα όξινα τρόφιμα όπως π.χ τα εσπεριδοειδή. Μπορείτε επίσης να κοιμάστε με περισσότερα μαξιλάρια!
Εναλλαγές της διάθεσης
Η αυξημένη κόπωση μαζί με τις ορμονικές αλλαγές το πιθανότερο είναι να σας βάλουν σε μια σε συναισθηματική περιπέτεια! Από τη μία δηλαδή μπορεί να αισθάνεστε ευτυχισμένη και χαρούμενη για το μωρό που περιμένετε από την άλλη όμως τρομοκρατημένη. Είναι λογικό πάντως να αισθάνεστε έτσι. Τα άγχη σας καλό είναι βέβαια να τα συζητάτε με τον σύντροφό σας. Αν τα βρείτε όμως σκούρα απευθυνθείτε και σε καμία φίλη ή σε ένα μέλος της οικογένειάς σας.
Η πρωινή αδιαθεσία
Η ναυτία είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και επηρεάζει μέχρι και το 85% των γυναικών. Είναι το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών στο σώμα και συνήθως κρατάει για ένα τρίμηνο. Για κάποιες έγκυες η ναυτία είναι ήπια, άλλες πάλι ξεκινάνε την ημέρα τους με εμετό, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «πρωινή ναυτία». Για να ηρεμήσετε φάτε ένα σνακ υψηλό σε πρωτεΐνες όπως π.χ κράκερς και πίνετε άφθονο νερό ή χυμό μήλου με τζίντζερ. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι σας.
Η αύξηση του βάρους
Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις λίγες φορές στη ζωή μιας γυναίκας που η αύξηση του σωματικού της βάρους είναι για καλό, αλλά μην το παρακάνετε. Να έχετε κατά νου ότι στο πρώτο τρίμηνο το λογικό είναι να πάρετε 1,8 έως 2 κιλά και όχι να σκέφτεστε ότι τώρα «τρώτε για δύο». Το μόνο που χρειάζεται είναι να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με επιπλέον 150 θερμίδες την ημέρα.
Ανησυχητικά συμπτώματα
Για να συνοψίσουμε, μην περιμένετε την καθιερωμένη ημερομηνία για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν παρουσιάσετε:
- Σοβαρό κοιλιακό πόνο.
- Μεγάλη αιμορραγία.
- Έντονη ζάλη.
- Ταχεία ή πολύ μικρή αύξηση του σωματικού σας βάρους.