Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο μπαμπάς παίζει μοναδικό ρόλο στη ζωή της κόρης.
Δεν της προσφέρει μόνο την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη αλλά είναι το πρόσωπο εκείνο που θα καθορίσει την σχέση της με το άλλο φύλο, αφού είναι ο πρώτος άντρας στη ζωή της. Διαβάστε παρακάτω 7 μαθήματα που διδάσκει ο πατέρας στην κόρη.
1. «Οπλίσου με αυτοπεποίθηση»
Το στερεότυπο ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την αντιπαράθεση με κάθε τρόπο έχει από καιρό ξεθωριάσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι «ετοιμοπόλεμες», με κακή ενέργεια και επιθετικές λέει η Λίντα Νίλσεν, εκπαιδευτικός και ψυχολόγος εφήβων στο Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα. Έτσι είναι σημαντικό όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πατέρα και κόρης να μην παρεμβαίνει η μητέρα ως ενδιάμεσος κρίκος. «Ένα κορίτσι πρέπει να είναι πραγματικά άνετο, να εκφράζει το θυμό της και να είναι διεκδικητική. Εάν δεν μπορεί να το κάνει με τον μπαμπά της, δεν θα είναι σε θέση να το κάνει με κανέναν άντρα» επισημαίνει η κα. Νίλσεν.
2. «Αναζήτησε υγιείς σχέσεις»
Η κόρη θα μάθει να αγαπάει με τον τρόπο που αγαπάει ο πατέρας της. Εκδηλώστε, λοιπόν, την αγάπη σας και αφιερώστε χρόνο στη γυναίκα σας. Κάποια στιγμή, στο μέλλον, θα δείτε την κόρη σας να αναζητάει την ίδια υγιή και ισορροπημένη σχέση. Ένας άλλος τρόπος να βοηθήσει ο πατέρας την κόρη να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις στο μέλλον είναι να την συμβουλεύει να είναι πάντα ο εαυτός της λέει η κα. Νίλσεν.
3. «Προσπάθησε να επιτύχεις»
Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να γνωρίζει τι θέλει από τη ζωή του και στη συνέχεια με θάρρος να το διεκδικεί . Ένας πατέρας μπορεί να βοηθήσει την κόρη σε αυτό δίνοντάς της τα εργαλεία που θα χρειαστεί για να το επιτύχει. «Πρώτα θα πρέπει να την βοηθήσει να ανακαλύψει ποια είναι αυτά τα όνειρα και κατόπιν να της δώσει τη βάση να τα κυνηγήσει» λέει ο Μπέρναρντ Πέρσι, πρώην εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες . «Και αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει με τη πεποίθηση ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να επιτύχει», συμπληρώνει.
4. « Να είσαι αυτάρκης»
Είναι γνωστό ότι οι γονείς τείνουν να κακομαθαίνουν τα παιδιά τους. Δίνουν πολλά και ζητάνε λίγα. Δηλαδή, συμπεριφέρονται σαν να έχουν στον κήπο τους το ωραιότερο λουλούδι το οποίο ποτίζουν συνεχώς. Τι μπορεί να πάθει; Να μαραθεί! «Οφείλετε να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο και αυτάρκες παιδί. Κανένα κορίτσι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα του άνδρα. Εάν μεγαλώσει με αυτή τη πεποίθηση στο μέλλον δεν θα επιλέξει τον τύπο με τα περισσότερα χρήματα αλλά εκείνον που τη νοιάζεται περισσότερο» λέει η κα. Νίλσεν. Καλλιεργήστε την αυτονομία της.
5. «Η συντήρηση του αυτοκινήτου δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση»
Ο μπαμπάς είναι συνήθως εκείνος που μαθαίνει την κόρη να οδηγεί, αλλά τα μαθήματα δεν πρέπει να σταματάνε εκεί. Δεν αρκεί μόνο να γνωρίζει πώς να οδηγεί αλλά χρειάζεται να ξέρει τι θα κάνει σε περίπτωση που μείνει από λάστιχο ή πότε πρέπει να συμπληρώσει τα λάδια στο αυτοκίνητο. Αυτό όχι μόνο θα της διδάξει ό,τι μπορεί να κάνει ότι κάνουν και τα αγόρια αλλά θα μάθει να είναι υπεύθυνη και ανεξάρτητη.
6. «Ανάλαβε τις ευθύνες σου όταν κάνεις λάθος»
Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και για τους ενήλικες, διότι συνεπάγεται όχι μόνο την παραδοχή του λάθους αλλά και την διόρθωσή του στην πορεία.. «Όταν οι κόρες μου θέλουν να συζητήσουμε κάποιο πρόβλημα αντί να τους δώσω την λύση προσπαθώ να τις βοηθήσω να καταλάβουν τι πήγε στραβά έτσι ώστε να το διορθώσουν μόνες τους» εξομολογείται ο κ. Πέρσι.
7. «Η τελειότητα είναι ένας μύθος»
Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε το τι σημαίνει να είσαι τέλεια σύζυγος, τέλεια νοικοκυρά και τέλεια επαγγελματίας και αυτό γιατί δεν υπάρχει τελειότητα. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε κάποιο σημείο της ζωής μας. Είναι λοιπόν καθήκον των γονέων να σιγουρευτούν πως τα παιδιά τους το ξέρουν και πως θα είναι προετοιμασμένα για τα εμπόδια που θα φέρει η ζωή στο δρόμο τους . «Όταν μια κόρη είναι μικρή, ο πατέρας πρέπει να μοιραστεί μαζί της ιστορίες για τις δικές του ατέλειες, τα δικά του λάθη, πράγματα που επιθυμεί ο ίδιος να είχαν γίνει με διαφορετικό τρόπο» τονίζει η κα Νίλσεν. Άλλωστε, αν «αξιοποιούμε» σωστά τα λάθη μας δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε.