Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας συχνά πιστεύουν ότι είναι μόνες σε αυτό πρόβλημα.
Μπορεί να υπάρχει ένα υποστηρικτικό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά δεν είναι λίγες εκείνες οι γυναίκες που αισθάνονται να «πνίγονται» από τον βομβαρδισμό του Facebook, του Instagram και των ΜΜΕ που περιστρέφονται γύρω από χαρμόσυνες ανακοινώσεις εγκυμοσύνης.
Πολλές φορές μάλιστα η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει και την σχέση ενός ζευγαριού. Για να καταλάβετε τι εννοούμε ζητήσαμε από μια ομάδα γυναικών να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με την υπογονιμότητα και πώς έχει επηρεάσει τη σχέση τους με το σύντροφό τους.
“Με αφήνει να έχω τις δικές μου στιγμές”
Πριν από δύο χρόνια, η 28χρονη Μικαέλα ήταν στην δουλειά όταν ξαφνικά λιποθύμησε εξαιτίας ενός έντονου πόνου στην κοιλιά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και ανιχνεύθηκε μια μεγάλη ωοθηκική κύστη. Η Μικαέλα έκανε μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μάζας, αλλά όταν ξύπνησε διέκρινε τον φόβο στα μάτια του συζύγου της.
Διαγνώστηκε με το στάδιο 4 της ενδομητρίωσης. Οι γιατροί τους είπαν πώς αν ήθελαν παιδιά, θα έπρεπε να βιαστούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Μετά από έξι μήνες προσπάθειας η Μικαέλα πήγε να δει έναν ειδικό γονιμότητας. Ήταν τότε που της είπε ότι είχε μια διαταραχή της ωορρηξίας και δυσλειτουργία των ωοθηκών.
Έκανε ενδομήτρια σπερματέγχυση – που περιλαμβάνει την έγχυση σπέρματος μέσα στη μήτρα – τέσσερις φορές της γυναίκας αλλά δυστυχώς απέτυχε. Επίσης, ανακάλυψε ότι είχε πολύποδες μέσα στην μήτρα που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και στειρότητα. Τελικά, οι γιατροί της συνέστησαν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έξι κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
«Έχω πολλές ενοχές και ανασφάλειες ως γυναίκα», λέει η ίδια η Μικαέλα.
Ο σύζυγός της παραμένει αισιόδοξος και περήφανος για τον δυναμισμό της γυναίκας του. «Με έχει δει να κλαίω, να ουρλιάζω και να λέω συνεχώς “Γιατί σε μένα”. Αυτές τις στιγμές το μόνο που μου λέει είναι: Ξέρω ότι δεν είναι εσύ. Είναι οι ορμόνες. Αυτό μου δίνει χώρο και χρόνο», λέει η Μικαέλα.
Υπήρξαν ασφαλώς στιγμές έντασης και άγχους. Εξαιτίας της θεραπείας πήρε 20 κιλά με αποτέλεσμα οι ανασφάλειες να αυξάνονται και να φοβάται μήπως την εγκαταλείψει ο σύζυγός της. Ευτυχώς όμως, ο αγώνας τους έφερε πιο κοντά.
Τώρα, η Μικαέλα έχει ξεκινήσει τον τρίτο γύρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και συμμετέχει σε μια ομάδα υποστήριξης σε θέματα υπογονιμότητας. Αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνη σε αυτόν τον αγώνα. «Ένα βράδυ, μετά από μια συνάντηση, ήρθα στο σπίτι μου, αγκάλιασα τον σύζυγό μου και τον ευχαρίστησα για όλα.»
«Μου έλεγε ότι χάνω τον χρόνο μου»
Τους τελευταίους 17 μήνες η Τόνια έκανε μια θεραπεία από πέντε γύρους ενός φαρμάκου που προκαλεί την ωορρηξί αλλά δυστυχώς τίποτα δεν βοήθησε. λειτούργησε. Οι αιματολογικές έδειξαν ότι η τεστοστερόνη είναι υψηλή, έτσι τέθηκε σε στεροειδή για να αυξηθεί η γονιμότητα της. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί της είπαν ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες να μείνει μόνη της έγκυος, η Τόνια έμεινε έγκυος μέσα σε ένα μήνα.
Αφού γέννησε σύντομα ξεκίνησε τις προσπάθειες για ένα δεύτερο παιδί. Η πολυπόθητη δεύτερη εγκυμοσύνη δεν ερχόταν κι έτσι γύρισε πίσω στα στεροειδή. Έμεινε έγκυος μέσα σε τρεις μήνες, αλλά είχε αποβολή, λόγω της τριπλοϊδίας, μια σπάνιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Αυτό συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έκτοτε, για να βοηθήσει το σώμα της επανεξέτασε τη διατροφή της, ξεκίνησε βελονισμό για να αυξήσει τα ποσοστά σύλληψης, έκοψε τον καφέ, άρχισε να τρώει βιολογικά, ξεκίνησε γυμναστική και προσπάθησε να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες, το οποίο θεωρούσε υπαίτιο για την αποβολή. Ο σύζυγός της από την άλλη θεωρούσε μάταιες όλες τις προσπάθειες που εκείνη έκανε.
«Μου έλεγε ότι απλά χάνω τον χρόνο μου. Πληγώθηκα πολύ και του είπα: Κάνω τόσο μεγάλες προσπάθειες κι εσύ μου λες αυτό αντί να κόψεις την μπύρα και τον καφέ;» Την επόμενη μέρα κι εκείνος σταμάτησε να πίνει και τα δύο.
Ένα από τα προβλήματα που φέρνει η υπογονιμότητα είναι ότι το ζευγάρι χάνει τη διάθεσή του να κάνει αυθόρμητο σεξ. «Γελάμε με αυτό και μιλάμε συνθηματικά μεταξύ μας, ώστε να μην καταλαβαίνει η κόρη μας. Για παράδειγμα λέμε: Θυμήσου το βράδυ να παίξουμε τένις! Μερικές φορές είναι τόσο γρήγορο που στη συνέχεια απλά πάμε για ύπνο. Άλλες βραδιές πραγματικά το απολαμβάνουμε!»
«Δεν θέλω να συνεχίσω»
Η Σάρα είχε ήδη βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία της ενδομητρίωσης αλλά όταν παντρεύτηκε τον Μάκη το 2009, ήταν και οι δύο πολύ αισιόδοξοι.
Μετά από έξι μήνες εντατικής προσπάθειας χωρίς να καταφέρει να μείνει έγκυος αποφάσισε να δει έναν ειδικό. Διαπίστωσαν ότι έπρεπε να συνεχίσουν με εξωσωματική γιατί δεν είχε φυσική ωορρηξία. Σύντομα έμεινε έγκυος και απέκτησαν την κόρη τους. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις προσπάθειες και για ένα δεύτερο μωρό προτού η κόρη της συμπληρώσει τον πρώτο της χρόνο. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και η Σάρα είχε πέντε αποβολές.
«Μετά την τρίτη αποβολή, δυσκολεύτηκα πολύ να επιστρέψω στην κανονική μου ζωή», λέει η Σάρα. Εκείνη την εποχή, το ζευγάρι ήταν έτοιμο να μετακομίσει σε ένα αρχοντικό. «Κοιτάζαμε το τρίτο υπνοδωμάτιο και αναρωτιόμασταν: Τι θα κάνουμε με αυτό;»
Η Σάρα ήθελε να το μετατρέψει σε ένα γραφείο προσωρινά μέχρι να έρθει και το δεύτερο μωρό. Τότε ο σύζυγός της ξέσπασε: «Δεν θέλω να το συνεχίσω άλλο. Κοίταξε τι έχεις κάνει στον εαυτό του!»
«Έτσι αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην κόρη μας», καταλήγει η Σάρα.