Κάποιες φορές τα μικρότερα αδέρφια δεν παίζουν όμορφα με τα μεγαλύτερα. Ποια είναι όμως η επιθυμία κάθε γονέα; Να μεγαλώσουν αγαπημένα και μονιασμένα τα αδερφάκια μεταξύ τους όσα κι αν είναι στο σύνολό τους.
Η απαιτητική καθημερινότητα όμως με τους καβγάδες και τις συγκρούσεις καμιά φορά βγάζει και τους γονείς «εκτός δρόμου» με αποτέλεσμα να παραβλέπουν την τεράστια επιρροή που έχουν στα παιδιά οι μεταξύ τους σχέσεις. Δείτε ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε το δέσιμο μεταξύ των παιδιών σας.
Ορίστε κανόνες
Συνήθως οι περισσότεροι γονείς δικαιολογούν τη συμπεριφορά του μικρότερου παιδιού και αποδίδουν τις αταξίες τους στο νεαρό της ηλικίας. Με αυτή την τακτική ωστόσο το μόνο που καταφέρνετε είναι να αφήνετε τον Βενιαμίν την οικογένειας να πιστεύει ότι έχει παντού «ελεύθερη πρόσβαση» ενώ το μεγαλύτερο παιδί να νιώθει αδικημένο.
Καθοδηγήστε το μικρότερο παιδί προς την σωστή κατεύθυνση και ορίστε κανόνες. Υπενθυμίστε του πώς πρέπει να είναι ευγενικό και υπομονετικό. Πείτε του πώς δεν πρέπει να αρπάζει τα παιχνίδια όποτε θέλει λέγοντας κάτι τύπου: «Η αδερφή σου παίζει με τα μπλοκ τώρα, αλλά αν είσαι ήρεμος θα σ’ αφήσει να παίξεις.» Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τα λόγια σας, θα καταλάβει από τον τόνο της φωνής σας.
Ενθαρρύνετε την ομαδική εργασία
Τα αδέρφια συχνά βλέπουν τους εαυτούς τους ως αντιπάλους που ανταγωνίζονται για την αγάπη σας. Βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Αν για παράδειγμα το μικρότερο παιδί σας ζητάει να του δέσετε τα κορδόνια του πείτε του απλά «Ζήτησε το από τον αδερφό σου. Είναι πολύ καλός σε αυτό.» Αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να αισθάνονται ικανά και σημαντικά. Μια άλλη «ενωτική τακτική» είναι να ζητήσετε από τα παιδιά να μαζέψουν μαζί τα παιχνίδια τους ή να φτιάχνουν το δωμάτιο τους.
Στόχος δεν είναι η ισότητα
Ακριβώς επειδή θέλετε να είναι δίκαιοι με τα παιδιά σας αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζετε ακριβώς το ίδιο. Ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο παιδί έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ικανότητες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αφήσετε το μικρότερο παιδί σας να ανέβει στο ποδήλατο του μεγαλύτερου ή να παρακάμψει τον μεσημεριανό υπνάκο επειδή ο μεγάλος δεν κοιμάται.
Βρείτε δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να κάνουν μαζί
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν μαζί παιχνίδια όπως ο μαξιλαροπόλεμος, φρούριο, κρυφτό, κυνηγητό, επιτραπέζια κ.α. Ή μπορείτε να πείτε στο μεγαλύτερο σας παιδί να προσποιηθεί ότι είναι ένας βιβλιοθηκάριος που κρατάει τα βιβλία, ενώ το μικρότερο παιδί να είναι ο “πελάτης” που ενδιαφέρεται να αγοράσει. Ένα μικρό παιδί θα απολαύσει επίσης το παιχνίδι ασθενή – γιατρού γιατί στα μάτια του ο μεγάλος αδερφός/αδερφή είναι πάντα πιο σοφός. Επιβλέψετε το παιχνίδι τους ώστε να βεβαιωθείτε ότι το κλίμα παραμένει φιλικό. Τούτου λεχθέντος, δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να καταλάβουν ότι οι αλληλεπιδράσεις είναι τα θεμέλια για μια βαθιά και διαρκή σχέση.