Η ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στα παιδιά, αναφέρει διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Ντ’ Ονόφριο, εξηγούν ότι αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ηλικιακό όριο ασφαλείας για τους άνδρες, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.
Πιθανότερη αιτία είναι οι μεταλλάξεις του σπέρματος λόγω ηλικίας, αφού ο μηχανισμός παραγωγής σπέρματος όσο μεγαλώνει ο άνδρας φθίνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν γενετικά λάθη.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί το διάστημα 1973-2001, από 1,4 εκατομμύρια μπαμπάδες.
Για παράδειγμα, τα παιδιά ενός άνδρα που έγινε πατέρας σε ηλικία 45 ετών, εν αντιθέσει με κάποιον που έγινε στα 24, έχουν:
• Τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό
• 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
• Διπλάσιο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διπολικής διαταραχής
• Δυόμισι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα απόπειρας αυτοκτονίας ή εθισμού στα ναρκωτικά
Χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και λιγότερα συνολικά χρόνια εκπαίδευσης.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, τα παιδιά των μπαμπάδων προχωρημένης ηλικίας είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να δυσκολεύονται με τα μαθήματά τους στο σχολείο και κάποια στιγμή κινδύνευαν να εμφανίσουν νευροψυχιατρικά προβλήματα, όπως αυτισμό, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, προβλήματα συμπεριφοράς (κατάχρηση ουσιών, απόπειρα αυτοκτονίας) και άλλες ψυχικές και νοητικές διαταραχές.
Παρόλα αυτά, ο συνολικός κίνδυνος πιθανόν παραμένει χαμηλός. Ακόμα και αν ο κίνδυνος μιας σπάνιας νόσου διπλασιάζεται δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί το παιδί.
Ο ερευνητής, Dr Brian D’Onofrio μιλώντας στο BBC, δήλωσε σοκαρισμένος από τα ευρήματα, που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο από αυτόν που είχε υπολογιστεί παλαιότερα.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει πως η καθυστέρηση της πατρότητας συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών και ακαδημαϊκών προβλημάτων του παιδιού.
Κατέληξε, ότι η έρευνα προστίθεται σε άλλες που υποδεικνύουν ότι οι οικογένειες, οι γιατροί και η κοινωνία θα πρέπει να σκέφτονται τα υπέρ και τα κατά της καθυστέρησης της πατρότητας.