bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν το «ένα παιδί και τέλος»

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότεροι γονείς, ιδιαιτέρως οι millennials, επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί.

Αυτό το trend μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με μία πρόσφατη έρευνα για τη δομή της ιδανικής οικογένειας. Μία δημοσκόπηση του 2023 έδειξε, ότι το 47% πιστεύει, ότι η ιδανική οικογένεια αποτελείται από ένα ή δύο παιδιά, ενώ το 45% από τρία ή  περισσότερα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι λιγάκι διαφορετική, καθώς το κόστος για την ανατροφή περισσότερων του ενός παιδιού είναι μη βιώσιμο για πολλούς γονείς.

Το αυξανόμενο κόστος της ανατροφής

Στις ΗΠΑ , για παράδειγμα, τα ποσοστά γεννήσεων έχουν μειωθεί μετά την μεγάλη ύφεση του 2007, σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Maryville, Kent Bausman. Αυτό το μοτίβο ισχύει τόσο για τους millennials, όσο και για τη GenZ.

Στις δύο δεκαετίες πριν την οικονομική κρίση, ο δείκτης γεννήσεων στις ΗΠΑ παρέμενε σχετικά σταθερός και κυμαινόταν μεταξύ 2.08 το 1990 έως 2.12 το 2007. Ωστόσο, στη συνέχεια αυτός ο δείκτης κυμάνθηκε από 1,9 το 2010 έως 1,7 το 2024.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Bausman οι παράγοντες που επηρέασαν αυτή την εξέλιξη είναι η αλματώδης αύξηση του κόστους στα ιατρικά έξοδα, τα έξοδα του νοικοκυριού και τις φροντίδας των παιδιών, οδηγώντας τα περισσότερα ζευγάρια στην απόκτηση μόνο ενός

Η έλλειψη υποστήριξης και το ψυχικό βάρος

Το υψηλό κόστος ζωής και της φροντίδας του παιδιού συμπληρώνεται και από την έλλειψη υποστήριξης προς τους γονείς. Η φροντίδα των παιδιών μπορεί να είναι πολύ ακριβή με συνέπεια πολλοί γονείς να βυθίζονται σε χρέη, να παίρνουν δάνεια ή να κάνουν περικοπές από άλλες υποχρεώσεις για να τα καταφέρουν.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα ψυχολογικό «βάρος» στην ανατροφή ενός παιδιού, κάτι που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό το έχουν εντείνει οι αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και οι κοινωνικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα γονεϊκά στυλ που προωθούνται μέσα από τα social media και τις πλατφόρμες δημιουργούν ένα παιχνίδι συγκρίσεων με την απτή πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, όταν βλέπει κανείς έναν influencer στο Instagram με τα παιδιά του να κάνουν ένα σωρό δραστηριότητες ασκεί πίεση στον καθημερινό γονέα που προσπαθεί να κάνει το ίδιο με τα δικά του παιδιά, κάτι το οποίο είναι και χρονοβόρο και υψηλού κόστους.

Τελικά να αποκτήσεις δεύτερο παιδί ή όχι;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς δύο φορές για να σιγουρευτεί σχετικά με την απόφαση να μείνει στο ένα παιδί ή να αποκτήσει κι άλλο. Πολλοί γονείς σκέφτονται, ότι το παιδί τους μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει κοινωνικές δεξιότητες ή επίλυσης μίας διαφωνίας, αν δεν έχει ένα αδελφάκι. Επίσης, διερωτώνται, αν κινδυνεύουν από μοναξιά, στην περίπτωση που δεν έχουν αδέλφια.

Ωστόσο, οι ειδικοί διαφωνούν, τονίζοντας, ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί να έχει έλλειψη δεξιοτήτων, αν δεν έχει αδέλφια. Μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητες αυτές με δεκάδες άλλους τρόπους, όπως τις φιλίες, το σχολείο ή την αλληλεπίδραση με τους ενήλικες.

Πολλά μοναχοπαίδια απολαμβάνουν αυτόν τον βαθύ δεσμό με τους γονείς και τους φροντιστές τους, ενώ τους δίνεται περισσότερη προσοχή και μεγαλύτερη ελευθερία  να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Δύνανται να αναπτύξουν μία ισχυρή ικανότητα ανεξαρτησίας και δημιουργικότητας, αξίες που θα του είναι χρήσιμες στο υπόλοιπο της ζωής τους.

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μεγαλύτερες οικογένειες λαμβάνουν από νωρίς μαθήματα ευελιξίας και μαθαίνουν πώς να θέτουν προτεραιότητες.

Καθώς οι millennial γονείς αναδιαμορφώνουν την εικόνα της οικογένειας, η επόμενη γενιά μπορεί να μεγαλώσουν σε σπίτια που είναι γεμάτα σύνδεση, στόχους και μία φιλική υπενθύμιση, ότι το μέγεθος δεν είναι αυτό που μετράει πάντα.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print