bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Πασχαλινά αυγά: Πόσο καιρό διατηρούνται και τι πρέπει να προσέξετε

Το βάψιμο των αυγών  και το τσούγκρισμα το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα της Λαμπρής είναι από τα βασικά έθιμα το Πάσχα. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πασχαλινά αυγά, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος για την υγεία. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε πόσο και πώς διατηρούνται, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα βρασμένα αυγά (άρα και τα πασχαλινά) πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία εβδομάδα από την στιγμή που ετοιμάστηκαν.

Επίσης, από τη στιγμή που τα βράσετε και τα βάψετε, πρέπει να τα καταναλώσετε μέσα σε λίγες ώρες. Διαφορετικά, θα πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο.

Τα βρασμένα αυγά αντέχουν στο ψυγείο μέχρι και 1 εβδομάδα, όχι παραπάνω.

Εάν τα έχετε καθαρίσει, θα πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.

Αυτό που θα πρέπει, επίσης, να προσέξετε, είναι πως τα πασχαλινά αυγά (που όλοι τα χρησιμοποιούμε μέχρι την ημέρα που θα τα τσουγκρίσουμε ως διακοσμητικά) δεν μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για πολλές ώρες. Ειδικά, όταν ο καιρός είναι ζεστός. Γιατί έτσι, επιτρέπεται η ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας με ταχύ ρυθμό.

Γι’ αυτό, όταν τα βάψετε, τα βάζετε στο ψυγείο και τα βγάζετε από αυτό λίγο πριν το τσούγκρισμα.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print