Τα δημητριακά είναι βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό για αυτό και πρέπει να καταναλώνονται από τα παιδιά σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά.
Ειδικότερα, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος β), άνοργανα στοιχεία και άλλα πολύτιμα συστατικά, με αποτέλεσμα να επιδρούν ευεργετικά στην υγεία των παιδιών, σύμφωνα με τον Εθνικό διατροφικό Οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους και το Ινστιτούτο Prolepsis, οπότε καλό είναι να τα προτιμήσουμε για την καθημερινή διατροφή τον παιδιών.
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που περιλαμβάνουν δημητριακά στο πρωινό των παιδιών τους με γάλα ή γιαούρτι. Ποια είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όμως;
Μία καλή ιδέα είναι όταν πρόκειται για υγιεινά δημητριακά δίχως μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κακή, όταν του προσφέρουμε τα «παιδικά» δημητριακά με πολλή ζάχαρη και σοκολάτα.
Προκειμένου, να επιλέξετε δημητριακά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το καλύτρερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε δημητριακά με 100% σφραγίδα ολικής αλέσεως.
Εναλλακτικά, αναζητήστε ολόκληρο σιτάρι, ολόκληρη βρώμη ή άλλο δημητριακά ολικής αλέσεως που αναφέρονται πρώτα στον κατάλογο των συστατικών.
Παράλληλα, η ζάχαρη, όσο κι αν είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, καλό θα είναι να καταναλώνεται με μέτρο, αν όχι καθόλου, πράγμα δύσκολο, όταν μιλάμε για πιτσιρίκθια. Συνεπώς, αν τα δημητριακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού τους, επιλέξτε αυτά που έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.
Αν εσείς και τα παιδιά σας τρώτε ήδη δημητριακά ζαχαρούχα και δεν θέλετε να τα πετάξετε, φάτε σε μικρότερα κύπελλα με μικρότερα σκεύη. Καλύτερα να τα ανακατεύουμε με σιτηρά χαμηλής ή μη ζάχαρης.
Τέλος, μπορείτε επίσης να επιλέξετε περισσότερα αποξηραμένα δημητριακά και λιγότερα τραγανά, σκληρά, πιο συμπυκνωμένα δημητριακά και κόκκους που μπορούν να συσκευάσουν περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες ή να τις αναμείξετε για να μειώσετε το φορτίο των θερμίδων και τα πρόσθετα σάκχαρα.