Φανταστείτε ότι έχετε το σπίτι των ονείρων σας, τεράστιο, διακοσμημένο και οργανωμένο έτσι ακριβώς όπως επιθυμείτε.
Τώρα φανταστείτε ότι έχετε ένα σπίτι μόλις 50 τ.μ. Πώς θα αξιοποιούσατε αυτά τα τετραγωνικά;
H Pauline Nakios ιδιοκτήτρια ένος τέτοιου σπιτιού και γραφίστρια στο επάγγελμα φαίνεται ότι τα κατάφερε μια χαρά!
Το διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται στο Μανχάταν ανήκει στην Pauline, τον σύζυγό της Thomas και στα παιδιά τους τα οποία είναι 5 και 8 ετών.
Με τη βοήθεια ενός εμπειρογνώμονα του Jeffrey Phillip, η οικογένεια αξιοποιήσε κάθε τετραγωνικό του κομψού διαμερίσματος με αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό και άνετο. Και μπορεί η πρόσληψη ενός αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων σε κάποιους να φαίνεται άπιαστο όνειρο, ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι ειδικοί να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους.
Η Pauline και ο Jeffrey μας ξεναγούν σε αυτό το απίστευτο σπίτι και μοιράζονται μερικές από τις καλύτερες συμβουλές τους για τη δημιουργία ενός οργανωμένου, χώρου.
Πάρτε τον χρόνο σας
Αυτή τη συμβουλή τη δίνουν πολλοί αρχιτέκτονες και διακοσμητές. Αν έχετε μετακομίσει σε ένα νέο σπίτι μαζί με την οικογένειά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε πώς ο καθένας χρησιμοποιεί το χώρο. Εντοπίστε ποια είναι τα προβλήματα και οι ανεπάρκειες και στη συνέχεια καθορίστε πώς θα τα επιλύσετε.
Επενδύστε χρόνο θέτοντας τις βάσεις
Μπορεί να σας προκαλεί πονοκέφαλο η υπερανάλυση του budget που θα ξοδέψετε για να οργανώσετε το σπίτι σας, η αλήθεια είναι όμως ότι το πλάνο αυτό θα σας αποζημιώσει στο δεκαπλάσιο μακροπρόθεσμα.
Ο χρόνος που θα ξοδέψετε για να φτιάξετε ένα έξυπνο οργανόγραμμα με τις απαραίτητες αγορές θα σας σώσει ώρες μετά (και άγχος!)
Μην βασίζεστε στους αποθηκευτικούς χώρους
Στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, είναι συνηθισμένο για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να έχουν έναν χώρο αποθήκευσης. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα υπόγειο ή μια σοφίτα ή αποθήκη. Και ενώ μπορεί να αποτελεί μια καλή εναλλακτική, ο Jeffrey είναι κατά επειδή «αυτό που δεν βλέπουν τα μάτια, καταλήγει να χάνεται και από το μυαλό.»
Ονομάστε τα πάντα
Σε κάθε ράφι της ντουλάπας, και όχι μόνο, καλό είναι να υπάρχει μια ετικέτα που να εξηγεί τι περιέχει το συγκεκριμένο ράφι. Αυτό λειτουργεί σαν ένας οδικός χάρτης για τα παιδιά που δεν τα πάνε καλά με την οργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο όμως αν κάτι βγει εκτός «ζώνης», θα μπορούν πολύ εύκολα να το βάλουν πίσω στην θέση του.
Εφαρμόστε αυτή την τακτική στις ντουλάπες με τα ρούχα και στα ντουλάπια με τα τρόφιμα.
Εφαρμόστε την τεχνική του «Αρχείο – Φάκελος»
Το δίπλωμα των ρούχων σε στυλ «φάκελος» σας επιτρέπει να δείτε τι υπάρχει στα συρτάρια σας, όπως γίνεται στα ράφια των καταστημάτων, χωρίς να χρειάζεται να τα κάνετε όλα χάλια.
Αυτό θα «λειτουργήσει» καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά που όταν ανοίγουν ένα τακτοποιημένο συρτάρι πολύ εύκολα το κάνουν χάλια για να βρουν αυτό που ψάχνουν.
Χρησιμοποιήστε έπιπλα που σας ταιριάζουν
Η οργάνωση δεν σημαίνει ότι θα κάνετε το σπίτι σας να μοιάζει με γραφείο. Το θέμα είναι το σπίτι σας να είναι μεν λειτουργικό αλλά και άνετο, αυτό δηλαδή σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δώσετε σημασία μόνο στις ντουλάπες και τους αποθηκευτικούς χώρους. Βρείτε έπιπλα στο χρώμα και το στυλ που πραγματικά σας ταιριάζουν.