Το μωράκι σας έκλεισε κιόλας τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του και έχετε αρχίσει να συνειδητοποιείτε πόσο γρήγορα μεγαλώνει και πόσα πολλά πράγματα έχει μάθει μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό τη φάση, το μωρό σας έχει αρχίσει να κινείται περισσότερο και δείχνει τις προτιμήσεις του προς τα φωτεινά χρώματα και τα φωτεινά σημεία. Εξίσου γρήγορα αναπτύσσονται και οι φωνητικές του ικανότητες. Καταλαβαίνει ότι η φωνή του σας κάνει να αντιδράτε και μπορεί επίσης να διαφοροποιεί τις γνωστές φωνές του περιβάλλοντος του από τους άλλους ήχους.
Μολονότι δεν μπορεί ακόμα να κρατήσει σταθερό το κεφαλάκι του, όταν το γέρνετε πάνω σας, το βλέπετε πιθανότατα να σηκώνει το κεφάλι του ή να προσπαθεί να σηκώσει τους ώμους του.
Τον τελευταίο καιρό μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι έχει την συνήθεια να βάζει τα χεράκια του στο στόμα του. Η κίνηση αυτή είναι μάλλον μηχανική παρά ηθελημένη. Το κάνει επειδή του αρέσει να εξερευνά καινούργιες γεύσεις και υφές, κάτι που το βοηθά να ανακαλύπτει περισσότερα πράγματα για τον κόσμο στον οποίο ζει.
Τέλος ίσως να αναστατώνεται κάθε φορά που φεύγετε από το δωμάτιο, επειδή νομίζει ότι φεύγετε για πάντα, όταν, όμως, εμφανίζεστε ξανά εκδηλώνει αμέσως τη χαρά του. Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή τη γνώση δείχνοντας του ένα παιχνίδι, το οποίο στη συνέχεια.
Την 8η εβδομάδα της ζωής του το μωρό σας
- Κάνει πιθανότατα τα πρώτα του εμβόλια.
- Μένει ξύπνιος περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Του αρέσει να κοιτάζει ορισμένα αντικείμενα.
Χείρα βοηθείας
Οι χαοτικές πρώτες μέρες αποτελούν μάλλον παρελθόν αφού πλέον το πιθανότερο είναι να μπορείτε να προβλέπετε τις κινήσεις του μωρού σας. Είναι σημαντικό να φροντίζετε και οι δύο σύντροφοι το μωρό ώστε να αναπτυχτεί το συναισθηματικό δέσιμο και στους δύο. Αν εσείς ως μαμά του και πιθανότατα λόγο της άδειας μητρότητας περνάτε περισσότερο χρόνο με το μωρό φροντίστε να περνάει και ο μπαμπάς χρόνο με το μωρό και να το κάνετε μαζί μπανάκι το βράδυ ή να το κρατάει απλά στην αγκαλιά του.
Πηγή: babycenter.com