![](https://www.baby.gr/wp-content/uploads/2025/02/higha-ngle-playful-mom-daughter.jpg)
Αν είστε ήδη γονείς, μπορεί να έχετε ακούσει αυτήν την φράση: «δεν θέλω εσένα, θέλω τη μαμά» ή αντιστοίχως τον μπαμπά. Στο άκουσμα μίας τέτοιας φράσης, ειδικά αν έχετε αποκτήσει το πρώτο σας παιδάκι, ίσως και να σας στεναχωρήσει.
Όπως εξηγεί σε ανάρτησή της η παιδοψυχολόγος και σύμβουλος γονέων, Μαρία Παραγιουδάκη, «όταν το παιδί δείχνει προτίμηση στον άλλο γονέα, μην ανησυχείς, ότι δεν σε αγαπά και προσπάθησε να μην το παίρνεις προσωπικά. Είναι ένα απολύτως φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής του. Ιδίως αν η προτίμηση είναι προς τη μαμά, αυτό σχετίζεται συνήθως με το γεγονός, ότι αποτελεί τον βασικό του φροντιστή και το παιδί έχει αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό προσκόλλησης μαζί της, με το ότι εκείνη εμπλέκεται περισσότερο στις ρουτίνες, άρρα τις έχει συνδέσει με εκείνη, με το ότι ίσως η μαμά ανταποκρίνεται με τρόπο που το παιδί βρίσκει πιο οικείο και παρηγορητικό. Βέβαια να θυμάσαι, ότι ανάλογα με τη φάση της ανάπτυξης και τις συνθήκες, τα παιδιά τείνουν να αλλάζουν προτιμήσεις μεταξύ των γονέων. Άρα αυτό δεν σημαίνει, ότι μία κατάσταση θα είναι μόνιμη»
Τι μπορείς να κάνεις;
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, κατ’αρχάς προσπάθησε να μην δείχνεις, ότι σε ενοχλεί με τρόπο που επιβαρύνει το παιδί. Σκέψου, ότι ένα μικρό παιδάκι δεν καταλαβαίνει, ότι αυτό που λέει σε στεναχωρεί. Απλώς εκφράζει αυτό που νιώθει. Αν εκφράζει έντονα την άρνησή του προς εσένα, μπορείς να του πεις, ότι δεν σου αρέσει ο τρόπος που το λέει και να του εξηγήσεις το πώς μπορεί να στο πει πιο ευγενικά.
Το να του απαντάς με φράσεις, όπως «καλά, αν δεν με θέλεις, ούτε εγώ θέλω να παίξω μαζί σου», δεν βοηθά στη μεταξύ σας σύνδεση και μπορεί να το απομακρύνει περισσότερο.
Η πίεση επίσης, μπορει να δημιουργήσει άγχος και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να θυμάστε, ότι αυτή η προσκόλληση στον άλλο γονέα δεν σημαίνει, ότι σας απορρίπτει ή δεν σας αγαπά. Είναι μία φάση ανάπτυξης που θα περάσει.
Συνεχίστε να είστε παρών και διαθέσιμος. Το παιδί σε χρειάζεται, ακόμη κι αν δεν το δείχνει πάντα. Να δημιουργείτε ξεχωριστές στιγμές μαζί του, βρίσκοντας δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί και δημιουργώντας δικές σας ρουτίνες και δικές σας στιγμές. Και όταν κάνετε κάτι μαζί, εκφραστείτε μετά με θετικό τρόπο για αυτό. Πείτε του για παράδειγμα: «μου αρέσει πολύ όταν παίζουμε μαζί», «πέρασα πολύ όμορφα μαζί σου», «μα τι ωραία που παίξαμε πριν. Θυμάσαι; (και περιγράψτε τι κάνετε)»
Μην ξεχνάτε επίσης τη δύναμη του χιούμορ, του παιχνιδιάρικου τρόπου ανταπόκρισης! Αν σας πει, δεν θέλω να κάθεσαι δίπλα μου, πείτε κάτι αστείο, όπως: «και πού να κάτσω; πάνω στο κεφάλι σου;» και γελάστε. Το παιχνίδισμα πάντα βοηθά και κάνει το παιδί πιο δεκτικό.