Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος αλλαγών στο σώμα και τη λειτουργία του οργανισμού της γυναίκας.
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται έχουν αντίκτυπο στα συμπτώματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες.
Τα διάφορα προβλήματα ποικίλουν σε σχέση με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι αυξάνονται οι ανάγκες του κυκλοφορικού της συστήματος που απορρέουν από την αύξηση του όγκου του αίματός της, αλλά και από το γεγονός ότι πάρα πολλές από τις ουσίες τις οποίες καταναλώνει, μεταβολίζονται προς όφελος του παιδιού και όχι προς όφελος της ίδιας.
Συγκεντρώσαμε 7 προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και που μπορούν να ενταθούν λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και προτείνουμε μέτρα προστασίας που θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τα συμπτώματα και να διευκολύνουν την καθημερινότητά σας στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής σας.
Πρήξιμο – Οιδήματα
Στην εγκυμοσύνη έχουμε μια φυσιολογική κατακράτηση υγρών που συχνά οδηγεί σε πρήξιμο (οίδημα) των ιστών. Το πρήξιμο παρατηρείται συνήθως, στα πόδια και τα δάκτυλα των χεριών και γίνεται πιο εμφανές μετά από ορθοστασία, κούραση και κυρίως προς το τέλος της ημέρας. Παρ’ ότι είναι ενοχλητικό, δεν επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης εκτός και εάν συνυπάρχει υπέρταση κύησης.
Στάδιο εγκυμοσύνης: Παρουσιάζεται κυρίως μετά από τον 5ο μήνα, αλλά και σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: αν παρατηρήσετε πρησμένο μόνο το ένα σας πόδι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.
Οι συμβουλές μας:
- Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και την κούραση
- Τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά (με μαξιλάρια), ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Αν τα χέρια σας είναι πρησμένα, κρατήστε τα ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς για λίγη ώρα.
- Φορέστε χαλαρά ρούχα και παπούτσια.
- Μην φοράτε ψηλά τακούνια.
- Συμβουλευτείτε μας και χρησιμοποιείστε ειδικά ελαστικά καλσόν, αν το πρόβλημα είναι σημαντικό.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, καφεΐνης και αλμυρών τροφών (δεν επιτρέπεται να κόψετε τελείως το αλάτι).
Κιρσοί
Ένα από τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η εγκυμοσύνη είναι οι κιρσοί. Το καλοκαίρι τα συμπτώματα των κιρσών επιδεινώνονται.
Πώς συνδέονται οι κιρσοί με την εγκυμοσύνη;
Όσο μεγαλώνει η μήτρα και προχωρά η εγκυμοσύνη, πιέζονται οι φλέβες που βρίσκονται μέσα στην λεκάνη δυσκολεύοντας την επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Το αίμα «περνάει» πιο δύσκολα από τις φλέβες και έτσι μπορεί να εμφανιστούν διογκωμένα αγγεία κάτω από το δέρμα των ποδιών (κιρσοί), ή και ακόμα στην περιοχή του αιδοίου ή του πρωκτού (αιμορροΐδες).
Οι κιρσοί δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα, αλλά οι αιμορροΐδες κάποιες φορές προκαλούν πόνο και δυσφορία. Συνήθως υποχωρούν μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.
Οι κιρσοί είναι πιο συχνοί όταν η καθημερινότητα της γυναίκας περιλαμβάνει κούραση και πολλές ώρες ορθοστασίας, ενώ οι αιμορροΐδες είναι συχνότερες όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα.
Οι συμβουλές μας:
- Αποφύγετε την ορθοστασία και ξεκουράζετε τα πόδια σας, τοποθετώντας τα ψηλότερα, όσο πιο συχνά μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Αν χρειάζεται να κάθεστε ακίνητες για πολλή ώρα, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, καλό είναι να σηκώνεστε και να περπατάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Προμηθευτείτε ειδικά καλσόν υποστήριξης για κιρσούς, από κάποιο φαρμακείο.
- Να ασκείστε τακτικά.
- Μην φοράτε στενά ρούχα γύρω από την μέση σας ή στη λεκάνη σας.
Κράμπες
Είναι πιο συχνές κατά την εγκυμοσύνη, ωστόσο η αιτία είναι άγνωστη. Πιθανώς, ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα, η κατακράτηση υγρών στην εγκυμοσύνη αλλά και η κακή κυκλοφορία του αίματος. Συχνά επιδεινώνονται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.
Οι συμβουλές μας:
- Λάβετε συμπληρωμάτων μαγνησίου και ασβεστίου.
- Να τεντώνετε συχνά τα πέλματα και τα πόδια, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού.
- Το μασάζ στα πόδια μπορεί να περιορίσει την ενόχληση.
- Προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά.
- Πίνετε πολλά υγρά
- Μην κάθεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση.
Δυσπεψία – Καούρες (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
Αποτελεί ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα συνηθισμένο στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εντοπίζεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς και πίσω από το στέρνο. Είναι αποτέλεσμα της κακής κινητικότητας του στομάχου, αλλά και των οξέων που παράγονται στο στομάχι της εγκύου και παλινδρομούν προς τα πάνω.
Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλούν χαλάρωση του σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου, που φυσιολογικά εμποδίζει την προς τα άνω κίνηση των όξινων στομαχικών υγρών από το στομάχι στο κάτω μέρος του οισοφάγου.
Οι συμβουλές μας:
- Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες τροφής.
- Μασάτε καλά τις τροφές και μην τρώτε βιαστικά.
- Προσπαθείτε να μην μιλάτε όταν τρώτε.
- Πίνετε πολλά υγρά.
- Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανιτά, τα καυτερά και την σοκολάτα.
- Προσπαθήστε το τελευταίο γεύμα σας να είναι 3-4 ώρες πριν να ξαπλώσετε για ύπνο.
- Τρώτε παξιμάδι, φρυγανιά ή κράκερ όταν αισθάνεστε κάψιμο.
- Χρησιμοποιείστε αντιόξινα (Gaviscon) φάρμακα κατόπιν συμβουλής γιατρού.
- Προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι σας ψηλότερα από το σώμα σας, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ζάλη και Τάση λιποθυμίας
Η προσπάθεια του οργανισμού να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την πίεση του αίματος ειδικά τον 2ο και 3ο μήνα.
Αργότερα στην εγκυμοσύνη η ζάλη οφείλεται στην πίεση που ασκεί η μήτρα σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μέσα στην κοιλιά, που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά και συμβαίνει συχνά όταν η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα. Αλλά και τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και το απότομο σήκωμα στην όρθια στάση ή το πολύ ζεστό περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα. Οι αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι μειώνουν την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να εντείνουν τη ζάλη και την τάση λιποθυμίας.
Οι συμβουλές μας:
- Προσπαθήστε να ξαπλώνετε πάντοτε στο πλάι (συχνότερα στην αριστερή πλευρά) και αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα.
- Αποφύγετε να στέκεστε όρθια για πολλή ώρα.
- Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια ή ντους.
- Προσπαθήστε να σηκώνεστε από το κρεβάτι ή την καρέκλα, πάντοτε σιγά-σιγά, ώστε το αίμα σας να προλαβαίνει να αιματώνει τον εγκέφαλο.
- Πίνετε πολλά υγρά, καθώς η ζάλη μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής αρτηριακής πίεσης, αφυδάτωσης και να μην αποφεύγετε τα αλμυρά.
- Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, γι’ αυτό προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα σας.
- Όποτε βγαίνετε να έχετε κάποια καραμέλα ή σταφίδες ή κάποιο φρούτο στην τσάντα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ανεβάσετε γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα σας, αν έχετε κάποιο υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
- Αν αισθάνεστε πως θα λιποθυμήσετε, προσπαθήστε να καθίσετε με το κεφάλι σας ανάμεσα στα πόδια σας ή ξαπλώστε, φροντίζοντας τα πόδια σας να βρίσκονται ψηλά.
- Αν έχετε συχνά τέτοια συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστείτε καρδιολογική εκτίμηση.
- Να αποφεύγετε να μετακινείστε τις ώρες που έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να μην στέκεστε στον ήλιο πολλές ώρες.
- Να φοράτε καπέλο και να βρίσκεται σε δροσερά και σκιερά μέρη.
Κούραση – Εύκολη κόπωση
Συμβαίνει συχνά, πολλές γυναίκες να αισθάνονται εύκολα κούραση και υπνηλία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. H κούραση είναι αποτέλεσμα των μεταβολών που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου.
Στάδιο εγκυμοσύνης: Συνήθως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μέχρι την 12η έως 14η εβδομάδα. Μετά υποχωρούν. Όμως στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να αισθανθείτε κόπωση και πάλι. Σε αυτή την περίοδο όμως, η κόπωση συνήθως είναι αποτέλεσμα των παραπανίσιων κιλών που έχετε πάρει στην εγκυμοσύνη, της αϋπνίας που μπορεί να έχετε αλλά και της συχνουρίας.
Οι συμβουλές μας:
- Φροντίστε να ξεκουράζεστε συχνά, ιδιαίτερα όποτε αισθάνεστε καταβεβλημένη και να κοιμάστε νωρίς το βράδυ.
- Μην εξαντλείστε με κουραστικές δραστηριότητες ειδικά τις ώρες που έχει πολλή ζέστη.
- Φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά, αποφεύγοντας την καφεΐνη και τα γλυκά, που μπορεί να σας προσφέρουν αρχικά ενέργεια, αλλά στη συνέχεια νιώθετε μεγαλύτερη κόπωση καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν.
- Ζητείστε τη βοήθεια του περιβάλλοντος σας, των δικών σας ανθρώπων, για τις οικιακές εργασίες. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν έχετε ήδη παιδιά, να σας διευκολύνουν ώστε να ξεκουράζεστε.
- Μην επιβαρύνετε αδικαιολόγητα το καθημερινό σας πρόγραμμα.
Πονοκέφαλοι
Συμβαίνει αρκετά συχνά στην εγκυμοσύνη η έγκυος να ταλαιπωρείται από πονοκεφάλους. Μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, σε πτώση τη αρτηριακής πίεσης (συχνό στο πρώτο τρίμηνο), αλλά μπορεί και να αποτελεί σύμπτωμα αρκετών σοβαρών καταστάσεων όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η προεκλαμψία κ.α. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η έλλειψη ύπνου, το χαμηλό σάκχαρο, η αφυδάτωση, η έλλειψη καφεΐνης, το στρες, ή κατάθλιψη αλλά και το άγχος. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Στάδιο εγκυμοσύνης: Ιδιαίτερα στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο.
Οι συμβουλές μας:
- Αποφύγετε την κούραση και την αϋπνία.
- Πίνετε πολλά υγρά.
- Πολλές φορές η γιόγκα βοηθάει.
- Ισορροπημένη διατροφή.
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.
- Αποφύγετε σοκολάτες, γιαούρτια, ξηρούς καρπούς, καφεΐνη, τρόφιμα με συντηρητικά, δυνατούς θορύβους, οθόνες computer και συναισθηματικές φορτίσεις.
- Η παρακεταμόλη (Depon) αποτελεί ασφαλή επιλογή φαρμάκου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε βρίσκεστε στον ήλιο είτε στη σκιά.Φροντίστε να παραμένετε σε καλά αεριζόμενους, δροσερούς χώρους, κατά προτίμηση με κλιματισμό. Επίσης, να έχετε επαρκείς ποσότητες υγρών και φαγητού, χρόνο για ξεκούραση και ύπνο. Ο κλιματισμός και η παγωμένη θερμοκρασία μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία σας αντί να σας προστατεύσουν. Κάντε συχνά ντους με δροσερό νερό, προκειμένου να ρυθμίσετε τη σωματική θερμοκρασία σας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.
Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση – αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.
Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram